Language: NOR | ENG

Bomulighetene på Rena

Etter at man har kommet inn på et studium er bosted noe av det første man tenker på. Men hvilke bomuligheter er det på Rena? Det får du svaret på i dette innlegget.  

Jeg går det tredje og siste året på bachelor i eiendomsmegling, og om to måneder skal jeg flytte fra Rena. Det er litt trist, men mest av alt så gleder jeg meg til å tre ordentlig inn i arbeidslivet. Før jeg forteller om bomulighetene – hvor er egentlig Rena?

Rena er et lite og koselig tettsted i Åmot kommune i Østerdalen. Her er flesteparten av innbyggerne studenter, noe som gjør at det blir et tett studiemiljø hvor nesten alle kjenner alle. På Rena finnes det mange gode og sentrale bomuligheter. Man kan leie offentlig gjennom Studentsamskipnaden i Innlandet (SINN) eller privat – men også leie for døgn/kortidssleie på hotell eller camping. Disse mulighetene forteller jeg mer om i avsnittene nedenfor.  

SINN bolig

SINN har totalt 64 studentboliger på Rena. Disse studentboligene befinner seg i Huldreveien på Tallmoen, som er ca. 1,5 km i gangavstand fra sentrum. I studentboligene bor man i hovedsak i kollektiv hvor enten to personer deler bad og kjøkken, eller to personer deler bad og fire deler kjøkken. Man kan allerede bli kjent med studenter før første skoledag! 

Fra og med 1. august 2021 kan man leie disse studentboligene for kroner 3 845, 3 855 og 3 960. Det som er fint med boligene er at strøm, tilgang til fellesvaskeri og vaktmestertjenester er inkludert i prisen. I tillegg er det mulig å leie parkeringsplass, noe som er fint til de som har bil. 

Skjermbilde 2021-04-08 kl. 13.18.44

Studentsamskipnaden i Innlandet har flere studentboliger på studiested Rena. Hyblene er møblerte og beboere har tilgang til møblerte felleskjøkken. Foto: Høgskolen i Innlandet v/ Karen-Ingrid Fryjordet.

Et par andre fordeler er at det er kun to måneders oppsigelse, og at det ikke er depositum. Depositum er en sikkerhet som leietaker skal stille for eventuell skyldig husleie eller skader på boligen, men dersom leietaker betaler all husleie og gjør ingen skade på boligen får vedkommende pengene sine tilbake.  

På utdanningsmesser (på min videregående skole) fikk jeg og mine medelever høre at det var lurt å søke tidlig, og søke gjennom studentsamskipnader hvis man ikke var kjent med området. Derfor valgte jeg å bo på studentbolig da jeg flyttet til Rena i august 2018. Her bodde jeg sammen med to andre jenter som i dag har blitt to av mine nærmeste venninner! 

Skjermbilde 2021-04-07 kl. 21.25.55

Kollektivet mitt fra Huldreveien! Foto: Arvid Storli.

Å bo privat

Man kan også leie privat. Det kan man gjøre ved å søke på «Rena» eller kommunenavnet «Åmot» på for eksempel  www.hybel.no eller  www.finn.no. 

I juli 2020 ble det inngått et samarbeid mellom Høgskolen – studiested Rena, Åmot kommune og en gruppe private hybelutleiere med formålet om «å ta et felles ansvar for å skape et trygt og godt bomiljø for studenter». Mer om dette kan du lese lenger nede på dette innlegget.

I dag leier jeg privat hos en av hybelutleierne som er med på samarbeidet, og har gjort det i over to år nå. Hovedgrunnen til det var at jeg ville bo nærmere sentrum, men også fordi jeg ville ha eget bad. Prisen for å leie en 18 kvm hybel er kr 4 600, men man kan også leie en hybel til 30 kvm til en høyere pris. I likhet med SINN er det også inkludert strøm og tilgang til felles vaskeri.

Skjermbilde 2021-04-08 kl. 13.14.40

Her bor jeg nå! Her har jeg eget bad og eget kjøkken, i likhet med de andre leietakerne. Foto: Privat.

Korttidsleie

Dersom du kun har behov for døgn eller korttidsleie av rom/leilighet kan man benytte seg av 

Søk tidlig!

Til slutt vil jeg komme med et tips til deg som søker bolig gjennom SINN – enten det er på Rena eller de andre studiestedene til Høgskolen i Innlandet. Søk tidlig!

Det er førstemann til mølla prinsippet som gjelder, og det lønner seg å være tidlig ute. Hvis du ikke får studieplass, kan du likevel si fra deg boligen innen 25. juli uten å betale noe. Les mer om SINN  her!

Håper dette innlegget var nyttig. Ha en fin torsdag videre! 

 -       Alexandra 

Publisert: .
Sist endret: .