Dette skulle jeg visst før jeg ble student

Mitt første år som student ved Høgskolen i Innlandet er fullført. Men hva har jeg lært av erfaringene så langt? I dag vil jeg oppsummerer tabbene jeg har gjort og ting jeg har lært på veien.

Da jeg høsten 2019 flyttet til Lillehammer for å begynne på  bachelor i barnevern gledet jeg meg til en ny start. Jeg så frem til å møte nye mennesker, og at de skulle bli kjent med meg uten at de visste noe om hvem jeg var og min fortid. Jeg gledet meg til å endelig begynne på studiet jeg hadde drømt om, men samtidig var det mye jeg lurte på og var nervøs for.

Jeg er ei jente som ikke liker forandringer, så selv om det var mye jeg gledet meg til, var det skummelt. Nå skulle jo alt bli en forandring! Flytte ut hjemmefra, ny by og nye venner. En helt ny hverdag som student ventet.

I mitt siste innlegg oppsummerte jeg kort om hvordan jeg synes det er å være student. For det å være student er ikke som å være elev på grunnskolen eller videregående. Studenttilværelsen innebærer mer ansvar. Ansvar for egen læring, og i tillegg ansvar for alt av husarbeid dersom du har flyttet ut. Personlig følte jeg meg automatisk mer voksen etter at jeg begynte å studere og fikk mer ansvar. Ansvar kan høres skummelt ut, men med ansvar kommer også frihet, og med frihet kommer det mye gøy.

Hvordan lære best og mest effektivt?

Jeg er en person som er vant til å pugge før ting sitter. Jeg må fort lese et kapittel ti ganger før jeg faktisk har fått med meg det jeg har lest. Som student merket jeg fort at det å pugge ikke fungerer. Det er alt for mye pensum vi skal gjennom for at jeg kan sette meg ned å pugge. Jeg skulle derfor ønske jeg på forhånd visste mer om hvordan jeg kunne lese pensum på gode og effektive måter.

Vær nøye med kildehenvisninger

Er det én ting jeg fikk kjenne på ved vårt første arbeidskrav er det hvor lite jeg kjente jeg til hvordan man skal henvise til litteraturen i oppgavene. Jeg skulle ønske vi fikk mer opplæring i dette på videregående, og det er absolutt noe jeg vil anbefale å sette deg inn i for å unngå samme feil som meg. Dårlig bruk av kildehenvisning gjorde faktisk at jeg fikk "ikke godkjent" på mitt aller første arbeidskrav.

Det er ikke kleint å sitte på kafé alene

For et år siden hadde jeg nok aldri våget å sette meg på kafé alene. Som student er det nærmest blitt en tradisjon for meg på søndager.  Som regel på søndager har jeg satt av noen timer til å sette meg på en kafé i gågata for å lese pensum. Det kan anbefales!

Kjøp pensumbøker brukt

Noe jeg angrer på er at jeg ikke har vært flink nok til å kjøpe brukte pensumbøker. Pensum er DYRT, og det er ikke få bøker vi trenger. Derfor anbefaler jeg deg å melde deg inn i Facebook-grupper som selger bøker eller lete etter bøker på finn. Her er det mye penger å spare.

Etabler din egen kollokviegruppe

I første semester fikk jeg et ønske om å etablere en kollokviegruppe. Kollokviegruppe vil si at du samler medstudenter som kan fordele pensum, lese sammen og diskutere. Innad i gjengen var det ikke helt stemning for det i første semester og jeg turte ikke spørre andre i klassen.

I andre semester derimot ble jeg invitert med i en kollokviegruppe! Det var ikke mange møter jeg hadde med denne gruppen før jeg angret på at jeg ikke hadde blitt med på dette tidligere. Det hjalp på motivasjonen og jeg ble mer tvunget til å lese til gitte datoer for å kunne bidra inn i møtene. Så det å raskt etablere en kollokviegruppe er et av mine beste tips til deg som skal begynne å studere.

Delta i fadderuken

Jeg skulle ønske jeg i større grad deltok i fadderuken. De første dagene fant jeg raskt en vennegjeng, og de er enda mine nærmeste på studiet i dag. Feilen jeg/vi gjorde var å holde oss kun med hverandre fra start, istedenfor å jobbe for å få et enda større nettverk. Så et tips til deg som kommende student er å ikke "låse" deg til en eller to personer fra starten, men bli kjent med flere.

Forandring KAN faktisk fryde

Som nevnt synes jeg forandring kan være skummelt. Jeg liker meg best der det er trygt, og vil ha ting sånn som jeg pleier å ha det. Etter et år med store forandringer på flere plan har jeg innsett at forandring faktisk kan bidra til noe positivt. Til høsten blir det flere forandringer, og selv om jeg enda synes det er litt skummelt så ser jeg også på det som en mulighet til å utvikle meg enda mer. Til deg som er som meg, og gruer deg til forandringer og studier - jeg heier på deg!

Ikke vask dunjakken med høy sentrifugering

Bare et siste tips. Spesielt ikke den som egentlig tilhører mammaen din. Bare ikke gjør det. Den blir ødelagt.

Jeg håper du som kommende student synes noe av dette var nyttig, så ønsker jeg alle en fin sommer når den tid kommer!

Klem, Amanda.

Publisert: .