Language: NOR | ENG

Forberedelser til arbeidslivet

Om få uker flytter jeg tilbake til Viken, og snart er tiden inne for å ta fatt på arbeidslivet. Mye usikkerhet preger hverdagen vår nå for tiden, og i dag deler jeg noen av mine tanker rundt dette med dere.

Vi er inne i en krevende periode, og mange av oss skal snart ut i arbeidslivet og starte et nytt kapittel etter mange år med studier. Selv merker jeg at fem år med studier er nok. Nå gleder jeg meg til å flytte og ta fatt på arbeidslivet, men jeg innser at situasjonen vi er i nå kommer til å bringe utfordringer.

Fullfør studiene dine

Studiestedene er stengt, vi har ressursmangel, gjennomføring av intervjuer for kvalitative studier er krevende, og verden føles på mange måter som den er satt på pause selv om tiden flyr forbi. Men jeg er helt sikker på at du vil angre hvis du ikke fullfører og om ti år fremdeles bare mangler å fullføre avhandlingen for å få graden din.

Selv har jeg innstilt meg på at vi skal levere en oppgave vi kan være stolte av for vi har jobbet hardt og lenge for dette, men vi er samtidig klar over at omstendighetene rundt kan påvirke resultatet slik at det ikke blir som vi først ønsket. Vi skal allikevel gjøre alt vi kan for å være fornøyd med innsatsen når vi fullfører, og levere et produkt vi er stolte av til tross for alt som skjer rundt. 

IMG_4739

Vær tålmodig

En viktig ting nå er å smøre seg med tålmodighet. Økonomien på nasjonalt og internasjonalt plan får enorme konsekvenser av denne krisen vi nå er inne i. Mange bransjer sliter, og det vil ta lang tid før ting er tilbake til normalen. Vi som er nyutdanna må derfor regne med at det vil ta tid før vi finner en plass i arbeidslivet. Ting tar tid, og i en periode nå må vi regne med at ting vil ta mer tid enn hva vi kanskje ønsket.

Endringer skjer daglig, og vi får håpe staten tar de riktige grepene for å sikre norsk økonomi og det fremtidige arbeidslivet i Norge. Liv og helse kommer først, og vi kan ikke annet enn å følge med på utviklingen.

Tid til overs? 

Noen har kanskje noe tid til overs nå som vi alle har mye begrensninger. For min del er arbeidet med masteroppgaven altoppslukende i noen uker til, men deretter blir det nok en del ledig tid. Den ledige tiden kan brukes til mye, og jeg vil anbefale alle å bruke den tiden dere har til overs på å oppdatere CV-en, trene på å skrive søknader, finpusse LinkedIn-profilen, og generelt sett være proaktive og følge med på bransjeutviklinger. Forbered deg på å gripe muligheter.

Det er nå også slik at selv om studieløpet er over betyr det på ingen måte at du er ferdig utlært, så bruk tid til å ta digitale kurs innenfor ulike områder for å fordype deg og videreutvikle kompetansen din. 

Og kjære medstudent - gi deg selv et klapp på skulderen. Dette er en krevende periode, men vi er alle i samme båt og det er bedre tider i vente. Ta en dag om gangen, ta vare på hverandre (på trygg avstand), gi jernet den siste perioden og vær stolt av deg selv når sommeren kommer. 

Andrea - Master i økonomi og ledelse

Publisert: .