10 tips for en vellykket eksamensperiode

For de aller fleste av oss nærmer det seg nå eksamen, så jeg tenkte å gi dere mine 10 beste tips som det kan være lurt å tenke på midt oppi alt stresset.

1. Jobb i kollokviegruppe

Å arbeide i slike studentgrupper med venner kan hjelpe deg med å se nye perspektiver og få pensum forklart på en annen måte. Min personlige erfaring tilsier at dette kan være helt avgjørende for å forstå et fag, særlig i siste liten.

2. Lag en plan frem mot eksamen

Legg en plan for hvor mye du skal ha gjort til ulike frister, så du vet hva du skal forholde deg til. Legg gjerne inn litt ekstra tid i planen i tilfelle det skjer noe uventet eller at du på den måten klarer å ligge foran skjema og få mer ro i eksamensperioden.

3. Omgivelsene dine er viktig

Studerer du hjemme, sørg for å ha det hyggelig rundt deg så du blir inspirert og motivert. Dette innebærer også at du setter av én dag til å rydde så det faktisk er fint rundt deg og du ikke faller i fella med å smårydde litt hver dag som en distraksjon fra lesingen. Vi har alle vært der.

4. Ta en pause fra telefonen

Dette kan gjøres på mange måter. Noen har tilstrekkelig selvkontroll til rett og slett bare ikke bruke den, andre trenger kanskje litt mer inspirasjon. Apper som HOLD eller Forest er supre for dette. Selv bruker jeg Forest når jeg er ufokusert for å tvinge meg selv til å ikke bruke telefonen, og det fungerer på en god måte.

5. Ta en pause fra lesinga

Dette er også sentralt, vi trenger pauser for at hjernen skal klare å prosessere alt vi tar til oss. Så når du har satt Forest til at du ikke skal bruke telefonen på 1 time, unn deg 10 minutter med avbrekk når den tiden har gått før du jobber videre. Jobber du mange timer i strekk så husk å ta deg noen pauser med enten å prate om noe helt annet med venner, se én episode Modern Family (sett på en serie du har sett hundre ganger før i så fall så du ikke plutselig sitter der i sesong 3 av en ny serie og en uke har fløyet forbi), og ta lunsjpauser. Hjernen jobber fremdeles selv om du har pause, og det kan hjelpe deg med å finne nye perspektiver for videre jobbing.

Bilde av pepperkaker.

Kanskje kan det å bake pepperkaker være en fin måte å koble av under eksamenslesingen? Foto: Colourbox.

6. Aktivitet og frisk luft

Husk på dette også folkens, hold dere i aktivitet selv om det er en stressende periode. Bare en halvtime trening daglig bidrar til å gi deg økt energi i hverdagen, og mer energi er viktig for at eksamensperioden ikke skal bli stressende og krevende.

7. Utvikle forståelse for hvor og hvordan du selv studerer best

Arbeider du best hjemme? På skolen? Det å finne ut hvilke ting du bør diskutere med andre og når du bør stole på egen magefølelse er veldig viktig. Jeg eksperimenterte selv med dette forrige semester for å teste om jeg virkelig kunne stole på egen magefølelse eller om jeg burde hørt mer på andre tips, og det var veldig nyttig å få den erfaringen.

8. Læremålene er satt av en grunn

Ofte er disse litt formelt formulert, men det som står der er virkelig det du skal kunne. Læremålene er oppført i undervisningsplanen og forteller deg nøyaktig hva du skal kunne, så ikke glem å kikke på disse!

9. Målet er å vise hva du kan, ikke hva du ikke kan

Foreleseren ønsker jo også at studentene skal gjøre det bra i sine fag, og ofte kan de hjelpe deg til en viss grad med å få forståelse for hva du har i vente. Det er så klart mye de ikke kan svare på, men jeg har selv hatt veldig positive opplevelser med forelesere som er innstilte på at eksamen er vår mulighet til å vise hva vi kan, ikke for at de skal vise hva vi ikke kan. Av den grunn vil foreleseren ofte kunne veilede deg til hva det ikke er vits å fokusere på, og gjerne også oppsettet til eksamen. I blant kan de også dele tidligere eksamensoppgaver med deg så du får en idé om hvordan eksamen blir. Så ikke undervurder å snakke med foreleseren, de vil hjelpe deg der de kan!

10. Skoleeksamen

Flere av disse tipsene gjelder både i forberedelsene til eksamen, hjemme-eksamen, og også skoleeksamen. Få deg en god natts søvn før eksamensdagen, ha med deg frisk mat og nok drikke, og gjør ditt beste.

At du gjør ditt beste er nok det viktigste tipset jeg har å gi for eksamensperioden

Og om ditt beste er at du får lest 10 timer daglig i de neste ukene nå for å forberede deg er det fantastisk.  Om det skjer ting i livet som skaper hindringer så er uansett det viktigste at du gjør ditt beste til tross for omstendighetene. Ingen, ikke engang du, kan forvente mer enn at du gjør ditt beste. Og går det ikke etter forventningene, ja da anbefaler jeg deg om å be om begrunnelse for hvordan du kan gjøre det bedre på andre eksamener og eventuelt ta opp denne. Én dårlig eksamen er ikke det verste som kan skje, så gjør ditt beste og vit at det er bra nok. Eksamen kan tas opp på et senere tidspunkt, men tenk så utrolig deilig det er å forberede seg nok til at du gjør det bra og så er helt ferdig med det faget og slipper å tenke mer på den eksamenen. Den motivasjonen i seg selv er viktig å ikke glemme!

Publisert: .