Language: NOR | ENG

Fem tips for nettundervisning

Tredje semester er godt i gang, men studiehverdagen er ikke slik den en gang var. I dette innlegget deler jeg mine beste tips slik at du kan få mest ut av nettundervisningen. 

Etter en lang og fin sommer er hverdagen nå tilbake for fullt. Fadderuken er historie og studiestedene er fylt opp med erfarne og helt nye studenter. Det ble en annerledes studiestart, og den studiehverdagen vi begynte å venne oss til i mars ser ut til fortsette en god stund. Som for mange andre vil store deler av mitt tredje semester gå over nett.

Én uke med Zoom er nå fullført, og flere skal det bli. Med nettundervisning har man i enda større grad ansvar for egen læring og gode rutiner er viktigere enn noen gang. Allerede etter én uke føler jeg at jeg begynner å knekke koden for en lettere «zoom hverdag». Jeg håper tipsene mine kan være til nytte for dere der ute! 

Sitt i mindre grupper og se forelesning sammen

For meg er noe av det verste med nettundervisning mangelen på sosial kontakt med klassen. Da vi fikk beskjed om at vi måtte belage oss på nettundervisning, kjente jeg umiddelbart på en frykt for mye alenetid de kommende månedene. At vi ikke har fysiske forelesninger betyr ikke at vi ikke har lov til å møtes i mindre grupper.

Så mitt første og beste tips er å finne deg en studiegruppe som daglig kan møtes for å delta på forelesning sammen. Da blir du automatisk mer «tvunget» til å faktisk følge med på forelesningen. Dere kan diskutere stoffet sammen, samarbeide om oppgaver og ikke minst – du får litt sosial kontakt hver dag. Kollokviegruppen min har møttes hver dag, og det har fungert veldig godt! 

Kom deg ut av huset

Det kan være lurt å skille mellom hjem og skole. Noen synes kanskje det er fristende å se forelesning fra sengen. En gang i blant kan dette være godt, men jeg anbefaler å lage deg til et kontor eller aller helst komme deg ut av hjemmet. Personlig ønsker jeg for eksempel at stuen skal være et sted for å slappe av, og ikke et sted for pensum og stress.  For meg er hjemmet mitt et fristed, og jeg liker ikke følelsen av at alle rom skal assosieres med skole og jobb.

Kollokviegruppen min har løst dette med å rullere på hvor vi jobber. På den måten kommer vi oss alle ut av hjemmet. Noen dager er vi hos hverandre og andre dager låner vi møterom. Vi er heldige og får låne et møterom midt i gågata i Lillehammer, men ellers kan du for eksempel booke grupperom på studiestedet ditt.

40869D4B-9F1D-4E18-8ED2-A2FE6C425527

Fordel pensum 

Jeg vil tro at jeg ikke er den eneste som er overveldet over hvor mye pensum jeg skal gjennom de neste ukene. Å lese tre – fire kapitler daglig er svært krevende. Et godt tips er derfor å fordele kapitlene innad i kollokviegruppen. Måten vi gjør det på er at vi fordeler hvem som skal lese hva, så skriver vi gode sammendrag som vi deretter deler med resten av gruppen. Med dette sparer vi mye tid, og lærer stoffet enda bedre siden vi må gå gjennom hvert kapittel sammen. I tillegg sitter vi igjen med gode sammendrag som vil være nyttige til eksamen. 

Vær aktiv

Det å være aktiv og stille spørsmål kan være viktigere enn noen gang. Med nettundervisning føler jeg det automatisk er enklere å «falle ut» av timen til tider og det er flere distraksjoner enn i en forelesningssal. Ingen som hysjer på deg om du begynner å snakke, ingen som ber deg fjerne mobilen og plutselig føler du for å sette på den vasken du skulle satt på for to dager siden. Ved å engasjere deg i diskusjoner og stille spørsmål kan det være enklere å glemme disse distraksjonene. 

158DDD93-FFF0-4404-895E-B139A6962E28

Kom med tilbakemeldinger til foreleseren

Til slutt vil jeg oppfordre dere til å komme med tilbakemeldinger til foreleserne deres. Det er ikke bare for oss studenter at den nye zoom hverdagen kan føles slitsom. Det er mye å sette seg inn i for foreleserne, der noen får det bedre til enn andre. Synes du foreleseren ikke får til en fungerende nettundervisning, og har tanker om hvordan vedkommende kan forbedre seg? Si fra! De aller fleste foreleserne setter pris på tilbakemeldinger, slik at de får muligheten til å gjøre endringer. For at endringer skal skje, må vedkommende først og fremst vite at endring trengs! 

Jeg ønsker alle lykke til med videre studier, og håper den nye hverdagen ikke blir for tøff. Husk å send meg e-post via "kontakt studentbloggen" om det er noe du lurer på. 

Klem, Amanda. 

Publisert: .