Language: NOR | ENG

En litt kronglete vei fra Harstad til Hamar

Man kan kanskje lure på hvorfor en nordlending endte opp som student ved Høgskolen i Innlandet. Svaret er ganske lett, men veien til svaret er litt kronglete.

Hei! Mitt navn er Rosann Johnsen. Jeg er 26 år gammel og kommer fra Harstad. Jeg elsker alt kreativt, tar nå en bachelor i animasjon og digital kunst og er en av høgskolens nye studentambassadører. 

Har du noen gang følt at veien foran deg bare blir til, uten at du kanskje helt planla hvor du skulle gå?

Slik hadde jeg det når jeg gikk andre året på videregående. Jeg gikk media og kommunikasjon og visste ikke hva jeg ville bli. Jeg elsket alt kreativt allerede da, så jeg visste at det måtte bli en del av arbeidsdagen min, men hvilke muligheter fantes det egentlig?

Ikke visste jeg den gangen, så når jeg ble spurt om jeg ville være lærling som grafisk designer så hørtes jo det veldig lurt ut og jeg sa ja. Jeg angrer ikke på at jeg valgte å bli lærling altså, det var en utrolig lærerik prosess, men at jeg fikk svennebrev som grafisk designer var ganske tilfeldig. 

Ut på reise

Det viste seg å ikke være helt det jeg ønsket å drive med, men en viktig ting oppdaget jeg på veien: det var et yrke som het illustrasjon. Jeg elsker jo å tegne, så da måtte vel en jobb hvor du så og si bare tegner være perfekt! Veien videre planla jeg litt mer selv enn første del. Jeg søkte på skole i England og var klar for nye eventyr. Jeg måtte bare fullføre noen privatisteksamener først, siden jeg hadde vært lærling og ikke tatt studiekompetanse enda. Første året jeg søkte så kom jeg inn på studiet, men strøk på en eksamen og tilbudet var derfor ikke gyldig. Andre året var eksamene i orden, men da kom jeg ikke inn på skolen! 

Snakk om nedtur. Jeg hadde vært så sikker på å komme inn andre året også, jeg hadde jo tross alt kommet inn året før og var jo ikke blitt dårligere til å tegne. Ironisk nok ble dette avslaget grunnlaget for et mye større eventyr. Jeg hadde spart opp en del penger, sagt opp jobben min og leiligheten jeg bodde i, siden jeg trodde at jeg skulle flytte til England. Så der sto jeg med en slant penger, ingen forpliktelser og en stille drøm som jeg ikke hadde trodd skulle bli oppfylt. Å velge veien videre ble enkelt - jeg skulle reise ut i verden på backpacking! 

Backpackingen ble akkurat så fantastisk som jeg hadde ønsket. Jeg fikk gjort så utrolig mye gøy, fra å sovne til ville løvebrøl på savannen i Zimbabwe, fallskjermhopping i Namibia, ta dykkersertifikat i Indonesia, rundreise i India og mye mer. Hver dag så fikk jeg lære noe nytt, bli kjent med nye mennesker og ikke minst lære å stole på egen dømmekraft. Jeg reiste alene, så på en måte hadde jeg bare meg selv å lene meg på. Jeg lærte også å stole på andre mennesker. De fleste er kjempesnille og vil deg vel, og det siste er å stole på at det ordner seg, for det gjør det alltid på ett eller annet vis.

Nytt forsøk

Når jeg var hjemme i Norge igjen var det på tide å prøve seg på illustrasjonsplanen igjen. Denne gangen gikk jeg på fagskole i Norge (og kom heldigvis inn på første forsøk). Studietiden var kjempegøy, men når jeg var ferdig så var veien videre utydelig igjen. Ikke hadde jeg en bachelor å vise til og det viste seg å være et vanskelig yrke å få jobb i, rett og slett fordi at nesten alle som jobber med det i Norge er freelance og få klarer å få mange nok oppdrag. 

Etter noen år med en urelevant “dayjob” og illustrasjon på siden fant jeg ut jeg trengte noe mer. Det er her Hamar og Høgskolen i Innlandet kommer inn.

Jeg ønsket ikke å skifte retning helt, jeg elsker jo fremdeles alt kreativt, elsker å tegne og å skape nye ting. Men jeg vil også gjerne ha muligheten til å få en fast jobb og å ha en bachelor å vise til. Etter mye selvransakelse og minst like mye googling om hva som finnes og hva som er lurt, bestemte jeg meg for å starte på veien mot en annen stille drøm jeg har hatt. Å den er å jobbe med å lage animasjonsfilmer. Og da ble det lett å velge Høgskolen i Innlandet, for det er bare her de tilbyr en bachelor som kombinerer animasjon og digital kunst. Så her er jeg!

Tilbakeblikk

Som du ser har det vært en litt lang og kronglete vei fra Harstad til Hamar. 16 år gamle Rosann trodde ikke hun skulle sitte i Hamar som ny student 10 år senere for å si det sånn. Men selv om veien ikke var rett frem og jeg har hatt både nedturer og bomturer, så er det jo det som har laget oppturene og høydepunktene. Jeg hadde nok aldri studert illustrasjon om jeg ikke først hadde vært lærling som grafisk designer. Jeg hadde nok aldri opplevd å reise verden rundt alene dersom jeg ikke først hadde fått avslag fra skolen i England. Og jeg hadde kanskje ikke sittet i Hamar nå om jeg ikke først hadde studert illustrasjon. Men det er uten tvil her jeg ønsker å være akkurat nå, og jeg gleder meg til alt jeg skal få lære og alle mulighetene jeg har når jeg er ferdig her. 

Jeg er så glad og takknemlig for veien jeg har gått nå som jeg ser tilbake på den. Så husk at det ikke bare er en vei til å finne riktig studieretning og at selv om du er på nedtur, bomtur eller bærtur, så kan det hende det er akkurat der du finner stien du ikke hadde funnet ellers. 

Veien videre

Fremover får dere se flere blogginnlegg fra meg. Jeg skal blant annet skrive om hvordan det er å studere et kreativt fag, hvordan det er å være student når du allerede har vært i arbeidslivet noen år, hvordan det er å bo i Hamar og mye mer. Jeg blir også å se på Instragram (hogskoleninnlandet) og Snapchat (hinnlandet) så følg oss gjerne der også, da kan dere stille spørsmål til meg direkte om alt dere måtte lure på.

Vi snakkes!
Smittefri klem fra Rosann

Publisert: .
Sist endret: .