Language: NOR | ENG

En annerledes fadderuke

For kun ett år siden gruet jeg meg som ny student til fadderuka. Nå skal jeg ønske dere nye studenter velkommen som fadder. Hvorfor jeg har tatt på meg denne rollen og viktigheten av fadderuka kan du lese om i dette blogginnlegget. 

Hei! Nytt semester er rett rundt hjørnet og jeg er tilbake som student, blogger og nå fadder. Onsdag 19. august starter årets fadderuke ved Høgskolen i Innlandet. Som mange andre ting dette året, vil også fadderuken bli noe annerledes. Heldigvis har vi et fantastisk fadderstyre, som har jobbet dag og natt for å få til en så fin fadderuke som mulig. Fadderuke blir det, og gøy skal vi ha det uansett. 

Min opplevelse av egen fadderuke

Da jeg begynte på høgskolen høsten 2019 var fadderuken noe jeg hadde gruet meg til. Det var skummelt å være i en ny by uten bekjentskaper og tanker som «Hva om ingen liker meg?» eller «Hva om jeg ikke skal like noen?» surret i hodet. I tillegg assosierte jeg fadderuke med alkohol. Dette skremte meg, da alkohol var noe jeg i mange år hadde holdt meg unna. Alkohol for meg har ikke alltid vært forbundet med fest og moro, men noe som har skapt utrygghet og uro.  Det var noe jeg helst ikke ville være en del av, så hvordan skulle jeg da greie å gjennomføre en fadderuke? Jeg visste at alkohol kom til å være en del av opplevelsen, men jeg var også klar over at det var viktig å delta for å ikke falle utenfor det sosiale.  

Jeg vet at jeg ikke er den eneste som har et annerledes forhold til alkohol, og at flere av dere nye studenter kanskje gruer dere til fadderuken av samme grunn som jeg gjorde i fjor. Til dere vil jeg si at fadderuken handler om veldig mye mer enn alkohol. Noen vil kanskje være skuffet over utesteder som stenger ved midnatt, og tenke at fadderuken blir «ødelagt» av den grunn. Dette er feil. Grunnen til at man arrangerer en fadderuke er ikke for å se hvem som kan drikke mest. Fadderuken handler om å bli kjent med andre studenter og byen du skal studere i, og det handler om å skape en følelse av trygghet og tilhørighet. For min del bidro fadderuken til at jeg ble utfordret til å gå utenfor komfortsonen. Jeg ble tryggere på meg selv og følelsen av å være helt alene i en ny by forsvant etter få dager. Allerede dag to hadde jeg en jentegjeng på tacokveld og terskelen deretter ble lav for å fortsette å ta initiativ.

For å oppsummere overgikk min fadderuke alle forventinger. Jeg kom raskt i kontakt med mennesker som den dag i dag enda er mine nærmeste på studiet. Jeg opplevde mye aksept for mine tanker om alkohol og satt igjen med mange fine minner. 

 

Jeg oppfordrer til å finne andre alternativer enn trange fester i årets fadderuke.

Hvorfor du bør delta på fadderuka 

Som nevnt visste jeg at det å delta på fadderuken var utrolig viktig, selv om det var noe jeg helst ville unngå. I etterkant innså jeg enda bedre hvor viktig det er å delta. Jeg ser tydelig at de relasjonene som jeg etablerte under fadderuken fortsatt eksisterer. 

Sånn som ting er nå, vil jeg nesten tørre å påstå at det å delta på årets fadderuke, kan være viktigere enn noen gang. Høsten er usikker, og det er vanskelig å vite hvor mye fysisk undervisning det vil bli de kommende månedene. I en studietid med minimalt fysiske treff, kan det for nye studenter føles vanskeligere å skaffe et nettverk. Det er enklest å etablere relasjoner ansikt til ansikt, som senere kan holdes ved like via sosiale medier. Derfor kan det å i fadderuken bli kjent med de du skal gå i klasse med, bli enda viktigere nå enn tidligere. Jeg oppfordrer deg til å tidlig legge dine medstudenter til på sosiale medier. Ikke vær redd for å sende den venneforespørselen, eller for å adde en du fikk et godt inntrykk av på snapchat. Det å bli kjent via sosiale medier kan nå være nyttig når man ikke kan møtes i store grupper. Et godt tips er å finne deg en mindre studiegruppe du kan jobbe sammen med, de dagene dere ikke kan ha fysisk undervisning.

 

117770762_379524826348530_7777668797699963524_n

 Hvorfor jeg valgte å bli fadder

Hadde du spurt meg for et år siden om jeg ville bli fadder hadde svaret vært nei. Jeg, som ikke klarte å se for meg at jeg skulle gjennomføre egen fadderuke, hadde aldri tenkt at jeg selv skulle sitte som fadder et år senere. Men her sitter jeg, og gleder meg stort til å ta imot nye studenter om en ukes tid. Hva skjedde, som gjorde at jeg bestemte meg for å bli fadder allikevel?

Det startet i fjor høst, da den ene foreleseren min og jeg hadde en samtale rundt forholdet mitt til alkohol. Allerede da sa han at jeg måtte love å bli fadder. Jeg lo det vekk, før han forklarte hvorfor. Han sa jeg måtte bli fadder for å gå frem som et forbilde for andre. Han sa jeg ville blitt den fadderen jeg selv ønsket meg. En som kunne være en trygghet for de som gruer seg like mye som jeg gjorde. Så det er svaret på hvorfor jeg valgte å bli fadder. Jeg ønsker å være en trygghet og jeg ønsker å skape en så inkluderende faddergruppe som mulig. 

Til deg som skal begynne på  bachelor i barnevern høsten 2020, vit at jeg gleder meg til å ta deg imot! Vit at vi skal ha mange gøye dager sammen i fadderuken, og forhåpentligvis videre i studieløpet vårt. Om det er noe du lurer på, trykk «kontakt meg» øverst i innlegget. Ellers kan du alltid ta kontakt med fadderleder på Lillehammer Fatema Al-Musawi på telefon: 48909148

 Det er mye gøy på programmet neste uke, og vi gleder oss til en fin og smittefri fadderuke! 

 Klem, Amanda. 

 

 

Publisert: .
Sist endret: .