Lag din egen podkast på 1-2-3

Her får du en innføring i prosessen med å produsere og dele podkast til bruk i undervisningen.

lag-podcast-pa-1-2-3-forsidebilde

Denne artikkelen gir en innføring i prosessen med å lage podkast til bruk i undervisningen. I hvilke undervisningssituasjoner egner podkast seg, hva slags utstyr trenger du, og hvordan deler du det du har laget? Bruk av podkast i undervisningen hever engasjementet blant studentene, og kan bidra til å skape etterlengtet variasjon til den ellers store porteføljen av lesestoff som studentene skal gjennom. Podkast egner seg som supplement til det ordinære undervisningsopplegget, og fungerer særlig godt til bruk i forbindelse med forberedelse og repetisjon, sågar til å styrke studentenes evne til å forstå og reflektere.

Utstyr til opptak av lyd

studio-mic

En studiomikrofon med USB-kabel lar deg ta opp lyd rett i redigeringsprogrammet på PCen din. Foto: Rode.com

digitalopptaker

En digitalopptaker lagrer opptaket ditt på en minnepinne, og egner seg godt til å gjøre opptak på farta. Denne typen opptakere har ofte flere mikrofoninnganger (av typen XLR), noe som gjør at man kan gjøre koble til flere mikrofoner samtidig og ta opp stemmene til flere personer på én gang. Foto: Zoom.com

Det anbefales at lyd til bruk i podkast spilles inn med studio-mikrofon som kobles rett i PCen ved hjelp av en USB-kabel, eller med en digitalopptaker som lagrer lyd-filen på et minnekort.

Det er også mulig å bruke den innebygde mikrofonen i mobiltelefonen din, med de opptaksmulighetene som finnes der, men da blir lydkvaliteten på sluttproduktet noe dårligere.

Det er mulig å låne mikrofon til å gjøre opptak ved alle høgskolens læresteder. For mer info om dette tilbudet, se info i den grønne boksen til høyre/over.

Programvare for redigering av lydopptak

Det finnes flere typer programvare for lydredigering, og det varierer hvilke som passer til ditt behov. For undervisere som ønsker å komme i gang med lydredigering anbefaler vi å ta i bruk Audacity.

Audacity er et gratisprogram som dekker de aller fleste behov innenfor temaet lydredigering.

audacity

Enkelt å bruke: Med Audacity kommer du raskt i gang med redigering av lydfiler.

Lagre i Mediasite og publisere i Canvas (gjelder for ansatte ved Høgskolen i Innlandet)

Det standardiserte filformatet for podkast er MP3. Sørg for å lagre ditt lydspor i denne filtypen når du er ferdig med opptak og redigering.

Som med videofiler, skal også lydfiler lastes opp i MediaSite. Når lydfilene er lastet opp kan du legge dem inn på et passende sted i ditt emnerom i Canvas.

På høgskolens interne kanaler kan du lese mer om  å laste opp lydfiler i MediaSite og  hvordan du publiserer disse i ditt Canvas-emne (krever innlogging).

Gjør podkasten synlig på Spotify, iTunes og andre streamingtjenester

Det er flere måter å få din podkast synlig på de mest vanlige streamingtjenestene iTunes og Spotify. Den enkleste fremgangsmåten er å laste opp ferdige podkast-episoder via applikasjonen Anchor. Dette er en gratis tjeneste som lar deg laste opp podkastene dine og som automatisk sørger for å publisere disse i de vanligste streamingstjenestene via RSS-feed.

Foruten tjenesten til Anchor finnes også andre podkast-vertssider, som for eksempel  SoundCloud og  Podbean. Merk imidlertid at disse ofte krever at brukeren har et betalingsabonnement.

Få en innføring i lydproduskjon med disse ressursene fra NDLA:

Nasjonal digital læringsarena har nettkurs som lærer deg om  lydproduksjon generelt og  redigeringsprogrammet Audacity spesielt.

Klikk på linkene for å finne ut mer.

Gode råd for et godt lydopptak:

• Forbered deg på hva du skal si i opptaket; skriv gjerne et manus
  • Husk hodetelefoner
  • Sjekk at utstyr og programvare fungerer før du går videre
  • Gå nært nok med mikrofonen
  • Gjør opptakene stående, ikke sittende, om mulig
  • Velg et sted hvor lyden er dempet; prøv å styre unna tomme rom, og vifter og maskiner som bråker
  • Bakgrunnslyder kan lage støy; tenk på hva som foregår i nærheten av der du tar opp

Mer  info, samt videoinstruksjoner om dette, finner du på nettsidene til NDLA.

Les flere Innsikt-artikler i serien "Det nettbaserte klasserommet"

Organisér undervisningen din i læringsstier
Vi ser på noen av funksjonene i Canvas som gjør det mulig å lage styrte læringsstier.

Idéer til studentaktiviteter
Slik kan du legge opp til varierte og studentaktiviserende læringsressurser i Canvas.

12 gode råd til sanntidsundervisning
Hva skal til for at undervisning i Zoom skal oppleves som en god erstatning for vanlig klasseromsundervisning?

Lag din egen podkast på 1-2-3
Få en innføring i prosessen med å lage podkast til bruk i undervisningen.

Enkle tips til gjenbruk av dine Zoom-opptak
Planlegg sanntidsundervisningen etter de mulighetene som finnes i Zoom, så får du mest mulig ut av opptaket i ettertid.

Slik gjør du gode opptak av undervisning
Her har vi noen tips til hvordan du kan spille inn forelesninger i fred og ro på egen PC.

Nettbasert veiledning
Du kan benytte Zoom til å møte studenter til veiledning.

Skrevet av  Olav Ørum ved Seksjon for UH-pedagogikk og kvalitet