Language: NOR | ENG

Å gjøre noe for andre gjør noe med deg

For noen år siden fikk jeg oppleve hvor vanskelig livet kunne være. Samme år fikk jeg også oppleve hvordan det kunne føles litt lettere. Både for meg selv, og for andre. Med dagens innlegg ønsker jeg å formidle viktigheten av å se og hjelpe andre og eget utbytte av frivillig arbeid. 

Før jul skrev jeg et innlegg med mine beste tips mot ensomhet.  Et av tipsene jeg ga var å melde seg inn i en forening eller frivillig organisasjon. Det å jobbe frivillig er noe jeg har lang erfaring med og som har vært veldig viktig for meg personlig og utviklingen av meg som person. Jeg håper dette innlegget kan inspirere dere til å løfte blikket for andre slik at dere kanskje kan bidra og utgjøre en forskjell for noen som trenger det.  

Hvor har jeg jobbet frivillig?

De siste årene har jeg vært frivillig for SOS- Barnebyer sin ungdomsorganisasjon, UngSOS. I 2017 startet jeg opp en lokal gruppe i Asker, der jeg var leder frem til jeg flyttet til Lillehammer høsten 2019.  Da jeg gikk ut av UngSOS Asker ble jeg videre med i nasjonal ledergruppe for UngSOS. Her kan du lese mer om hva vi gjør 

Gjennom årene mine med SOS- Barnebyer har jeg fått besøke både Kosovo, Tanzania og Vietnam med organisasjonen. På reisene har jeg på nært hold fått se og erfare viktigheten av arbeidet vårt og møtt mennesker med et helt annet liv enn mitt. I tillegg har jeg de siste to årene reist rundt i Norge og holdt foredrag om hvordan UngSOS ble et vendepunkt i eget liv, om møtene med de vi hjelper og hvordan det å gjøre noe for andre kan gjøre noe med deg.  

84708939_711356832939709_3478667611313537024_n

Min historie 

Det å formidle viktigheten av frivillig arbeid har blitt en hjertesak for meg. Både med tanke på familiene vi hjelper, men også hvor viktig det kan være for seg selv. Under foredraget mitt "Å gjøre noe for andre gjør noe med deg" bruker jeg egen historie og forteller hvordan det at jeg fikk muligheten til å redde en liten bit av verden, gjorde at jeg på samme tid reddet en stor bit av meg selv.

Det hele startet i 2017 da jeg bestemte meg for å starte en egen UngSOS gruppe i Asker. Det første prosjektet vi gjorde var  "SAMMEN". Dette er et integreringsprosjekt i samarbeid med kommunen, barnevernet og SOS - Barnebyer. Prosjektet gikk ut på at vi en dag i uken gjorde ulike aktiviteter med en gruppe enslig mindreårige flyktninger. Dette samarbeidet var en god start på gruppen, men utfordringen ble at under oppstart av SAMMEN begynte ting å bli tøft for meg privat. Mye var vanskelig på flere områder og jeg ble anbefalt av de rundt å legge prosjektet på is. De mente jeg måtte redde meg selv før jeg kunne redde verden. Jeg la aldri prosjektet på is og var selvsikker på at uansett hvor slitsomt det var der og da, skulle det komme noe godt ut av det til slutt.

I dag er jeg veldig glad for at jeg den gangen ikke fulgte rådene jeg fikk. Det å starte UngSOS, oppleve mestring og bidra til å utgjøre en forskjell gjorde at jeg følte meg som en del av noe større. Jeg innså at jeg var mye mer enn det som var vanskelig, at jeg hadde ressurser til å bidra og jeg følte meg mye mer betydningsfull. Jeg hadde aldri vært den jeg er i dag uten frivilligheten, og som jeg sier i foredraget mitt ble starten av UngSOS også starten på "mitt nye liv". 

83780701_512807822698792_649781693791600640_n

Fem gode grunner til å bli frivillig

 

1. Bli kjent med nye personer 

 Du møter ulike mennesker med en felles interesse der man jobber sammen mot et felles mål. Dette kan gjøre ditt sosiale nettverk større. 

2. Du får arbeidserfaring

 Som ung kan det være vanskelig å skaffe seg arbeidserfaring , men frivillig arbeid er en vel så god erfaring å ha med seg som lønnet arbeid. Det tar seg også godt ut på CVen, og vil være noe en kommende arbeidsgiver vil verdsette. 

31740029_1910046865693927_3455046167358865408_o
3. Livet blir satt i perspektiv

Ved å møte og jobbe for mennesker som lever et annet enn liv enn deg selv får du livet satt i perspektiv. Personlig startet jeg å sette mer pris på de små tingene etter f.eks. ha sett hvordan mennesker i enkelte andre land lever.

fullsizeoutput_cb
4. Lite fokus på prestasjon

Når du jobber frivillig ligger ikke fokuset på hvor "flink" du er, eller hvor store ting du får til. I en frivillig organisasjon teller alle bidrag like mye. Det viktigste er å delta, ikke hvor mye eller hvor stort. 

5. Du vil føle deg betydningsfull

Det å vite at man har betydning for andre kan gjøre at du selv også føler deg mer betydningsfull. Det har i hvert fall jeg følt sterkt på. 

Dersom du er interessert i å være med i UngSOS, kan du melde deg inn her. Ellers kan jeg anbefale å sjekke ut frivillig.no for å finne flere frivillige tilbud. Alt fra små til store oppdrag!

Jeg håper du føler deg inspirert til å bidra og utgjøre en positiv forskjell for noen i en eller annen sammenheng,  og ønsker alle en fin uke videre. Ta vare på deg selv og de rundt deg. 

Klem, Amanda

Publisert: .