Language: NOR | ENG

Hvor vil du bo?

Det første du gjerne tenker på du kommer inn på et studium er gjerne hvor du vil bo. Jeg var i fjor litt sent ute med å lete etter bolig her på Lillehammer, men jeg fant heldigvis noe fint etter to ukers leting og en dag med seks visninger.

Når du skal lete etter bolig er det viktig å tenke på hvordan du vil bo. Vil du være mye alene, bo i kollektiv eller noe midt i mellom? Hva gjør at du trives best mulig?

For meg har det alltid vært viktig å føle på et fellesskap og bli kjent med gode og nye mennesker. Gode lysforhold er viktig slik at jeg ikke opplever at det blir for mørkt, samt at det er gode utleiere det er lett å komme i kontakt med. Da jeg skulle flytte til Lillehammer høsten 2019 for å starte på bachelor i barnevern var jeg sent ute og studentbolig var dessverre vanskelig å få tak i.

 

Finn deg tidlig plass å bo 

Du bør helst søke tidlig, og allerede nå er det mulig å søke studentbolig via Studentsamskipnaden i Innlandet. Her gjelder førstemann til mølla-prinsippet, så det lønner seg å være tidlig ute. Hvis du ikke får studieplass, kan du bare si fra deg boligen innen 25. juli uten å betale noe. 

Jakten for meg startet ikke før to uker etter jeg kom inn på studiet. Da jeg var i en hektisk sommerjobb og hadde ingen mulighet til å lete noe særlig. 

Å bo privat

Selv om jeg først endte med å bo privat, så var det utrolig hyggelig. Første visningen jeg var på, falt jeg pladask for leiligheten, og der bodde jeg i et semester før eventyret gikk videre til studentbolig i regi av Studentsamskipnaden i Innlandet, bedre kjent som SINN. Det som er viktig å huske på hvis du ønsker å leie privat, det er først og fremst brannsikkerheten. Har huseier gode rømningsveier? Er det brannslukningsapparat eller brannteppe?

Husk også at det er lurt å ha en innboforsikring når man skal flytte ut og hør gjerne med foreldrene dine hva slags forskning de har, for kanskje du kan spare noen kroner der?

Noe annet du også kan være obs på er beliggenheten til den private boligen. Lillehammer er en ganske stor by og det er lett å havne ganske på utkanten hvis du ikke kjenner byen godt. Er det gode bussforbindelser eller blir du avhengig av bil? Bruk Google Maps eller Entur for å sjekke det ut. Det er viktig å være obs og undersøke godt. En god tommelfingerregel: Er det langt ute fra sentrum, så går bussene som oftest ikke like hyppig. Fordelen med disse stedene er at leien ikke er så høy, så har man bil er det en fordel. Dette kan være steder som Fåberg, Jørstadmoen, Vårsetergrenda og Røyslimoen for å nevne noen. For deg som er spesielt skiintressert er beliggenheten ved Birkebeinerstadioen og Sjusjøen perfekt. 

96341100_239038920634982_2938891557664718848_n

Studentbolig 

Vil du slippe å tenke på dette, er SINN et ganske bra alternativ og du vil finne noe som passer deg.

Liker du å bo helt alene, med noe mulighet for sosialt samhold kan Olympiaparken være en fin plass. Der er det ca 300 nye boliger som SINN hadde ferdigstilt få år tilbake. Der har du en liten hybel med eget kjøkken og bad. I alle byggene er det fellesrom der man kan henge og bli kjent med andre som bor på Olympia, som det kalles, og trekke seg fint tilbake til egen leilighet hvis man trenger å være for seg selv. Olympia ligger ca. 15 min å gå fra sentrum, og det er buss direkte til høgskolen, ca. 5 min ned å gå. Der går det også en buss til kjøpesenteret og på baksiden av hybelen, har man Lysgårdsbakken med fine turmuligheter.

Hvis du ønsker å bo alene, men nærmere høgskolen, er Smestadmoen også en kjempefin plass. Det ligger midt mellom sentrum og høgskolen, med buss både på nedsiden og oversiden av studentbyen. Der har man også enkel tilgang til matbutikk og du trenger aldri å stresse med busstider eller innkjøp av dagligvare.

Det som er fint med beliggenheten til Smestadmoen, er at det ligger ved studentbyene Smedstad og ikke langt unna Vargstad og Lundebekken. Så her har man mange studenter samlet midt i mellom sentrum og høgskolen.

Smestad er en fin plass for deg som ønsker å bo litt for deg selv, og samtidig ha det sosialt. Der kan du flytte inn i en hybel med eget bad og rom, men du deler kjøkken med tre til fem andre mennesker. Flytter du hit, så kommer du inn i nyoppussede hybler og kjøkken.

Per nå bor jeg her og deler kjøkken sammen med fem andre flotte mennesker. Kjøkkenet er utrolig stort og har mulighet for at flere kan stå og lage mat sammen i fellesskap. Smestad ligger rett ovenfor Smestadmoen, så det er de samme fordelene med buss og dagligvare. Alt du behøver er rett i nærheten og høgskolen er fem minutter unna med buss. 

Vargstad, som jeg skal flytte til om få måneder, er ikke særlig ulikt fra Smestad. Eneste forskjellen der, er at du har i tillegg til felleskjøkken med tre andre, også en liten stue. Der vil muligheten for det sosiale være enda mer tilstede og det kan kalles et skikkelig kollektiv. Vargstad er ca to minutter å gå fra Smestad, så beliggenheten er ganske god. Det er nærmere høgskolen enn sentrum, og er det fint vær en dag, eller ønsker du å være mer aktiv, så er det ikke langt å ta beina fatt til høgskolen. Alle boligene på Vargstad er ganske tett opp ved hverandre så det er en ganske sosial studentby etter min oppfatning. 

Vil du bo i et skikkelig kollektiv, kun et steinkast fra høgskolen, har du Storhove studenthjem. Der deler du alt, med eget rom og møter stort sett mennesker fra hele verden. Vil du bo et steinkast fra sentrum i kollektiv, så er Bakeriet et kjempefint alternativ. Bakeriet er også veldig rimelig og vil du bo billig og i sentrum, er det perfekt.

 

95676350_528996284651241_7939478128781426688_n

Fordelene med SINN

Fordelen med på bo i bolig i regi av SINN er at du møter på og blir kjent med utrolig mange fine studenter. Ikke da bare studenter fra hele Norge, men også hele verden. Høgskolen tar jo i mot mange internasjonale studenter som skal bo på Lillehammer en periode, og du kan lære mye fra kulturen de bringer med seg, samtidig som du lærer vekk den norske kulturen. En annen fordel er at SINN sine utleiepriser er utrolig rimelige sammenliknet med det private. Du har også da en sikker og pålitelig utleier som det er lett å komme i kontakt med, og som er veldig opptatt av din trivsel, helse og studentenes beste.

Turmulighetene i byen er også helt fantastiske, der Lysgårdsbakken og Balbergkampen er obligatoriske turer som beboer på Lillehammer. Dette er en fin plass for deg som vil ha en god blanding av by og friluft. Studentmiljøene er aktive og ved å også melde deg inn i en forening, kan du være med på utrolig mye spennende. Jeg har hatt mange fine minner fra å bo sammen med andre, og gleder meg masse til fortsettelsen. Lillehammer er heldigvis en ganske sosial by og du går sjeldent alene. 

Publisert: .
Sist endret: .