Language: NOR | ENG

Det viktigste jeg har lært som student

Snart er mitt tredje og siste år ved HINN fullført, og etter disse årene som student har jeg lært utrolig mye. I dag vil jeg skrive om noen av de viktigste tingene jeg har lært i løpet av studenttiden min. 

Om litt over en måned er jeg ferdig med mitt siste år på  bachelor i eiendomsmegling. Jeg kjenner at jeg både gruer og gleder meg, men mest av alt er jeg så spent! Jeg har lært veldig mye om bransjen jeg skal inn i, men tar også med viktig lærdom fra markedsførings- og økonomiemnene. I tillegg har jeg plukket opp en del tips som er viktige for å få mer ut av studenttilværelsen. I dag vil jeg dele tre tips med dere. 

Møt opp på forelesninger og oppgaveseminarer

Dette kommer kanskje ikke som et sjokk, men det er så utrolig viktig å møte opp! Uansett om det er på Zoom, Teams eller på selve studiestedet. Fra mitt ståsted så hadde ikke jeg klart studiet like bra, dersom jeg ikke møtte opp til forelesningene. Jeg syns det er mye enklere å være til stede på forelesning, og dersom jeg lurer på noe underveis kan jeg bare spørre foreleser med en gang. Som forelesere pleier å si: «ingen spørsmål er dumme». Man lærer mer enn man tror hvis man bare møter opp og viser engasjement. 

Kjøp brukte pensumbøker tidlig

Et annet tips som hjalp meg veldig var å kjøpe bøker tidlig, og dersom du ønsker å spare litt av storstipendet er det lurt å kjøpe brukt. På Facebook finnes det en rekke grupper man kan melde seg inn i for å kjøpe og selge brukte pensumbøker, men her er det som sagt lurt å være tidlig ute. Jeg var ganske tidlig ute, og det lønnet seg! Jeg var nemlig så heldig at jeg fikk kjøpt mesteparten av pensum av den ene fadderen min, og dette skjedde før studiestart. 

Jeg så i et Facebook-innlegg at hun solgte den ene boken jeg trengte, men da jeg tok kontakt og fortalte at jeg var førsteårsstudent på bachelor i eiendomsmegling var hun så snill og tilbød seg å selge flere bøker som hun hadde brukt da hun var førsteårsstudent. Jeg var så takknemlig for dette! For ikke nok med at jeg fikk kjøpt mesteparten av pensum, så ble jeg kjent med hun ved at hun ga meg flere gode tips og råd før studiestart. Dette gjorde studiestarten min litt lettere, for da så jeg et kjent fjes i fadderuken.  

«Work smarter, not harder»

Dette er kanskje det tipset som har hjulpet meg mest gjennom studiet, og særlig under hjemmeeksamener. Ikke misforstå meg, for selvsagt skal man jobbe hardt for å oppnå gode resultater, men hardt betyr ikke nødvendigvis mange timer med pensum. Det jeg mener med å jobbe smartere er å være mer effektiv med tiden. Man kan bruke mange timer med pensum og fortsatt være effektiv med øvingen. Et par ting som kan hjelpe er å ta effektive pauser slik at hjernen får hvile, men også gå ut og få frisk luft.  

Et annet konkret eksempel på "jobb smartere" er forberedelsene til en hjemmeeksamen. På de aller fleste hjemmeeksamener har man alle hjelpemidler tilgjengelig, og man kan spare mye tid hvis man har jobbet godt med sine hjelpemidler. F.eks: markere i pensum/artiklene, eller klistre Post-it lapper på viktige sidetall slik at du kan lett bla opp når du trenger det. 

Skjermbilde 2021-04-29 kl. 12.16.26

Det er viktig å komme seg ut av studenthybelen, og få frisk luft! Foto: Privat. 

Dette er som sagt bare tre av mange tips jeg har opparbeidet meg i løpet av studietiden min. Jeg håper at dette innlegget var nyttig, og at dere får bruk for tipsene mine. 

Ha en fin torsdag videre!  

-       Alexandra. 

Publisert: .
Sist endret: .