Language: NOR | ENG

De fem beste tingene med å studere

Det er mange gleder knyttet til studenttilværelsen. I dag skriver jeg om det jeg elsker aller mest med å studere ved Høgskolen i Innlandet. 

Friheten til å styre sin egen tid og ta pauser når man ønsker det selv er undervurdert. Det å kunne bruke et par timer av dagen på forelesing gjør at man i stor grad kan styre sin egen tid etter dette.Dersom det er sol ute kan man lese om kvelden, dersom du planlegger en tur kan du lese i helgen og dra på tur i uken. Det stiller selvsagt større krav til egen disiplin å klare å sette seg ned å jobbe strukturert og effektivt mot et mål, men når du mestrer denne strukturen er det mye frihet i det. Friheten er hva du velger å gjøre den til selv, dette gjelder i de fleste livssituasjoner, men man kommer langt med gode holdninger, struktur og en positiv innstilling. 

Følelsen av mestring og utvikling

Det er en vanvittig god følelse å kjenne på mestring. Det er en fordel å trives i studiet for å oppnå mestring, men i aller størst grad handler det om innsatsen du legger ned i faget. Den dagen du får tilbake en positiv karakter eller bare kjenner at du er glad for de prestasjonene du har oppnådd, lover jeg deg at er en svært deilig dag.

Denne følelsen kan også komme i starten av et fag, for eksempel om du skriver en oppgave og sitter med følelsen av at det ikke går, men du jobber allikevel i riktig retning, finner nye studier, tar pauser og lar kunnskapen synke inn. Når teppet da letter, og du endelig forstår hva og hvordan du skal gjøre det, gir det en utrolig god følelse. I løpet av et studium er det mange veier til mestring og det er med på å utvikle deg som person. 

Gradvis fremgang

Av og til kan man føle at man står fast, generelt i livet eller i studiene. Dersom du har følelsen av å stå fast i livet er studier et eksepsjonelt godt valg. Til og med når jeg ikke har følt at jeg har mestret studiene i særlig stor grad, har jeg allikevel følt at jeg har utviklet meg i positiv retning. Livet føles ikke statisk når man studerer, og for hver uke er man at steg nærmere å nå et mål. 

Mye læring 

Man blir utvilsomt mer reflektert av å studere. Det drar også fokuset ut av selvet og mot noe større. Dette mener jeg at de aller fleste har godt av. I denne tidsepoken der økt individualisering og selvpresentasjon er i hovedfokus, føles det godt å legge tiden og energien sin inn i et fokusert arbeid der man lærer noe nytt og i fremtiden kan bidra til å utvikle samfunnet. 

Du kan få et stort nettverk

For meg personlig har det å bygge nettverk ikke vært det jeg hatt øverst på prioriteringslista. Men studiene har allikevel bidratt til mange bekjentskaper jeg ikke ville vert foruten. Det er spennende å bli kjent med mennesker som har omtrent de samme interessene som deg selv, det gir muligheter for gode og varige vennskap, selv om gruppen er relativt dynamisk, har du fått deg venner rundt omkring i hele landet, og kanskje verden dersom du reiser som del av studiet. 

Husk å sette pris på alle de små stegene og hverdagen, det er de det er mest og flest av. 

-Andrea Arentz

Publisert: .
Sist endret: .