Innlandsutvalget ønsker SePU som nasjonalt innovasjonssenter

Forside rapport Innlandsutvalget

Senter for praksisrettet utdanningsforskning (SePU) ved Høgskolen i Hedmark bør få status som nasjonalt senter for innovasjon og forbedringsarbeid i utdanningssystemet, foreslår Innlandsutvalget i sin sluttrapport.

10. november 2015 overleverte Innlandsutvalget sin sluttrapport til næringsminister Monica Mæland. Der foreslår det bredt sammensatte utvalget at det opprettes et nasjonalt senter for innovasjon og forbedringsarbeid i utdanningssystemet, lokalisert til Høgskolen i Hedmark. Sentret skal ha i oppgave å utvikle og formidle kunnskap til skoleeiere, skoleledere og lærere. Utvalget mener at SePUs kompetanse og erfaringer gjør at det er naturlig å videreutvikle dette miljøet til et nasjonalt miljø for innovasjon i utdanningssystemet.

Utvalget mener at et slikt innovasjonssenter vil styrke utviklingen av skoler både nasjonalt og lokalt. I sluttrapporten skriver utvalget: «Slik kan utdanningssystemet i Norge også kunne nyttiggjøre seg av kompetanse som finnes og som skal videreutvikles i et slikt senter. Denne type innovasjonssentre i utdanning er etablert i flere land for å kunne formidle kunnskap om innovasjon og forbedringsarbeid til utdanningssystemet, og for å kunne utvikle kunnskap gjennom deltagelse i utviklingsarbeid i skolesektoren. Norge som nasjon har et klart behov for innovasjon og forbedring i utdanningssystemet. Et slikt senter kan møte dette behovet.»

Om innlandsutvalget

Innlandsutvalget ble først oppnevnt av regjeringen Stoltenberg i september 2013. Regjeringen Solberg videreførte oppnevningen januar 2014, med noe endret sammensetning og mandat. Utvalget ble opprettet for å se på muligheter og utfordringer i Innlandet. Målet er å skape en sterkere og mer attraktiv region. Utvalget fikk følgende medlemmer:

• Administrerende direktør Sverre Narvesen, Sintef Raufoss Manufacturing (leder)
  • Forsker Ådne Cappelen, Statistisk Sentralbyrå
  • Prosjektleder Karianne Eide Longva, Arena Heidner
  • Turistsjef Gudrun Sanaker Lohne, Trysil Adm.
  • Direktør Idun Christie, Graminor AS
  • Forskningsleder Morten Ørbeck, Østlandsforskning