Muntlig eksamen i Zoom: Slik forbereder du deg

I denne artikkelen viser vi hvordan du kan forberede og organisere muntlig eksamen for dine studenter i Zoom via Canvas.

Muntlig eksamen Zoom: Slik forbereder du deg

Muntlig eksamen kan være stressende nok i seg selv, både for deg og dine studenter. Derfor har vi skrevet denne artikkelen, som inneholder nyttige tips og instruksjonsvideoer som viser hvordan du kan planlegge, organisere og gjennomføre muntlig eksamen i Zoom på best mulig måte.

Er du ansatt ved Høgskolen i Innlandet? Da anbefaler vi at du   logger inn slik at du kan se alle våre hjelpetjenester og ressurser i forbindelse med digital muntlig eksamen.

Noen generelle tips:

• Sett opp Zoom-møtet inne i emnet ditt i Canvas. Det gir deg bedre kontroll og oversikt over møteinnkallingen(e) og andre viktige detaljer i forkant av eksamenen, og sørger samtidig for at møtet blir tilgjengelig via Zoom-knappen i emnet.
  • Gjennomfør en test sammen med studentene i forkant av den muntlige eksamenen, slik at dere får et inntrykk av hvordan det hele fungerer. Dette er særlig viktig med tanke på studenter som ikke har opplevd å sitte i venterom på Zoom tidligere.
  • Sett opp en kjøreplan eller liste som viser hvilke studenter som skal eksamineres når – da blir det enkelt for deg og studentene å holde seg til tidsplanen, og dere unngår uheldige misforståelser.
  • Sørg for at både du og studentene har installert Zoom-klienten på PC-en før eksamensdagen.
  • Sørg for at både du og studentene har nyeste versjon av Zoom installert på PC-en.
  • Det kan være lurt å minne alle de involverte om at de må ha tilgang på mikrofon og kamera på sin PC når de møter til muntlig eksamen.
  • Prøv å hold eksamineringen innenfor normal arbeidstid slik at du har tilgang til støtteapparatet dersom noe skulle gå galt underveis; det vil si, IT/brukerstøtte og studieadministrasjonen/eksamenskontoret ved ditt fakultet.
  • Be studentene møte opp (logge på) minst ti minutter før eksamenstidspunktet. De vil bli satt i venterommet på Zoom, og kalt inn etter tur. De vil heller ikke kunne høre hva som sies inne i det rommet hvor det foregår eksaminering.

Video: Slik setter du opp Zoom-møtet til bruk på muntlig eksamen (02:28)

I denne videoen viser vi hvordan du oppretter Zoom-møtet for muntlig eksamen inne i Canvas-emnet, og gir deg noen anbefalinger om hvilke innstillinger du bør bruke når du skal sette opp møtet.

Video: Slik gjør du dersom du skal sette opp en eksamen som går over flere dager (01:01)

Hvis du skal organisere en muntlig eksamen som foregår over flere dager, anbefaler vi deg å bruke funksjonen recurring meeting når du setter opp møtet i Zoom. Videoen nedenfor viser deg hvordan du gjør det.

Video: En gjennomgang av venteroms-funksjonen i Zoom (05:09)

Her viser vi deg hvordan du bruker funksjonen Waiting Room i Zoom, slik at du kan ha kontroll på hvilke og hvor mange studenter som blir sluppet inn til eksaminering i "hovedrommet" ditt, og hvilke studenter som blir værende i venterommet i påvente av sin tur.

Innholdet og videoene i denne artikkelen er utarbeidet av  Erik Lysbakken ved Seksjon for lærings- og forskningsteknologi,  Olav Ørum ved Seksjon for UH-pedagogikk og kvalitet, og  Tore Litlere Rydgren ved Seksjon for lærings- og forskningsteknologi.