Language: NOR | ENG

Dette bør du vite før du starter å studere

Har du bestemt deg for å begynne å studere? Eller snuser du på tanken, men er litt redd for å ta steget? I så fall håper jeg å kunne komme med noen tanker og tips for å hjelpe deg på rett vei. 

Hva du trenger å vite før du starter å studere kommer litt an på hvor du er i livet ditt når du leser dette. Sitter du hjemme i rommet du har hatt siden du var liten og aldri har bodd for deg selv har du et litt annet utgangspunkt enn om du er har jobbet de siste 10 årene og nå går tilbake til skolebenken. 

Første gang jeg studerte flyttet jeg hjemmefra for første gang og når jeg startet på denne bacheloren var jeg 26 år og hadde jobbet i noen år, så jeg har forsøkt begge deler. 

En ny fase i livet

Å starte med høyere utdanning markerer på mange måter en ny fase i livet og det er bare å glede seg! Du starter med helt blanke ark og får på en måte muligheten til å redefinere hvem du er.

Hva er det du er interessert i? Hvordan er du som student? Som venn. Som ny bekjent. På fest. Hvordan har du det hjemme hos deg når du ikke har noen foreldre som skal bestemme hvordan det skal se ut? Er du ryddig? Hva liker du å bruke tiden din på? Er du flink med penger?

Mest sannsynlig har du ikke svarene på alle disse spørsmålene allerede nå, og mest sannsynlig vil hvem du er som person endres mens du studerer. For det er en av de flotte tingene med å studere. Man blir stadig satt i nye situasjoner, hvor man møter nye mennesker og nye utfordringer. Og når man blir utfordret til å gå litt utenfor komfortsonen og tar utfordringen, så vokser man som menneske.

De fleste andre nye studentene kommer til å være i en lignende situasjon som deg. Noen er unge, noen er voksne, mange har akkurat flyttet hjemmefra og mange har flyttet til en helt ny by og kjenner få eller ingen. 

Noen tips på veien

Mine viktigste tips til dere alle kommende studenter er følgende:

  • Delta på Fadderuken! Det er en utrolig god arena der du raskt kan bli kjent med medstudentene dine. Om du ikke orker alt, så delta i hvert fall på litt. Om du ikke liker drikking og fest, delta på de alkoholfrie aktivitetene, eller bli med edru på fest. Å ha noen kjente fjes i klassen når studiene starter er verdt det!
  • Fjellvettregel: Det er ingen skam å snu. Kjenner du at du har valgt feil studium så er det ingen krise. Snakk med en veileder på skolen og finn ut hva som er lurest for deg fremover! Det er bedre å starte på en ny bachelor og ha en utdanning du trives med, enn å late som om alt er greit og ende opp med en jobb du ikke passer i. 
  • Det ordner seg. Uansett hva du er redd, stresset eller engstelig over nå, så ordner det seg på sikt! 
  • Nyt tilværelsen som student. Dette er kanskje eneste gangen i livet du skal studere. Det er en helt egen opplevelse som det er viktig å nyte. 

Masse lykke til! 

Publisert: .
Sist endret: .