
Vellykket utviklingsarbeid i barnehagen gjør at barn trives bedre og får bedre språk og sosiale ferdigheter. Det viser Thomas Nordahl og May Britt Drugli i en ny artikkel i Første steg.
Gjennom FLIK-prosjektet i Kristiansand har alle barnehager i kommunen deltatt i et felles forskningsbasert utviklingsarbeid. Arbeidet har hatt to hovedmål:
- Å utvikle læringsmiljøene med vekt på barnas sosiale og språklige utbytte, og på en måte som gjør at barna opplever tilhørighet og meningsfull deltagelse i fellesskapet.
- Skape et fellesskap som fremmer opplevd tilhørighet, trygghet, trivsel og som reduserer krenkelser.
De ansatte i barnehagene og ledergruppen har jobbet konkret med prosjektets innhold, utviklet profesjonelle læringsfellesskap og arbeidet med den kollektive kompetansen i barnehagene. De ansatte har blitt organisert i team, der de på en systematisk og forpliktende måte har delt erfaringer og kunnskap. Teamene har fått satt av tid til å samarbeide.
De ansatte har fått økt kompetanse gjennom kursdager, lesing av fagtekster, e-læring og veiledning gjennom forskningsbasert kompetanseutvikling. Den nye kunnskapen har så blitt omsatt til praksis gjennom utprøving av ideer i barnehagehverdagen og refleksjon i et miljø der de ansatte har tillit til hverandre og støtter og utfordrer hverandre.
Resultatene fra utviklingsarbeidet viser at barna trives bedre i barnehagen. Barnas språklige og sosiale ferdigheter vurderes også som bedre. Forskjellene mellom barnehagene i Kristiansand har også blitt mindre gjennom arbeidet. De barnehagene som lå dårlig an på flere indikatorer er de barnehagene som ser ut til å ha hatt mest nytte av å delta i prosjektet.
- Thomas Nordahl er professor og leder for Senter for praksisrettet utdanningsforskning (SePU) ved Høgskolen i Hedmark.
- May Britt Drugli er professor og jobber ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge - Midt-Norge (RKBU), NTNU. Hun er professor II ved SePU, Høgskolen i Hedmark.
Om FLIK-prosjektet
I perioden 2013-2015 ble det gjennomført et utviklingsarbeid med fokus på forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand kommune (FLIK-prosjektet). Prosjektet var et samarbeid mellom kommunen, Senter for praksisrettet utdanningsforskning (SePU) ved Høgskolen i Hedmark og Laboratorium for forskningsbasert skoleutvikling og pædagogisk praksis (LSP) ved Universitetet i Aalborg.
Lenker
- Hele artikkelsamlingen: Resultater fra fire kvalitative casestudier FLiK-prosjektet Kristiansand kommune
- SePU-nyhet: Nordic Capacity Building i Kristiansand (5.5.2014)
- Om FLiK-prosjektet på nettsidene til Kristiansand kommune