Language: NOR | ENG

Dette må du sjekke når du skriver store innleveringsoppgaver

Når en stor oppgave skal skrives er det mye som er viktig å tenke på. I dag gir jeg deg en sjekkliste med de viktigste punktene som du må ta hensyn til for å lykkes med hvilken som helst stor oppgave. 

God torsdag kjære medstudenter!

Hvert semester er det store oppgaver som skal skrives, og våren er et semester hvor mange av oss skal skrive den største oppgaven av dem alle. For noen er det bacheloroppgave, for meg og mange andre er det master. Noen skriver semesteroppgaver og andre fullfører doktorgrader. Til tross for at nivåene er ulike er det visse ting som går igjen som er viktig å huske på når man skriver store oppgaver, så i dag tenkte jeg å dele med dere noen av mine tips basert på egne erfaringer. 

1. Finn din arbeidsteknikk

Det å bruke tiden før de store oppgavene for å finne en arbeidsteknikk som passer deg er utrolig viktig for å få brukt tiden og energien best mulig og få frem mest mulig kunnskap. Noen trives best med å skrive ned alt de tenker og fjerne det unødvendige senere. Personlig trives jeg best med å skrive nøye og riktig fra start fordi jeg ikke er så flink på å kutte ned på tekst. 

2. TTT - Ting Tar Tid

Noe vi har fått pressa inn i hodet fra veilederne allerede fra første oppgaveseminar i fjor er at ting tar tid. Alt tar lenger tid enn man tror, og det er derfor viktig å sette av mer enn nok tid til å gjøre ting. En måte å få dette gjort på er å ha en fremdriftsplan med konkrete tidspunkter ting skal være ferdig til, og også sørge for å ha lagt inn nok tid til hvert punkt i denne planen.

Et godt eksempel er meldeskjema om personopplysninger til NSD som i enkelte store oppgaver må sendes inn og godkjennes. Å fylle inn et slikt skjema kan man lett tenke at går fort og enkelt, men sannheten er at kun dette skjema kan ta en hel dag for å få riktig utfylt. Så alle småting du tenker at går fort, omstill deg og tenk at det tar lang tid - da er du forberedt. 

3. Bruk riktige formateringer

Dette har vi vel alle godt memorert, men husk å bruk riktige formateringer i oppgaven din. Times New Roman, skriftstørrelse 12, linjeavstand 1.5. Særlig om man skriver en større oppgave i samarbeid med andre og bruker for eksempel Google docs kan det fort skje at formateringen blir litt rota til. Så dobbeltsjekk dette. Ikke glem at høgskolen også har egne forsider som skal brukes til større oppgaver, i tillegg til fullstendige oppgavemaler på både norsk og engelsk. Disse finner dere HER

4. Ta pauser med god samvittighet

Noe som for meg er veldig viktig når jeg arbeider med store oppgaver er å ha full oversikt sånn at jeg kan ta meg pauser med god samvittighet. Jeg vet mange er flinke å jobbe på kvelden, det er ikke jeg. Jeg får mye mer ut av å jobbe på morgenen og sørger derfor alltid for å få mest mulig gjort i løpet av dagen så jeg kan slappe av når kvelden kommer. Og ikke minst, når det blir veldig lange dager mener jeg det er veldig viktig å ta en ordentlig pause for å koble av midt i arbeidet.

Enten om du gjør dette ved å se én episode av en serie (bare en, ikke noe binging), gå en tur, ta en treningsøkt, spise lunsj, hva enn det måtte være som gjør at du får en stund til å koble av og gi hjernen et avbrekk fra arbeidet. 

En tur i frisk luft kan hjelpe hjernen å slappe av før du fortsetter arbeidet

Her fra en tur opp hoppbakken på Rena. 

5. Vær nøye med kildeføring

Vi kan alle være enige om at kildeføring ikke er det morsomste, men det må nå gjøres. Høgskolen i Innlandet benytter APA 6 som standard for kildeføring, og denne er det viktig at følges til punkt og prikke. En enkel måte å gjøre dette på er å benytte seg av enten EndNote eller Mendley. Med disse programmene får du laget ditt eget bibliotek med referanser, og de kan brukes i Word slik at du kjapt og enkelt fører kilder korrekt så du slipper å tenke mer over det i etterkant.

På større oppgaver kan det raskt bli 10 sider med kun referanser i slutten av oppgaven, og da er det veldig behagelig å vite at disse er korrekt ført fra starten av. 

6. Les oppgaveteksten nøye

Dette innebærer at du må ha full forståelse for hva som forventes av din besvarelse. På semesteroppgaver får du alltid en oppgavetekst, og på master- og bacheloroppgaver vil du få et veiledende dokument som hjelper deg å forstå hva det forventes at er inkludert i besvarelsen. Og om du er i tvil om noe, SPØR!

Emneansvarlig ønsker at studentene skal gjøre det best mulig, og om du er i tvil om hva som forventes av besvarelsen din tjener du mye mer på å spørre enten emneansvarlig eller veileder enn å lukke øynene og håpe på det beste. At du selv vet hva oppgaven krever er nøkkelen for å gi en god besvarelse. 

7. Benytt deg av alle tilgjengelige ressurser

Husk at høgskolen gir deg som student tilgang til gode databaser for teori og litteratur som du kan benytte i oppgaven din. En av disse som er flott å bruke er ResearchGate, men du finner også mange gode databaser og verktøy HER for alle mulige formål du måtte trenge i løpet av studietida. 

Og ikke minst. Husk å benytte deg av den ressursen som er dine medstudenter. Å dele kunnskap dere i mellom og hjelpe hverandre fremover er bare positivt. Det er ikke slik at om du har en idé så blir den dårligere av at andre tar inspirasjon fra det samme. Så samarbeid, og hjelp hverandre. Mengden litteratur er enorm, og oppgaven deres blir ikke 'for lik' av at dere hjelper hverandre fremover. 

8. Ikke lås deg for mye fast i den første idéen du har

Om du henger deg for mye opp i din første idé risikerer du å gå glipp av utrolig mye spennende, og du risikerer å få en oppgave som ikke blir optimal. Du står i fare for å låse deg fast i noe som ikke er praktisk gjennomførbart til tross for hvor spennende det kan være å jobbe med. Så vær åpen for nye vinklinger! I de største oppgavene som master og bachelor risikerer du også at funnene dine viser noe helt annet enn det du forventet, og da må du være åpen for å forstå resultatene fremfor å ønske at de viste noe annet. 

9. Les korrektur

Tilbake til at ting tar tid. Sett av nok tid til å korrekturlese oppgaven din, og har du lest deg blind på den, så kan du starte på slutten og lese hver setning bakover. Det er også lurt å be en medstudent eller noen venner om å korrekturlese for deg. 

10. Stå på! 

Det blir slitsomt, det er sånn det er å skrive større oppgaver. Men du blir ferdig, du får levert, og det er bare å stå på til siste slutt! Noen dager vil det være vanskeligere å få ting gjort enn andre, men det går til slutt. 

Det er sikkert flere tips jeg kunne kommet med, men dette innlegget blir fort langt. Store oppgaver er nettopp det, de er store. Det krever mye, det krever energi, stå-på vilje, tid, erfaring og evne til å tilpasse seg omgivelsene. Jeg lærer masse selv nå i forbindelse med masterarbeidet, og kommer til å oppdatere dere mot slutten av semesteret på hva jeg har lært av denne lange og krevende prosessen. 

Ønsker dere alle en strålende helg når en tid kommer! 

Andrea
Master i økonomi og ledelse - markedsføringsledelse

Publisert: .