Language: NOR | ENG

En guide til deg som søker TV-skolen

Vurderer du å søke deg til TV-skolen? Her får du noen tips på veien fra Rose som studerer TV-ledelse. 

Jeg er Rose, 25 år, og studerer TV-ledelse ved studiested Lillehammer. I dette blogginnlegget skal jeg gi deg noen tips om hvordan du kan skrive en søknad til TV-skolen, og hva som kan være lurt å ha med.

Det første du må tenke på når du skriver søknaden er å ha med en CV. 

CV-en bør inneholde alt du har av arbeidserfaring og utdanning. Gikk du tre år på medier og kommunikasjon, er dette svært relevant å få på CV-en. Var du statist i “Neste sommer”, er dette også noe du kan føre opp, det viser jo at du har kjennskap til hvordan ting fungerer og henger sammen i en TV-produksjon. Har du annen relevant erfaring, få det med. Personlig har jeg aldri gått medier og kommunikasjon, jeg gikk drama. I tillegg til dette har jeg jobbet noen år, studert prosjektledelse og et halvt år med dokumentarfilm. Alt dette kunne jeg knytte som relevant erfaring til å søke TV-skolen.

Søknaden bør inneholde noen nøkkelord om deg selv for å gi et lite innblikk i hvem du er. Da jeg skrev min søknad formet jeg den som et essay. Typiske trekk for essay er å stille spørsmål til seg selv, som man reflekterer rundt.

Hvilken stil du ønsker å skrive din søknad er i grunnen helt opp til deg selv, men det kan være fint å gi uttrykk for at du har vurdert godt hvorfor du vil søke, og hvorfor du mener du passer til det studiet du søker. Og hvis du ikke er komfortabel med å skrive en tekst om deg selv, lag en film! Det er også mulig å søke på TV-skolen ved å lage en liten videosnutt om seg selv.

Dette blir kanskje litt vagt for noen. Men sånn må det nesten bli, for det finnes nemlig ingen fasit på hvordan søknaden din skal se ut. Den bør nemlig være personlig, og det er kun du som har mulighet til å gjøre den personlig.

Men et godt tips kan være å vinkle din erfaring opp mot det TV-studiet du har lyst til å søke. Da jeg for eksempel skrev at jeg hadde gått drama, kunne jeg konkludere med at drama handler mye om “team-building” og samarbeid, og TV-studiet er også basert på nettopp dette.  

Reflekter rundt hvorfor du bør komme inn, og hvor viktig det er for deg. En ting jeg med sikkerhet kan si er vesentlig for å bli tatt opp, er at du faktisk har lyst til å gå her. Om du ikke vet nøyaktig hva du vil bli, skriv om det! Kanskje TV-skolen er akkurat det du trenger for å finne ut det?

Til sist skal du få en liten gave av meg. Det er et lite stikkord, som du kan ha i bakhodet når du skriver din søknad; Hvorfor. Hvorfor, hvorfor, hvorfor. Husk alltid å skrive hvorfor når du kommer med et utsagn. Utdype hva du mener, og vis at du har reflektert rundt det.

Nå tenker du kanskje “oi, dette virket avansert og skummelt”, men det trenger det ikke å være. Søknaden er til for å hjelpe skolen med å få et bilde av hvem du er. De som vurderer søknaden din ønsker å få vite litt om deg, før de eventuelt kaller deg inn til et intervju.

Og apropos intervju; det er del to i søknadsprosessen. Etter at man har sendt inn søknad på Samordna opptak kan man bli ringt opp og kalt inn til intervju. Min personlige erfaring med intervjuet – Jeg var nervøs! Men akkurat det tror jeg samtlige av de som var inne også var, og det er helt normalt. De som gjennomfører intervjuet er også inneforstått med det, og tar hensyn. Intervjuet er avslappet og uformelt, og fungerer i praksis mer som en samtale. Dette for at de skal bli bedre kjent med deg, og få vurdert hvordan du kan passe inn i klassen. Denne samtalen skal også gi deg mulighet til å få svar på eventuelle spørsmål du har angående skolen og studiet.

Ble du noe klokere av dette? Det håper jeg – og da synes jeg du skal gjøre som jeg og mange andre i fjor, nemlig å søke! Jeg stortrives her på TV-skolen, og føler jeg har gjort et godt studievalg.  Vi vil gjerne ha flere engasjerte mennesker med på laget, som brenner for å lage god TV. Man får vært med på utrolig mye moro i løpet av de tre årene man går her. Så søk i vei, bli en del av familien!

Publisert: .