Language: NOR | ENG

Hva ser du på?

Har du noen gang tenkt over hvorfor øynene dine er plassert slik de er? Nei? Det hadde ikke jeg heller. Men når jeg tenker over det, synes jeg det virker ganske interessant.

Dette semesteret har jeg valgt et fag som heter etikk og moralske problemer, og i den sammenheng har jeg latt tankene vandre innom temaer som vanligvis ikke får så mye av min oppmerksomhet. I tillegg til å reflektere rundt hva som er rett og galt i ulike situasjoner, har jeg også begynt å stille spørsmålet «hvorfor?». Hvorfor lever vi? Hvorfor gjesper vi? Hvorfor har vi ikke øyne i nakken? Slike spørsmål fører gjerne til litt rare, men også interessante tankerekker.

Jeg tror det er sunt å la tankene våre spinne litt utenfor hva vi er vant med. Det er viktig å tenke over hvorfor ting er som de er. Selv om ikke alle spørsmål har konkrete svar, er det verdt å reflektere litt rundt ulike temaer.

Så hvorfor er øynene våre plassert slik de er? Ifølge evolusjonsteorien er de plassert slik fordi det egner seg best for oss. Men igjen, hvorfor? Hvorfor er det best å ha øyne på hodet, og ikke på hendene for eksempel? Det er nok mange årsaker til at øynene våre er plassert slik de er. Jeg tror en av disse årsakene er at det gir oss et godt perspektiv på verden.

Ved å ha øyne på hodet kan man se hvor man går, slik at man ikke snubler. Man kan se vakker natur og idyllisk utsikt. Ikke minst, man kan se andre mennesker og deres ansiktsuttrykk for å forstå dem bedre. Med andre ord – man ser sine omgivelser, og implisitt ikke så mye av seg selv.

Usikten fra mine øyne

Usikten fra mine øyne

Jeg tror ikke det er meningen å se så mye på seg selv, eller ha så stort fokus på hvordan man selv ser ut. Min mening er at vi ser for mye på oss selv. Vi ser vårt eget ansikt i speilet flere ganger om dagen, hver eneste dag. Hvorfor gjør vi det? For å sjekke hvordan vi ser ut? Det er ikke akkurat sånn at vi har forandret oss så veldig mye fra morgen til kveld. Det er vel for å sjekke om vi ser bra ut. Og vi må sjekke det ofte. Vi er rett og slett avhengige av vårt eget speilbilde. Jeg synes det er synd at et uklart speilbilde fra et stille vann ikke gir oss nok detaljer om hvordan vi ser ut. Hvorfor har vi behov for mer?

Mennesker har i lang tid vært opptatt av å se bra ut, men det har nok aldri vært så stort utseendefokus som i dag. Ikke bare ser vi oss i speilet, vi ser også på både bilder og videoer av oss selv. Vi har til og med et eget kamera på mobilen som er designet for å ta selfies. Så fort man åpner Snapchat ser man sitt eget ansikt. Det er en del av vår dagligdagse rutine å se seg selv i speilet – og ta selfies.

Speil, speil på veggen (bordet) der...

Speil, speil på veggen (bordet) der...

Det skulle gjerne vært slik at jo mer man så på seg selv, desto mer likte man seg selv. Dessverre er vi flinkere til å peke ut feil når vi ser en detaljert selfie, enn å sette pris på hvordan man ser ut. Vår generasjon beviser at et stort utseendefokus kan bidra til dårlig selvbilde blant mange. Kanskje det hadde vært lettere å være menneske om vi ikke visste hvordan vi så ut?

Men er det så farlig å se på seg selv da? Nei, det tror jeg ikke. Det er nok lurt å ta en titt i speilet før man går ut døra. Likevel mener jeg at det kan være farlig å se for mye på seg selv. Jeg tror ikke at et overdrevent fokus på sitt eget utseende er sunt for noen. Hva oppnår man ved å se så mye på seg selv egentlig? I det store og det hele betyr utseendet ganske lite. Det er så mange andre ting å rette oppmerksomheten mot. 

Jeg tror øynene våre er plassert slik de er av en grunn. Jeg tror det er meningen å se mer på sine omgivelser, enn seg selv. Fra våre øynes perspektiv kan vi se nok av vår egen kropp. Vi trenger vel egentlig ikke et speil i kroppshøyde for å se nok av oss selv? Uten speil og bilder kan vi se at beina og armene våre fungerer som de skal. Og vi ser andre mennesker. Er ikke det nok?

Jeg skal ikke komme her og si at du aldri skal se deg i speilet igjen, eller nekte deg å bli tatt bilde av. Det jeg sier er: tenk over hvorfor du gjør det. Hvorfor?

- Eirin

Publisert: .
Sist endret: .
Emner: Lillehammer  Motivasjon