Nytt, spennende, fantastisk!

Mari i Caen

Utsikten fra borgen er upåklagelig (foto: Mari Hoseth)

Slik oppsummerer frankofile Mari Fuglesang Hoseth (21 år) sitt utvekslingsopphold i Caen. Hun har akkurat tilbrakt et innholdsrikt semester i Frankrike.

Halvveis i lærerutdanninga passet det Mari veldig godt å ta en liten luftetur utenfor Hamar, og få noen nye impulser. Hun kom rett fra videregående skole i Hønefoss, og startet som 19-åring på den nye grunnskolelærerutdanninga, en femårig integrert masterutdanning, forkortet MGLU. Allerede på ungdomsskolen startet interessen for fransk, og som en av ganske få elever i norsk videregående skole, fullførte hun fransk nivå 3 med flotte resultater.

Fremmedspråklærere – vi trenger dere

På Høgskolen i Innlandet (HINN) tilbys det dessverre ikke fremmedspråk for MGLU trinn 5-10, selv om dette er fag i ungdomsskolen. Dette var et savn for Mari, og det ble vanskelig å vedlikeholde

Cafe librairie

Caen er en fin by med hyggelige sentrumsbutikker. (Foto: Mari Hoseth)

 franskkunnskapene samtidig med studiene. Når muligheten for et tilrettelagt utvekslingsopphold for MGLU bød seg i det 5. semesteret, var hun derfor ikke sen om å gripe sjansen. Gjennom et samarbeidsprosjekt med OsloMet – storbyuniversitetet har høgskolen nemlig funnet en partner i Frankrike, Université de Caen – Normandie, der HINN-studenter kan studere fransk. I prosjektet har det blitt jobbet på spreng for å få på plass et opplegg som i tillegg til kurs i språk og kultur, skal inneholde didaktikk i fransk. Det er på plass fra høsten 2020. Men at det foreløpig ikke var helt på plass, stoppet ikke Mari. Hun ser klare fordeler ved å skaffe seg et sterkt grunnlag i språket og bli godt kjent med landet og kulturen, og hun planlegger å skaffe seg formell kompetanse i fremmedspråkdidaktikk på et senere tidspunkt.

Lærer fransk sammen med andre internasjonale studenter

I Caen studerer hun fransk for internasjonale studenter, og de lærer også fransk gjennom andre fag, som for eksempel geografi, kommunikasjon og grammatikk, og alt foregår selvfølgelig på fransk. De har også små prosjekter og framføringer. - Språkkurset er nivådelt etter hvor du er når du ankommer. Da blir du testet, og plassert i henhold til ditt nivå. Noen ganger er det lett, andre ganger vanskeligere. Det er en fin blanding i klassen, og da kan vi hjelpe hverandre siden vi ofte har ulike styrker og svakheter. Jeg liker at det er variert og at vi kan lære fransk gjennom andre fag. Lærerne er veldig flinke og pedagogiske. Hver økt varer 90 minutter, og det var litt uvant i starten. Men det er stor variasjon av aktiviteter i løpet av timen, så nå liker jeg det godt, forteller Mari, og fortsetter: - Vi sammenligner mye mellom oss elevene siden vi er fra så mange forskjellige land, og lærer mye gjennom det. Klassekameratene mine kommer blant annet fra Cuba, Colombia, Korea, og Ghana, og jeg er den eneste fra Skandinavia. Jeg forventet ikke å lære så mye om andre land og kulturer gjennom undervisningen, det har vært veldig kult!

Elsker Frankrike

En typisk lunsj på RestoU (foto: Mari Hoseth)

En litt annerledes hverdag

- Noen dager kan vi ha 3 økter à 90 minutter på rad med bare 15 minutters pause mellom hver time. Vi har flere fag gjennom dagen, mens hjemme er det bare ett fag per dag. Det er mange små lekser og presentasjoner hele tiden, noe som tvinger deg til å jobbe jevnt med fagene, sier Mari, som virker å sette pris på denne måten å jobbe på. Klassestørrelsen ligner på de som er hjemme, men det er ca. 20 timer undervisning i uka, og det er litt mer enn hjemme. - Det er veldig sosialt, og vi snakker mye i timene. Det var også litt uvant i starten at man ikke rekker opp hånda, forteller Mari, som har måttet «hive seg på», for muntlig deltakelse teller også for den endelige karakteren.

Midt på dagen er det ofte en to timers pause fra undervisningen, og da benytter de fleste anledningen til å få seg et godt måltid i «Resto U», universitetsrestauranten. Det blir feil å kalle det en kantine, for matkulturen i Frankrike er såpass annerledes fra den norske. Her er det masse forskjellig å velge mellom, og man får en veldig god og næringsrik tre-retters lunsj for en billig penge. De har et poengsystem der 3,30 euro tilsvarer 6 poeng, forrett får du for 1 poeng, varmrett kan være f.eks. 4 poeng, og dessert 1 poeng. Det er alltid mange vegetar-alternativer, mye grønnsaker, men man kan også kjøpe seg en pizza eller en burger. De mange små bakeriene i nærheten har også flere fristelser. Etter lunsj bruker Mari å ta en lese- eller lekseøkt på biblioteket. 

Utveksling er som et kinderegg: du får venner for livet, karrierefordeler og en god porsjon selvtillit

- Studentmiljøet er sosial og veldig bra, og det er lett å snakke med alle i klassen. Jeg har fått mange gode venner i parallellklasser og studentene drar ofte ut på torsdager, forteller Mari. En gang i måneden arrangerer universitetet «Café Polyglotte» der internasjonale og franske studenter som studerer andre språk kan treffes, og gjennom dette initiativet er det ikke vanskelig å få franske venner. Dette anbefales varmt av Mari. - Man må jo gjøre en innsats selv også, om du prioriterer skolearbeid på dagen, så du kan bli med på sosiale ting på kvelden. Alle er så åpne og ønsker kontakt, de aller fleste reiser hit alene. Det er fint å tenke på at vi slik sett er i samme båt. Jeg har fått venner fra over hele verden, og et stort nettverk. Jeg kan reise på besøk til dem senere. Nå har jeg sofaer å sove på i nesten alle verdens hjørner, smiler hun.

Rent karrieremessig er utveksling også veldig smart. Det viser seg at det lønner seg å ha hatt et semester i utlandet når man skal ut og søke jobb, og at arbeidsgivere setter pris på det. - Som lærer og med tanke på det flerkulturelle klasserommet, tror jeg det er til stor hjelp å ha vært mye sammen med folk fra andre kulturer. For eksempel hadde vi en time om tegneserier, og der var det en far som slo sønnen sin. Med mitt norske perspektiv tenkte jeg at dette må være en gammel tegneserie. Andre mente at «gutten var jo slem, det er helt normalt at han blir slått». Noen klassekamerater fortalte om at de kunne bli slått av sine foreldre om de hadde gjort det dårlig på en prøve på skolen. Det er et nyttig perspektiv å ha med inn i klasserommet selv senere, mener Mari, som varmt anbefaler andre studenter å dra på utveksling.

- Det aller beste med å være på utveksling er hele opplevelsen sett under ett, sier Mari. - Du blir kjent med et nytt sted, møter nye spennende og kule mennesker, og jeg har blitt mye mer selvstendig. Jeg er faktisk litt stolt over å ha fått det til, og jeg føler at jeg har vokst mye på dette halve året. Man kan gjerne utfordre seg selv litt, nå tør jeg faktisk sitte alene på restaurant, og det var helt utenkelig før jeg dro!

Sist endret: .