Fremmedspråk i lærerutdanning

Høgskolen i Innlandet har nå et tilbud til grunnskolelærerstudenter 5-10 som vil studere fransk i Frankrike, spansk i Spania og tysk i Tyskland, og til lærere som ønsker videreutdanning i fremmedspråk.

Vil du bli en av disse?

Norge trenger engasjerte og inspirerende fremmedspråklærere. Med et studieopphold i målspråklandet, vil du bli en svært godt kvalifisert fremmedspråklærer. Vi har i samarbeid med våre partnere utviklet skreddersydde moduler på 30 studiepoeng som studentene tar i utlandet. Didaktikk og praksis er integrert i studiene og dette forhåndsgodkjennes og innpasses direkte inn i den norske lærerutdanningen.

Våre partnere i utlandet vil gi våre studenter god oppfølging, og studentene vil oppnå et svært godt nivå i målspråket etter sitt opphold i utlandet. Studentene vil også føle en tilhørighet til stedet, landet og kulturen som vil være av stor verdi for deres framtidige undervisning i språket. I første rekke er dette et tilbud for studenter på grunnskolelærerutdanning (GLU) for trinn 5-10.

Caen, Frankrike

IMG_2857

Byen som ble grunnlagt av Wilhelm Erobreren, ble kraftig bombet under andre verdenskrig. Her kan du følge historiens gang i en middels stor fransk by med ca. 120 000 innbyggere. Caen er ansett som Normandies kulturelle og intellektuelle hovedstad og er kjent for sitt rike kulturliv. Det er kort vei til blant annet Paris, Mont St. Michel og Jersey. Her har du muligheten til å oppleve svært mye på kort tid.

Universitetet ble grunnlagt i 1422 og har om lag 22 000 studenter. Det har et stort internasjonalt senter der språk og utveksling er i fokus.

Les mer om utveksling til Université de Caen - Normandie. 

Valencia, Spania

IMG_4241

Valencia er Spanias tredje største by og er en stor og viktig havneby i landet. Grunnlagt i år 137 før Kristus, er dette en by som er rik på historie. Kulturen er preget av tiden Spania var under maurisk styre. Byen er også kjent for et yrende natteliv!

Universitetet ble grunnlagt i 1499, og har ca. 65000 studenter. Med en årlig gjennomsnittstemperatur på 18 grader celcius, vil dette være et perfekt sted for utveksling for de som liker sol og strand.

Les mer om utveksling til Universitat de València.

Freiburg, Tyskland

ph freiburg

Langt sør og vest i Tyskland ligger Freiburg in Breisgau, nær grensen til både Sveits og Frankrike. Denne koselige byen kalles porten til Schwarzwald og ble grunnlagt i det 12. århundre. Freiburg er nå hjembyen til ca. 200 000 innbyggere.

 Vår partner i Freiburg er en spesialisert lærerskole med omtrent 5000 studenter. Ved universitetet i byen går det i tillegg 30000 studenter, så studentene setter sitt preg på byen.

Les mer om utveksling til Pädagogische Hochschule Freiburg.

 

Fremmedspråkprosjektet

Grunnskolelærerutdanningene på OsloMet - storbyuniversitetet, Universitetet i Agder og Høgskolen i Innlandet har fått tildelt midler fra Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høgare utdanning (Diku) sitt NOTED-program som handler om internasjonalisering av grunnskolelærerutdanning.

Vi samarbeider med tre institusjoner i Europa om å tilby 30 studiepoeng i fremmedspråk som våre studenter tar i målspråklandene, og har utviklet utvekslingspakker for MGLU-studenter og et helt nytt tilbud om videreutdanning for lærere. 

OsloMet - storbyuniversitetet, ved studieleder Nanna Paaske, er hovedkoordinator og prosjektleder i dette NOTED-prosjektet, som handler om å fremme utvikling og rekruttering av fremmedspråkstudier, nærmere bestemt fransk, spansk og tysk. 

Lurer du på noe?

Guro Hagen
Rådgiver
Fakultet for lærerutdanning og pedagogikk