Language: NOR | ENG

Fra juss til skogbruk

God dag! Mitt navn er Simen Nævestad. Jeg er 21 år og studerer Bachelor i skogbruk ved Høgskolen i Innlandet. I fjor høst ble jeg studentambassadør, og dette er mitt første blogginnlegg. Fremover skal jeg med jevne mellomrom gi deg et innblikk i studenthverdagen på studiested Evenstad.

Det er nå ca. tre år siden jeg leverte min siste eksamen på videregående hjemme i Tvedestrand. Jeg hadde planer om å studere juss, men først skulle jeg i forsvaret. Jeg holdt av studieplassen min på rettsvitenskap mens jeg var atten måneder i førstegangstjeneste i Grensevakta. Når det begynte å nærme seg dimisjon begynte jeg å grue meg til studiene. Jeg var ikke lenger sikker på om juss var det riktige studiet for meg.

Helomvending og nytt studievalg

 

Etter å ha hatt en hverdag bestående av praktiske oppgaver grua jeg meg til å ta fatt på et studium med enormt pensum, og mye lesing. En dag ringte en kompis hjemmefra, og lurte på om jeg skulle være med å studere skogbruk på Evenstad. Etter litt research, ble det helomvending. Fra å gå realfagslinje på videregående, reservert studieplass på juss i Bergen, endte jeg altså opp med å studere skogbruk på Evenstad. 

Grunnen til at jeg valgte å studere Bachelor i skogbruk er som du kanskje skjønner litt tilfeldig. Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til, men man blir kjent etter hvert. Før jeg begynte på Evenstad hadde jeg nemlig ingen tidligere erfaring med skogbruk, i hvert fall om du ser bort i fra en del jobbing med motorsag. Etterhvert har jeg derimot lært at det ikke bare er papir og planker man kan lage av en tømmerstokk. Strøm, kraftfor, vaniljesukker, bensin til fly og biler er også ting som vokser i skogen. 

Framtiden ligger i skogen

Et tre vokser fra 70 til 100 år. På den tiden har det bundet CO2 og laget oksygen i store mengder. Faktisk så binder den norske skogen nesten halvparten av CO2 utslippene vi har i Norge pr. i dag. Om man i tillegg tenker på klimafordelen ved å bruke tre istedenfor betong når man bygger hus, er det ikke tvil om at tre som byggemateriale er noe av det mest miljøvennlige vi kan bruke. 

Om man også ser for seg at man i framtiden kan bruke trevirke og cellulose (mikroskopiske byggesteiner inni treet) til ting man i dag ikke en gang har tenkt på, er det liten tvil om at treverk er framtiden. Bare tenkt på at man kan fylle bensintanken med drivstoff fra skogen, ikke fossilt drivstoff, som har vært et co2 lager i mange millioner år. Eller at melka du drikker kommer fra en ku som spiser kraftfôr basert på norsk gran, og ikke soya fra Sør-Amerika. Derfor tror jeg at en utdanning innen skogbruk er lurt. Skogen er nemlig en ressurs på samme måte som vannkraft, olje og fisk, og om ikke så mange år kan vi bruke den på mange flere måter enn vi kan i dag.

Midt i Østerdalen  

For en sørlending er Innlandet et fremmed land. Her trodde jeg at man enten jakta ulv, kjørte tømmerbil eller skurtresker, men det har visst mer å by på. Evenstad ligger omtrent midt imellom Oslo og Trondheim, langs Glomma og riksvei 3. Her er det 20 minutter å kjøre til nærmeste tettsted, men skispor, skytebane og endeløse turområder har vi rett utenfor døra. Her på studiested Evenstad går det ca. 220 studenter, hvorav flesteparten bor i studentboligene på studiestedet. Her kjenner alle hverandre, og klassene er ikke større enn at foreleserne husker navnet på alle studentene. 

Nå har jeg bodd på Evenstad i litt over et halvt år, og trives veldig godt! Her er man omringet av studenter med interesse for skog, landbruk og friluftsliv. Fagene er en blanding av teori og praksis, og rett som det er bruker vi naturen som klasserom. Ofte får man en innføring i teori i klasserommet, og deretter kan vi undersøke teorien i felt. Så om du enten vil finne ut av hvordan man kan gjøre tømmer til menneskemat, eller vil sikre allemannsretten i fremtiden, er Evenstad plassen å studere. Jeg skal i hvert fall gi deg et innblikk i hverdagen her på Evenstad, og hvordan det er å være skogstudent.

Publisert: .