Det viktigste jeg har lært som student

Etter å ha fullført bachelor i animasjon og digital kunst, og snart årsstudium i VR og AR, vil jeg i dag skrive om noen av de viktigste tingene jeg har lært i løpet av studenttilværelsen.

Etter å ha vært student i snart fire år på Hamar er det en del ting jeg har plukket opp som er viktig å ta hensyn til for å få så mye som mulig ut av studenttilværelsen. Dersom du nettopp har begynt å studere - eller kanskje skal begynne å studere til høsten, er dette kanskje noen tips du vil få nytte av.

Ingenting kommer gratis

Noe av det første jeg lærte som fersk student er at ingenting kommer gratis. Du må legge inn timer med arbeid for å få resultater, det hjelper ikke å sitte stille og gjøre ingenting. Du får så mye mer ut av å gjøre en ekstra innsats. Sitt en ekstra time med studiene, gjør mer research og strekk deg litt lenger.

Når det kommer til prøver og eksamener, ikke sitt dagen før for å lese deg opp på pensum. Bruk hele semesteret godt for å lære at du trenger - da slipper du å stresse så mye før prøver. Og ikke vær redd for å spørre medstudenter eller forelesere. Ingen spørsmål er dumme, og i "verste" fall lærer du noe nytt.

Oppmøte er viktig

Dette kommer som en selvfølge, men oppmøte er utrolig viktig. Selv om du føler at du har fått med deg alt du trenger denne uken, eller at du jobber bedre på egen hånd - så får du utrolig mye lærdom bare av å ta del i forelesninger. Eventuelt om det er noe ekstra du vil lære, så er foreleserne der for en grunn - til å hjelpe deg videre.

Så selv om du ikke nødvendigvis trenger hjelp til noe er det alltid mer kunnskap å huke tak i. Du må bare møte opp og vise engasjement - bare det gir deg en stor fordel.

Pic1

Søvn er undervurdert

Noe jeg lærte ganske fort som student er at du får til så mye mer bare av å være litt mer våken. Og dermed kommer dette med å få nok søvn inn - det er utrolig viktig. Jeg kan ikke telle hvor mange ganger jeg har sett en medstudent sove under en forelesning og gå glipp av viktig lærdom. Det med å få nok søvn gjør en utrolig stor forskjell. En kan drikke så mye kaffe og energidrikker en vil, men det erstatter ikke en full natts søvn.

Ikke sløs penger på unødvendige ting

Er det noe jeg ikke kan få sagt nok ganger er det å ikke sløse bort penger - spesielt på alkohol. Istedenfor å sitte ute og drikke runder med øl i en bar, hvorfor ikke invitere venner hjem?

Øl som du får kjøpt i butikken er minst like bra, og halverer prisen. Det samme gjelder for mat. Du må ikke kjøpe dyr kvalitetsma. First Price for eksempel er billig og bra til en brøkdel av prisen for “vanlige” matvarer.

Jo mer du klarer å spare på utgifter, jo lettere blir det å tilbakebetale lånet når du er ferdig med studiene. I tillegg er det å være prisbevisst noe som kommer til å gi deg mange fordeler senere i livet.

Kom deg ut

Noe jeg har blitt bedre på gjennom årene er å komme meg mer ut av studenthybelen. Det å sosialisere og knytte kontakt med mennesker er viktig. Både for sinnets skyld og med tanke på å få navnet sitt ut der.

Plutselig hender det at du møter en potensiell arbeidsgiver, noe som kan bidra til å sikre jobb og fremtid. Det er så klart moro å sitte hjemme og spille eller finne på noe annet, men jeg sitter igjen med så mye mer etter for eksempel en filmkveld eller middag ute blant venner. Ikke minst kan du lære utrolig mye av vennene dine, også når det kommer til å dele teknikker når det kommer til studentliv eller hverdag.

Jeg er evig takknemlig for de vennene jeg sitter igjen med etter disse årene, jeg tror ikke jeg hadde kommet meg så langt uten dem.

Oppsummering

Til slutt vil jeg tørre å påstå at jeg har kommet ut av disse årene med studier som et mer voksent og selvstendig menneske. Jeg klarer å ordne opp i ting selv og ta vare på meg selv. Noe som kommer godt med i den neste delen av livet. Jeg føler selv at jeg har hatt en god utvikling og at jeg er forberedt på å takle det meste hverdagen kan bringe meg.

Publisert: .