Tilfeldig uttrekk (randomiséring) av eksamensoppgaver i Inspera

Denne artikkelen viser deg hvordan du kan begynne å ta i bruk tilfeldig uttrekk av oppgaver (også kalt tilfeldig tildeling eller randomiséring) i Inspera.

inspera-tilfeldig-uttrekk-av-eksamensoppgaver-forsidebilde

Merk at alle eksamensendringer som regel må godkjennes av ledelsen ved ditt fakultet.

Hensikten med tilfeldig uttrekk av oppgaver i Inspera er at ikke alle eksamenskandidatene får samme spørsmål, noe som øker graden av rettferdighet; Inspera har en innebygget funksjon som muliggjør nettopp Tilfeldig uttrekk av oppgaver. Eksempelet i denne artikkelen viser deg hvordan du kan legge til rette for at dine kandidater får trukket ut 5 tilfeldige oppgaver av totalt 9 i sin hjemmeeksamen.

Er du ansatt ved Høgskolen i Innlandet? Da anbefaler vi deg å logge inn slik at du får tilgang til alle våre ressurser og hjelpetjenester tilknyttet eksamen, sensur og Inspera.

Video: Eksempel på tilfeldig uttrekk av oppgaver

I videoen nedenfor skal vi se hvordan et engelsk emne ved høgskolen har benyttet funksjonen Tilfeldig uttrekk av oppgaver i en seksjon i Inspera.

Oppgavesettet i dette emnet består av fire deler. I Inspera kaller man hver av disse delene for en seksjon.

Seksjon 1 er en informasjonsside; Seksjon 2 og 3 er obligatoriske oppgaver for alle kandidater; Seksjon 4 bruker tilfeldig uttrekk og hver kandidat vil få en tilfeldig tildeling av 5 oppgaver blant total 9 oppgaver.

• Seksjon 1 har en informasjonsside tilhørende hele oppgavesettet
  • Seksjon 2 heter Part A og har 1 oppgave om «intonation patterns»
  • Seksjon 3 heter Part B og har 4 oppgaver om «Sentences»
  • Seksjon 4 heter Part C og har 9 oppgaver om «Text». Kandidatene får tildelt 5 tilfeldige oppgaver ut av de 9 oppgavene i denne seksjonen. De vil si at det er tilfeldig fra kandidat til kandidat hvilke 5 oppgaver som er trukket ut i Seksjon 4, og kandidatene får heller ikke oppgavene i noen bestemt rekkefølge.

Slik setter du opp tilfeldig uttrekk av oppgaver i Inspera (04:10)

Dette bør du vite når du tar i bruk funksjonen "Tilfeldig uttrekk av oppgaver" i en seksjon:

• Alle oppgavene i seksjonen må ha samme maksimal poengsum.
  • Alle oppgavetyper har mulighet til å benytte funksjonen Tilfeldige uttrekk av oppgaver. Dette kan for eksempel være oppgavetyper som langsvar, tekstfelt eller flervalg.
  • Informasjonssiden må ikke utformes i en seksjon som skal brukes til tilfeldig uttrekk av oppgaver.
  • Det lønner seg å gi navn til oppgaven med et nøkkelord/tema, og ikke kalle enkeltoppgaver "Oppgave 1", "Oppgave 2". For eksempel, tema som "Selvregulert læring", "Standardkost", "Sirkulasjonssystemet" eller "Investering".

Det lønner seg også å informere relevante parter som er involvert i eksamensprosessen når du første gang tar i bruk den nye funksjonen.

Slik gjør du:

Etter  du har opprettet et oppgavesett og ferdigstilt alle obligatoriske oppgaver i et oppgavesett kan du sette opp en seksjon for tilfeldig uttrekk av oppgaver:

1. Velg innstillingen + Legg til seksjon for å opprette en seksjon, som vist på bildet nedenfor.

1-Tilfeldig uttrekk av eksamensoppgaver skjembilde 1

2. Velg penn-ikonet for å gi seksjonen et nytt navn, for eksempel Part C - Text

2-Tilfeldig uttrekk av eksamensoppgaver skjembilde 2

3. Begynn å utforme oppgaver i seksjonen. I dette tilfelle skal emneansvarlig utforme 9 langsvarsoppgaver om Text.
Du kan lese mer om hvordan du utformer langsvarsoppgave(r) i Inspera her.

4. Velg ikonet Tilfeldig rekkefølge, trekking og valg av oppgaver, som vist på bildet nedenfor.

3-4-Tilfeldig uttrekk av eksamensoppgaver skjembilde 6

5. Velg Trekk tilfeldig og skriv f.eks. 5 av oppgaver fra denne seksjonen, som vist på bildet nedenfor. Det er du som emneansvarlig som bestemmer hvor mange oppgaver som er trukket ut i en seksjon. Deretter klikker du på den oransje knappen FerdigDu kan lese mer om Seksjoner i oppgavesett i Inspera her.

5-Tilfeldig uttrekk av eksamensoppgaver skjembilde 4

Når du har valgt innstillingen som gjør at seksjonen skal benytte tilfeldig uttrekk av oppgaver, vil det vises i oversikten. Den forteller hvor mange spørsmål som skal trekkes ut samt maksimal poengsum. I dette tilfelle ser seksjonen slik ut:

6-Tilfeldig uttrekk av eksamensoppgaver skjembilde 5

Lykke til med gjennomføringen!

Skrevet av  Baoxin Long ved Seksjon for UH-pedagogikk og kvalitet.