Fem tips til deg som studerer hjemmefra

Hjemmeeksamen krever en annen arbeidsmetode enn forberedelse og gjennomføring av skoleeksamen. Denne våren tror jeg det er spesielt viktig å tenke litt over det. Det er opp til hver enkelt å finne ut av hvordan man studerer best, men jeg tror det er noen generelle faktorer som kan være gunstig for alle.

Jeg har nylig levert min første eksamen dette semesteret. Som det meste arbeidet man gjør er det noe jeg er fornøyd med, og noe jeg kunne gjort annerledes. Jeg tror ikke jeg er den eneste som i ettertid kommer på ting jeg kunne gjort på en annen måte. Nå er jeg en erfaring rikere, og hjemmeeksamen nummer to ligger rett rundt hjørnet. Jeg har ferske tanker rundt hva som fungerer og hva som ikke fungerer når man jobber med hjemmeeksamen. Dette ser jeg på som en perfekt anledning til å skrive et innlegg om akkurat dette temaet. Her er mine tips.

1. Lag et hyggelig hjemmekontor

Jeg tror det er viktig å skille mellom arbeid med studier og fritid. Det å ha et eget område der arbeidet foregår kan derfor være lurt. Det kan være lettere å stille seg inn mentalt for å jobbe ved å ha en konkret og avgrenset «arbeidsplass». For min del er det også viktig at dette er en hyggelig plass. Min pult er plassert ved vinduet slik at jeg kan få inn litt naturlig lys.

2. Sett krav til deg selv

Det er lett å «sluntre unna» når en har full bestemmelse over egen tid, og ingen andre krever oppmøte på gitte tidspunkt. Det er derfor lurt å sette krav til seg selv. Vi har alle 24 timer i døgnet, og under hjemmeeksamen kan vi disponere disse timene akkurat slik vi vil. Det er opp til deg å sette av den tiden du trenger til å jobbe med eksamen, og lage en tidsplan som fungerer for ditt arbeid.

3. Hold deg til gode rutiner

Gode rutiner er helt avgjørende når det kommer til hjemmeeksamen. Dette gjelder både arbeidstid, pauser, søvn og måltider. Start dagen med å kle på deg og re opp senga, og gjør deg klar for en arbeidsdag. Prøv å stå opp og legge deg til samme tid hver dag. Spis gjerne på gitte tidspunkter så du ikke glemmer det. Unn deg gode, næringsrike måltider når kjøkkenet ikke er langt unna. Det kan være lurt å bestemme seg for faste arbeidstider med for eksempel jobbing i 45 min, etterfulgt av 15 min pause.

Kalender og kaffekopp er essensielt for et hjemmekontor

4. Bruk pausene godt

For å få mest mulig ut av arbeidstiden er det viktig å ta gode pauser. Med gode pauser mener jeg ikke nødvendigvis lange pauser, men pauser med godt innhold. De fleste går rett til mobilen når en skal ta pause. Når du jobber med hjemmeeksamen anbefaler jeg å prøve å minimere mobilbruk. Ved å plukke opp mobilen i pausene, fortsetter du å stimulere hjernen slik at du faktisk ikke får en ordentlig pause. Bruk heller pausene på å legge til rette for neste arbeidsøkt. Gå små turer og få frisk luft. Hvis du absolutt skal bruke mobilen, så bruk den til å ringe noen og snakk med folk. Gode pauser kan ha mye å si for hvor effektivt du jobber.

5. Ikke prokrastiner

Jeg er en av de som lett faller for fristelsen å gjøre andre ting enn å faktisk jobbe. Det er så mye lettere å finne på andre ting for å utsette arbeidet, enn å bare gjøre det. Jeg har erfart at det sjelden lønner seg å prokrastinere. Ikke utsett arbeid du kan gjøre i dag. Ikke kom med unnskyldninger til å gjøre andre ting eller ta pauser hele tiden. Et tips er å sette en egen tidsfrist noen dager før innleveringsfristen, slik at du har noen ekstra dager på å ferdigstille. Ikke ferdigstill dagen du skal levere. Sett heller av tid til å lese gjennom den ferdige besvarelsen flere ganger.

- Eirin

Publisert: .