Ekskursjon til Jutulhogget

Ekskursjon til Jutulhogget

Jutulhogget i Østerdalen.

Om du lurer på hvordan det er mulig å oppleve geologisk historie over de siste 750 000 årene i løpet av to dager, så bør du få med deg kurset til Terje Motrøen ved Blæstad.

Denne uken var vi på ekskursjon i kurset Geologi og jordlære. Bussturen startet tidlig fra Blæstad, og kursansvarlig Terje Motrøen tok de drøyt 50 studentene med på en reise gjennom geologisk historie opp Østerdalen, på besøk til det berømte Jutulhogget, videre for å se på eskere i Gammeldalen, opp til taubaneverket i Folldal.

Esker i Gammeldalen

Det var utrolig å se hvordan forurensningen fra gruvevirksomheten i Folldal har ført til et område under taubanen helt blottet for vegetasjon. Vi tok med oss en jordprøve herfra. Vi vil prøve å se om vi kan få planter til å vokse i den dersom vi kalker den opp. Vi overnattet på Grimsmoen. Neste dag gikk turen til israndsdeltaet ved Grimsmoen, og her har vi en unik kilde til flyvesand. Vi tok med oss en pose med flyvesand. Lurer på hvordan det er å dyrke planter i denne jordarten? Deretter kjørte vi videre, og fikk oppleve de fantastiske fotavtrykkene fra siste istid; drumlinene og terrassene i Einundalen. Turen gikk videre ned Gudbrandsdalen, der vi tok et minutts stillhet ved bautasteinen som viser hvor høyt vannet gikk under Stor-Ofsen i år ... 

IMG_1655
IMG_1645 (Redigert)

Taubanen i Folldal. Merk området uten vegetasjon.

IMG_1599

Israndsdeltaet ved Grimsmoen

Sist endret: .