Language: NOR | ENG

Å forberede seg på tiden etter studiene

Selv om det hadde vært deilig med litt fri når studiene snart er fullført, så er virkeligheten at vi må begynne å forberede oss på tiden etter studiene en god stund i forkant. Jeg er nå midt oppe i dette arbeidet selv, med å skrive søknader og dra på jobbintervjuer.

 

I dagens blogginnlegg ønsker jeg å gi deg som medstudent noen råd og tanker på veien knyttet til det å skaffe relevant jobb, enten det er sommerjobb eller om du som meg er på vei ut i arbeidslivet etter fullført grad dette semesteret. Det er flere ting du bør ha på plass og fokusere på.

Ha en god og oppdatert CV

En vel utarbeidet CV er noe som er smart å starte på tidlig. CV er på mange måter et evigvarende prosjekt, for det er alltid småting som kan fikses på, og du kan få ny inspirasjon fra andre om hvordan du kan sette det opp. Se på ulike maler og sørg for å få med den informasjonen du selv mener er viktig for å presentere deg selv best mulig. Ha CVen klar tidlig så du kan sende den av gårde raskt når en god mulighet dukker opp.  I CVen er det naturlig å få frem dine styrker og erfaringer, så ta med det som er relevant og hold det kortfattet nok til at den er interessant for en potensiell arbeidsgiver å lese. 

Ikke stress for mye over karakterer

Karakterer var noe jeg var litt stressa over etter første semester. Selv om mine karakterer var helt kurante så er man jo alltid litt bekymra for at det ikke er bra nok og om én dårlig karakter vil ha mye å si for om du får jobb hos en potensiell arbeidsgiver.

For det første har ikke én dårlig karakter all verden å si, om ikke du søker på en jobb som krever en absolutt snittkarakter og du har én karakter som trekker det betydelig ned. Videre så er en positiv utvikling gull verdt, så en dårligere karakter tidlig i studieløpet er ikke noe å bekymre seg for mye over. Selvfølgelig anbefaler jeg på det sterkeste å gjøre en god innsats for å nå målene du har, men å vise positiv utvikling vil alltid se bra ut for en arbeidsgiver.

Bruk rekrutteringsbyrå, LinkedIn og Finn

Vær til stede der det skjer! Å melde interesse til ulike rekrutteringsbyråer, ha en oppdatert profil på LinkedIn og aktivere varslinger om interessante stillinger på LinkedIn og Finn gjør at du kjapt og enkelt kan søke interessante stillinger som måtte dukke opp. Å engasjere seg med ulike selskaper du er interessert i via sosiale medier (eksempelvis LinkedIn) kan også være veldig fordelaktig i tilfelle du er aktuell for en stilling de enda ikke har utlyst og de da gjenkjenner navnet ditt. Ha gjerne med en setning eller to om hvilke jobber du spesielt er på utkikk etter.

71079919_400662200597356_6841938475109842944_n

Å skrive søknadsteksten

Å skrive selve søknadsteksten kan være krevende. Her er igjen mitt beste råd å holde deg kortfattet og selge deg inn best mulig med relativt lite tekst, i hvert fall under en side og gjerne bare en halv. Dette skal fascinere arbeidsgiver til å ville kalle deg inn på intervju. En lang og omfattende tekst kan fort bli kjedelig å lese.

Få frem dine styrker og hvorfor akkurat du er rett person for stillingen. Og ikke minst: les deg nøye opp på stillingsutlysningen så du vet akkurat hva de ønsker og kan benytte det for å presentere deg selv perfekt.

Hvordan gjennomføre intervjuer

Intervju er neste steg om søknaden din skulle fange interesse hos selskapet, og dette er noe jeg har vært rimelig nervøs for hver gang. Men husk at uansett utfall så vil hvert intervju du går på gi deg god erfaring til senere. Som oftest får man ikke den første jobben man søker på, og det er viktig å huske at dette også skal være riktig arbeidsplass for deg. Hvis du gjør ditt beste, er deg selv og leverer god innsats og et godt inntrykk på intervjuet, da har du gjort alt du kan.

En arbeidsplass skal være riktig match for begge parter, hvor du kan bidra som en sterk ressurs, samtidig som du aller helst skal trives og glede deg til å gå på jobb og bidra. Forbered deg godt til intervjuet og reflekter over dine egenskaper og studiet du har godt. Deretter kan du gå til intervjuet med senka skuldre, puste med magen, og gjøre ditt beste. Om det er noe du glemmer å si så skader det aldri å sende en hyggelig e-post i etterkant hvor du takker for intervjuet og legget til det du mener du ikke fikk frem på intervjuet.

Jeg har selv vært på intervjuer både i større og mindre selskaper. Noen steder er det mange som intervjues og hard konkurranse, andre steder vil det være færre. Det mest komfortable er så klart de intervjuene hvor du vet det er lite konkurranse, men her må du fremdeles prestere godt. Ofte vil du få noen caser som skal presenteres, i tillegg til at det kommer spørsmål på intervjuet du ikke var forberedt på. Da er det bare å ta det på strak arm og gjøre en god jobb. Og sett deg godt inn i casene du blir bedt om å jobbe med. Og for all del, ikke vær redd for å stille dem spørsmål. Ved å stille bedriften spørsmål viser du stor interesse og det er alltid et pluss. Vær godt forberedt, og når dagen for intervjuet kommer gjenstår det bare å puste med magen og slappe av. Du vil gjøre en mye bedre jobb om du ikke er preget av nerver, og nervene roer seg hvis du vet at det du skal vise frem er ting du selv kan stå for.

Ta vare på deg selv

Jobbsøking i seg selv er veldig krevende. Det er en vanskelig boble å være i hvor du kan få umiddelbare avslag, eller avslag etter å ha lagt inn en stor innsats med å skrive søknad og gjennomføre intervju. Det er også perioder med tørke hvor ingen jobber på markedet er aktuelle. I tillegg så skal mange av oss levere en stor avhandling for å fullføre studiet.

Vær snill med deg selv, og vær forberedt på at det vil kreve tålmodighet, kanskje spesielt nå i disse Korona-tider. Kanskje er det best å utsette jobbsøkingen til etter avhandlingen er levert? Det er tvilsomt at du klarer å presentere deg selv optimalt eller levere en strålende avhandling hvis motivasjonen og energien er lav. 

Jeg har selv drevet full jobbsøking og avslutning av master samtidig, og det har vært fryktelig krevende. Man blir veldig lett demotivert av en sånn periode, og i blant er man nødt til å ta et tak i egen innstilling og være villig til å gi alt mer tid enn man kanskje hadde ønsket i utgangspunktet. Det er ganske nervepirrende og mentalt krevende når man sitter og venter på svar fra et intervju, og det er ikke alltid lett å smøre seg med den tålmodigheten som kreves.  

/Andrea

Master i økonomi og ledelse - spesialisering i markedsføringsledelse 

Publisert: .
Sist endret: .