Language: NOR | ENG

Det viktigste jeg har lært på master så langt

Overgangen fra bachelor til master har for meg vært en utrolig positiv overraskelse. Hvorfor og hvordan det første året på master har vært kan du lese om i dagens blogginnlegg.

Etter snart ett år som masterstudent har jeg erfart og lært mye nyttig som jeg vil oppsummere i dagens blogginnlegg som ser nærmere på det viktigste jeg har lært så langt som student på masternivå. 

Å studere noe du virkelig interesserer deg for er helt avgjørende for å lykkes med studiene. For meg personlig er det store muligheter for dette på master i folkehelsevitenskap. Jeg har hatt stor frihet til å skrive mine eksamensoppgaver om mine spesifikke interesser. 

Jeg er veldig interessert i sosiale medier og hvordan dette påvirker ungdom sett i et folkehelseperspektiv. Trolig er det noe innenfor dette temaet jeg også kommer til å skrive min masteroppgave om neste år. 

Tro på deg selv 

Jeg har slitt mye med å tro på mine egne egenskaper og egen kompetanse når det kommer til skoleprestasjoner.

Jeg har så og si aldri følt at jeg har mestret skolen i særlig stor grad, jeg har bare «kommet meg igjennom». Men det siste året har virkelig vist meg at dersom interessen for faget er der og jeg jobber jevnt med oppgavene og lesestoffet jeg får utdelt så klarer jeg å oppnå det jeg ønsker. 

Les jevnt 

Jeg nevner det å lese jevnt en gang til, fordi det er så enormt mye deiligere når man kan følge med på fagstoffet på forelesning istedenfor å bli hengende etter slik jeg i en del tilfeller har blitt tidligere. Det å sette av tid hver dag til å lese, planlegge fritid og ha gjøremål som du skal gjøre i løpet av en dag, gjør gjennomføringen enklere.  

Ikke ta sorgene på forskudd 

Før jeg skulle skrive min første individuelle store oppgave var jeg så spent at jeg hadde et nervøst sammenbrudd.

Det inkluderte tårer, en tale om hvordan jeg ikke mestrer dette og at det er best jeg slutter med en gang og en generell følelse av panikk i hele kroppen. Jeg føler det fremdeles slik når jeg tenker på å skrive masteroppgaven, som er mye mer omfattende enn alt jeg har skrevet til nå. 

Men ved å mestre de oppgavene jeg har gjort dette første studieåret har jeg lært at dette er noe jeg faktisk klarer, så lenge jeg setter meg ned og skriver litt og litt.

Jeg er flink til å skrive ned tanker om hvordan jeg ønsker å bygge opp en tekst, og det å faktisk sende en e-post til lærerne dersom jeg står fast. De er utrolig dyktige og svært engasjerte i arbeidet sitt.

Sett av tid til deg selv

Ikke glem deg selv oppi alt dette. Jeg har kombinert studier med tre småjobber og barn, og kjente på et tidspunkt at dette ble veldig mye. Dermed måtte jeg be om å få trappe ned litt på de ulike stedene. 

Dersom man ikke klarer å balansere hverdagen havner man fort inn i et negativt spor som bare leder til mye unødvendig stress og ubehag. Derfor er det også viktig å ta seg tid til å trene, være med familie, venner og gjøre gøyale aktiviteter, gjerne ute i naturen. 

Zoom og covid-19

Det har vært mye oppmerksomhet rettet mot ungdom og voksne som sliter med bruk av Zoom, og det å ikke se og møte andre studenter fysisk. Dette har jeg full forståelse for og kan se for meg at det er en utrolig kjip situasjon. 

Men som studerende, jobbende, pendlende tobarnsmamma med alt det innebærer, har virkelig Zoom gjort slik at jeg har vært i stand til å gjennomføre dette året på en god måte. Jeg har følt at jeg faktisk har kapasitet til å håndtere det meste i hverdagen.  

Jeg håper selvfølgelig at studiestedene åpner og at covid-19 gir seg raskt, men jeg håper også at utdanningsinstitusjonene har lært av digitaliseringen og ser at det ikke er like negativt med mulighet for å delta over Internett for mange ulike grupper, inkludert meg selv. 

Eksempler på slike grupper er blant annet småbarnsmødre og fedre, aktive toppidrettsutøvere, langtidssyke og kronisk syke mennesker.

Til slutt ønsker jeg å si at det første året av master i folkehelse ved Høgskolen i Innlandet har vært utrolig faglig lærerikt og gitt meg så mye og nyttig kunnskap. 

Tusen takk til alle de dyktige lærerne vi har hatt igjennom året, for deres engasjement og iver etter å dele deres enorme kunnskap! 

Jeg gleder meg til år to, og kan virkelig anbefale alle som er interessert i mennesker og helse denne masteren!

Klem/ Andrea 

Publisert: .
Sist endret: .
Emner: Elverum  Masteroppgave