Language: NOR | ENG

Erfaringer fra praksis

Nå er flerkamera ferdig med sin praksisperiode. Her kan du lese mer om mine tanker og erfaringer etter gjennomført praksis hos TV2. 

Heisann!

I mitt forrige blogginnlegg skrev jeg om min praksis i TV 2. Da jeg skrev innlegget hadde jeg allerede vært i praksis et par uker. Nå er jeg ferdig med praksisperioden. Etter en slik periode sitter man igjen med mye ny erfaring og kompetanse. Her er en liten oppsummering av min praksisperiode:

I praksisen fulgte jeg TV 2 sine flerkameraproduksjoner, som for det meste er nyheter og God Morgen Norge, samt eventer, der mange av flerkameraprogrammene som går på TV 2 blir produsert av andre selskaper som for eksempel Mastiff og Monster. Med dette utgangspunktet jobbet jeg dermed i TV 2 Nyhetskanalen og God Morgen Norge i løpet av min praksisperiode, der mesteparten av tiden ble tilbragt hos TV 2 Nyhetskanalen. I løpet av min andre uke i praksis var jeg også med på OB-produksjon (OB= outside broadcasting/ produksjon utenfor studio) i forbindelse med en hockeykamp i Asker. Her fulgte jeg regien av sendingen, samt fulgte med på oppriggsrutiner og crewet sin dagsplan.

 

Rutiner og vakter på TV 2 Nyhetskanalen

Hos TV 2 Nyhetskanalen jobbet jeg både morgen og kveld. På kveldsvakt er det to produsenter på jobb. Dette på grunn av at man har sendingene som går 17:00 og 17:30 i løpet av vakten. Dette er prioriterte sendinger på kanalen. 17-sendingen har opptil flere livekilder og skal være en sending som er spesielt tilpasset for å jakte på nyhetsbildet der og da.

17:30-sendingen er en sending der det er fokus på å få gjennomført en debatt, om ikke flere. Som praktikant i TV 2 hadde jeg mulighet til å velge litt hva jeg ville følge (om jeg bare ville følge avvikling eller deskjobbing, eller følge begge deler). Produsentene på jobb deler på å sitte på desk og i regien.

Deskjobbing er å bistå produsenten som avvikler sendinger med å snakke med livekilder og pushe saker slik at alt lå inne til sendestart, samt planlegge egne sendinger senere på dagen. Etter hvert som jeg fikk kjørt en del sendinger og ble trygg, jobbet jeg mer på desken (der jeg blant annet tilbragte en hel dag). Når jeg hadde fått en forståelse for deskjobbingen fulgte jeg en vakt (både desk og i regien).

Nyhetsmorgenvakten har en litt annen rutine der den er preget av samsendinger med TV 2. Disse sendingene er også mer kontrollert i form av at det ikke skjer så mye forandring på oppbygning av innhold i sendingen før/ i løpet av sendingen. Dette fordi det bare er en produsent på jobb, og man må da snakke med livekilder selv før/ i løpet av sendingene, noe som deskprodusenten vanligvis gjør. På morgenen sender du hver halvtime fra og med 06.30 (der din arbeidsdag starter med planlegging klokken 04.30/ 05). Du har sending til og med klokken 10.

Bilde av regiplassen hos TV 2

Slik ser regiplassen ut hos TV 2. Foto : Høgskolen i Innlandet.

 

Veiledning i løpet av praksisperioden

Veiledningen jeg fikk i løpet av min praksisperiode var av den produsenten som hadde vakten jeg fulgte. Noe som var positivt for da ble jeg kjent med flere produsenter på TV 2. Mennesker er ulike og hver produsent hadde sin egen måte å kommunisere på (selv om utfallet og det viktigste var det samme). Dette gjorde at jeg kunne lære litt av hver og finne min egen måte som jeg var komfortabel med. Jeg opplevde et inkluderende og hyggelig miljø, der det var lav terskel for å stille spørsmål uansett hvilken produsent du fulgte/ fikk veiledning av på sending.

Praksisperioden hos TV 2 har både vært engasjerende og motiverende. Grunnen til at jeg søkte praksis hos TV 2 var fordi jeg hadde hørt at det var kort vei fra å observere til å avvikle sendinger selv. Dette ble dermed mine forventninger når jeg startet min praksisperiode hos TV 2, og praksisen var akkurat som forventet, om ikke bedre. Allerede etter andre uke hadde jeg min første sending på TV 2 Nyhetskanalen.

Etter å ha vært i praksis hos TV2 er jeg mindre bekymret for overgangen til arbeidslivet som står foran meg, siden jeg føler at jeg mestrer jobben min som produsent. Jeg har også lært masse om kommunikasjon og samarbeid, noe som vil være en viktig erfaring å ta med seg videre, ikke minst også i produksjonene som kommer på TV-skolen. Der vi skal i gang med både pop/ rock og Våryr-TV. Noe jeg gleder meg til!

- Sara, flerkameraregi (2 klasse)

Publisert: .
Sist endret: .