Language: NOR | ENG

Hvilke valgmuligheter har jeg?

Grunnskolelærerutdanningen for 5-10. trinn har mange valgmuligheter gjennom studiet. I dette blogginnlegget skal jeg fortelle deg om mulighetene vi har og hvilke valg jeg har tatt.

Da jeg begynte på studiet var det store spørsmålet «Hvilke fag skal jeg velge?». Selvfølgelig hadde jeg gjort meg opp noen meninger, spesielt rundt hvilke fag jeg IKKE skulle ha. Men det er jo så mange spennende fag, hvordan skal man velge? Heldigvis har alle fagene man kan velge en presentasjonsrunde hvor lærere fra fagene forteller om innholdet, undervisningen og svarer på spørsmål. Flere fag går samtidig, så en må derfor holde tunga rett i munnen når man velger.

 

Valg av fag

I mitt studium går følgende fag samtidig: matematikk, samfunnsfag, kroppsøving og norsk. En av disse fagene måtte jeg velge og for min del sto valget mellom samfunnsfag og norsk. Hos meg ble det norsk som trakk det lengste strået. Det kom nok av at jeg både er glad i å lese og skrive. I tillegg er jeg ikke noe god på årstall og historie, så da ble det norsk.

I den andre «bolken» kunne vi velge mellom følgende fag: naturfag, engelsk, KRLE og musikk. Her var valget enkelt for meg, ettersom jeg visste at naturfag var det ene faget jeg ville ha! Jeg har alltid vært glad i naturfag og særlig interessert i verdensrommet og biologi. Som dere sikkert skjønner så er det vanskelige valg å ta rett etter studiestart. Men frykt ikke. Dere får god veiledning på skolen, hvis det trengs!

Obligatoriske fag på studiet 

I tillegg til de to fagene du har valgt, så har alle det obligatoriske faget pedagogikk og elevkunnskap, eller PEL som det kalles. Her lærer vi om ulike læringsteorier, atferd hos elev og lærer, styringsdokumenter og lover og regler som læreren må forholde seg til, i tillegg til mye mer.

Mulighetene for utveksling

Når vi kommer til høstsemesteret i tredje studieår så kan du velge et fag man skal ha det semesteret, eller dra på utveksling. Hvilke muligheter jeg fikk velge mellom og hva jeg valgte, kan du lese om i mine tidligere blogginnlegg! Vår lærerutdanning tilbyr mange spennende utvekslinger, så om du ikke er like hjemmekjær som meg og tenker at utveksling er interessant, så bør du virkelig vurdere det og sette deg inn i tilbudene! (Jeg tror det er et spennende arbeid med Tanzania i gang, i tillegg  til alle de andre tilbudene vi har) 

Valg av masterfag

Men jeg går jo en masterutdanning, så da må jeg jo ha et masterfag! Et masterfag er det faget du velger å skrive masteroppgaven i. Masterfaget ditt må være et av de fagene du valgte ved studiestart, eller om du velger profesjonsrettet pedagogikk i høstsemesteret på tredje studieår, så kan du skrive master innenfor profesjonsrettet pedagogikk. Jeg må selv velge meg et masterfag etterhvert, noe jeg syns er veldig vanskelig. Jeg kan velge mellom naturfag og norsk. Men jeg aner virkelig ikke hvilket av de jeg skal ta master i, så det blir spennene å se om jeg klarer å velge når den tid kommer.

Under her er det et bilde av studiemodellen til studiet som illustrerer det jeg har prøvd å beskrive for dere over:

Bilde av studiemodellen til MGLU 5-10

Jeg vil bare avslutte med å si at det er kjempefint å kunne velge hvilke fag man har! Det er mye mer motiverende å ha undervisning i fag man har valgt selv! Jeg minner om at fagtilbudet kan variere fra år til år og hvor man velger å ta utdanningen! 

Det her er kjempespennende og kjempeviktig å forstå seg på, slik at man velger rett fag! Dersom du lurer på noe om valg av fag, de ulike fagene eller spørsmål til det her, så ta kontakt med meg, så hjelper jeg deg mer enn gjerne. Selv om mine fag er norsk og naturfag, så har jeg kjennskap til de andre fagene også. Dette her var noe av det jeg syntes var mest vanskelig og spennende da jeg begynte på studiet, så ta kontakt med meg eller skolen, så slipper du å gruble!

Publisert: .
Sist endret: .