Language: NOR | ENG

Hvordan er det å bo alene?

Helt siden jeg flyttet til Lillehammer høsten 2019 har jeg bodd alene. Her deler jeg mine erfaringer og gir deg noen tips slik at du kanskje kan føle deg litt mindre alene som aleneboende.

Da jeg bestemte meg for å bo alene var jeg ikke klar over at jeg skulle være student under en pandemi. Jeg visste ikke at det å bo alene skulle bety såpass mye alenetid som det har blitt. Heldigvis trives jeg godt i eget selskap, men allikevel har jeg følt på ensomheten over å bo alene. Med dette innlegget håper jeg å inspirere deg som også bor alene til å ta noen grep for å føle deg mindre alene. 

Hvordan har jeg bodd?

Høsten 2019 var første gang jeg skulle bli student og første gang jeg flyttet hjemmefra. Da flyttet jeg til en kjellerleilighet, og leide privat hos en super familie. Jeg fikk et veldig nært forhold til familien jeg bodde hos, noe som gjorde det veldig trygt å være alene for første gang. I tillegg følte jeg meg sjelden alene, da jeg alltid hadde åpen dør for de tre barna som bodde over meg og hørte lyder fra etasjen over fra morgen til kveld.  

Året etter måtte jeg flytte på grunn av oppussing, og bor i dag i en leilighet på 40kvm, mellom høgskolen og Lillehammer sentrum. 

Etter snart to år alene og et år med pandemi har jeg måtte opparbeide meg noen gode «leveregler». Dette er små grep som har gjort livet med nettstudium, hjemmekontor og livet som aleneboende litt enklere. Disse skal du nå få høre om. 

54A8C67A-FB0D-45BE-9BCE-46B3D609FEFE

Her bor jeg!

Viktigheten av gode rutiner

Enten du bor alene, i kollektiv eller er samboer vil rutiner være viktig for å opprettholde en god hverdag. Jeg merker i hvert fall stor forskjell på de dagene jeg holder meg til rutinene, kontra de dagene jeg sluntrer unna. Noen viktige rutiner for meg er blant annet:

  • Alarm til ca. samme tid hver dag (utenom i helger og ferier)
  • Re opp sengen hver morgen
  • Gjøre det som skal til for å føle meg opplagt
  • Ha ryddige omgivelser
  • Komme meg ut døren en gang daglig

 Dette er små ting som krever lite, men som gir meg en god start på dagen, som videre fører til effektivitet og produktivitet. 

Ta initiativ

Noe jeg er opptatt av er å selv ta initiativ. Istedenfor å forvente at alle andre skal invitere, inviterer jeg heller selv.

Jeg skal ærlig innrømme at jeg hadde mange vonde kvelder gjennom mitt første år i Lillehammer. Jeg følte meg mye alene. Det var tidvis vanskelig å tilpasse seg den nye hverdagen som student, og jeg havnet i relasjoner jeg helst skulle vært foruten. 

Men etter hvert som jeg begynte å trå mer utenfor komfortsonen fant jeg min plass og begynte å invitere til flere ting, så nå er jeg blitt mer glad i Lillehammer enn noen gang. På kort tid har Lillehammer blitt et sted jeg ønsket meg vekk fra, til å bli et sted jeg kan se for meg å bli boende i flere år. 

Poenget mitt er at uansett hvilket studiested du tilhører, så har du selv et ansvar for å gjøre byen til et godt sted å være. Og første steg til å mestre dette er å ta initiativ. 

FullSizeRender

 

Å bo alene gjennom en pandemi

Pandemien har åpenbart gjort det mer utfordrende å bo alene. Mange av studievennene mine har nærmest flyttet hjem igjen, og det har vært perioder der jeg har følt meg veldig alene i byen. 

Allikevel er det faktisk i løpet av det siste året jeg har lært meg til å elske byen jeg bor i. Det handler som nevnt om at jeg har vært flink til å selv ta initiativ med de som har vært til stede. Jeg har lagt mer energi inn i å gjøre små ting til store gleder, og jeg har nærkontakter som hver dag får meg til å føle meg mindre alene. 

I tillegg prøver jeg hver dag å gjøre noe hyggelig for meg selv. Enten det er å lage en god middag, ta dyna ut i sofaen og se en film eller være i fysisk aktivitet.  

A0E7DF10-04CC-4991-90D2-A99B4C943D15_1_201_a

Å bo alene betyr ikke at du er alene

En liten påminnelse til deg som også bor alene. Husk at ikke alle kollektiv vi ser på Instagram, faktisk har det så koselig som det ser ut som på Instagram.

Selv om det kan føles ensomt å bo alene, kan det også for mange føles ensomt å bo med andre. Å bo alene betyr ikke at du ER alene. På samme måte, trenger ikke det å bo med andre, nødvendigvis bety at man føler på et fellesskap. Det er fordeler og ulemper ved begge bosituasjoner.

Nå begynner siste innspurt av mitt andre år på en bachelor i barnevern. Til høsten begynner jeg i praksis, og planen er å for første gang flytte sammen med en venninne. Det blir spennende!

Håper ellers at du har det fint.

Klem, Amanda. 

Publisert: .
Sist endret: .