Hva kan man egentlig bli på TV-skolen?

Tv-skolen ved studiested Lillehammer tilbyr fem ulike studier. Stine har sett nærmere på hvilke yrker hun og medstudentene kan velge blant når de skal ut i arbeidslivet, og hvilke kvalifikasjoner man bør ha for disse yrkene.

I dagens blogginnlegg vil jeg se nærmere på de fem ulike studiene som tilbys ved TV-skolen, nemlig TV-ledelse, TV-regi enkamera, TV-regi flerkamera, TV-teknikk enkamera og TV-teknikk flerkamera.

TV-Ledelse:

Dersom du har sansen for logistikk og planlegging er TV-ledelse noe for deg. Som leder har du ofte ansvar for hele produksjoner, og må holde tunga rett i munnen. Du får blant annet undervisning i prosjekt- og produksjonsledelse, kreativ ledelse og praktisk prosjektstyring. I tillegg til all planlegging er man også med på utvikling av idèer.

Aktuelle yrker:

• Prosjektleder: Ansvaret for hele produksjonen. Holder samtalen med kunden, og sørger blant annet for finansiering av produksjonen.
  • Produksjonsleder: Ansvaret for gjennomføring av produksjonen. Lager planverk og budsjett for produksjonen. Ansetter crew, og har tett dialog med prosjektleder.
  • Innspillingsleder: Er produksjonslederens høyre hånd på gulvet. Sørger for at crew holder dagsplaner, og at alt går etter planen.
  • Koordinator: Jobber tett sammen med produksjonsleder om logistikken og hjelper til med å koordineringen.

Dølajazz_innspillingsleder

TV-regi enkamera:

Er du en person som ser for deg hvordan filmen kommer til å se ut? Vil du ta de kreative valgene, og vite at alle fakta er på bordet når du går ut i produksjon av en dokumentar-film? Da hører du hjemme på enkamera regi! Her blir du på studiet utfordret av noen av Norges mest erfarne og dyktigste TV-regissører.

Aktuelle yrker:

• Regissør: Ansvar for det kreative innholdet i en produksjon. Lager ofte dokumentarer, men det er også vanlig å lage innslag for større TV-produksjoner.
  • Researcher: Ansvar for å finne fakta før en produksjon. Det er viktig å vite hva man skal filme før man går ut med kamera, og da må man ha et dyktig research-team i ryggen.

For å lese mer om studiet kan du  klikke her

Innspillingsleder_Dramaserie

TV-teknikk enkamera:

Er du ekstra teknisk anlagt? Liker du å skru på PC, eller er du kanskje interessert i lyd eller foto? Da hører du kanskje hjemme på enkamera teknikk! Her får du mulighet til å fordype deg i foto, lyd, klipp og postproduksjon.

Aktuelle yrker:

• Fotograf: Fanger bildene og utsnittene regi vil ha til produksjonen.
  • Lydtekniker: Tar opptakslyd og redigerer lyden i etterarbeid.
  • Klipper: Syr sammen bildene til en sammenhengende film.
  • Grader: Fargekorrigerer bildene så de ser like ut.
  • Onliner: Setter sammen lyd og bilde, samt setter på grafikk og rulletekst.
  • VFX-artist: Jobber med animasjon i After Affects.

TV-regi flerkamera:

Vil du ha det kreative ansvaret for flerkameraproduksjoner? Lengter du etter å ha kontrollen på Idol, Norske talenter eller Melodi Grand Prix? Da er flerkameraregi plassen din!

Aktuelle yrker:

• Flerkameraregissør: Velger hvilke bilder som skal vises på TV-skjermene i de norske hjem.
  • Script: Er alltid et steg foran regi, og teller ned til neste punkt på lista.

For å lese mer om studiet kan du klikke her

Obbuss_FotoSondreMoan

TV-teknikk flerkamera:

Er du glad i lyd, lys, programmering eller rett og slett bare er godt teknisk anlagt? Flerkamerateknikk trenger alltid gode teknikere som kan hjelpe på forskjellige punkter i en produksjon.

Aktuelle yrker etter:

• TOM (Teknisk leder): Er produksjonens allt-mulig-person, og har full kontroll på de fleste ledd i en produksjon. Stepper ofte inn og hjelper til der det trengs ekstra hjelp.
  • Kamerakontrollør: Fargekorrigerer bildene mens man produserer.
  • Lysmester: Setter opp lamper og styrer all lysbruk underveis i produksjonen.
  • A-lyd: Sørger for at man får lyd på sendingen.
  • Fotograf: Fanger bilder og utsnitt av det som skjer, som regi har sett seg ut på forhånd. Kommer ofte med forslag på bilder til regissør.
  • Kranoperatør: Styrer krana i studio/location.
  • Bildemikser: Velger bildene som regi ber om.

HLL17_Hockey6

Du kan selvfølgelig bli veldig mye mer enn det som står nevnt ovenfor her. Det er det som er fint med TV-bransjen, det trengs alltid folk til produksjoner. Om du er hovedregissør eller produksjonsassistent er du alltid viktig! Alle hjulene i en TV-produksjon er essensielle, og uten den ene stillingen, funker den andre dårligere. Vi er alle avhengig av hverandre. Jeg håper dette var informerende om hvilke muligheter man har etter fullført bachelor på TV-skolen ved studiested Lillehammer!

-Stine

Publisert: .