Samisk språkuke: Kultur- og bibliotekbussen kommer til Hamar

Kultur- og bibliotekbussen ved Trøndelag fylkesbibliotek kommer til Høgskolen i Innlandets markering av samisk språkuke i uke 43, og til Hamar 25. oktober 2022.

Bilde av språkbussen utenfor campus Hamar

Bokbussen på besøk på studiested Hamar. 

Bokbussen, som til daglig besøker skoler og barnehager i Trøndelag, vil stå parkert utenfor høgskolens hovedinngang, campus Hamar, tirsdag 25. oktober fra 08:00 til 15:00. I bokbussen finnes en egen avdeling med litteratur og filmer på sørsamisk, og om sørsamisk og samisk kultur og historie.

I bussen kan man se utvalg av samisk litteratur, lære mer om oversettelsesarbeid og se de nyeste videobøker på samisk. I tillegg vil rådgiver ved Trøndelag fylkesbibliotek, Malin Kvam, fortelle om tjenesten Bærekraftsbiblioteket, som har flere samiske bøker på leselisten. Det er mulig å låne bøker, bøkene kan leveres igjen på biblioteket på studiestedet.

Les mer om Bærekraftsbiblioteket

Informasjon om Kultur- og bibliotekbussen/Kultuvre- jïh gærjabusse

Kultur- og bibliotekbussen/Kultuvre- jïh gærjabusse kjører til 8 kommuner i Trøndelag og i Innlandet. Flesteparten av kultur- og bibliotekbussens stoppesteder er barnehager og skoler, men den har også andre stoppesteder uten tilknytning til skoler eller barnehager. Bussen har et bredt og oppdatert utvalg av bøker, filmer, tidsskrift og lydbøker. Det finnes også en egen samling av litteratur, filmer og tidsskrift på sørsamisk – både til barn og voksne. Det er også et bredt utvalg av litteratur om sørsamisk og samisk kultur og historie.

Kultur- og bibliotekbussen har stort fokus på formidling, både gjennom egne ansatte, utstillinger og arrangement. Utenom ordinær kjøring er også kultur- og bibliotekbussen både arrangør og deltaker på forskjellige arrangementer. Av arrangementer kultur- og bibliotekbussen har deltatt på, og deltar på, kan nevnes: barnefestivalen Juba Juba, den sørsamiske kulturfestivalen Raasten Rastah, Fantasy-festivalen på Verdal, Tråante 2017 og UKM.

Vi tilbyr også egne arrangementer, både tilknyttet den faste ruten, men også gjennom egne turneer. Kultur- og bibliotekbussen har som mål å sørge for lik tilgang til informasjon, kunnskap og opplevelser – uavhengig av hvor man bor. Bussen tilbyr arrangementer til de skolene og barnehagene som er på den faste kjøreruten. Det kan være alt fra forfatterbesøk, faglige arrangementer eller andre markeringer. Ved behov kan det også settes opp egne arrangementsturneer med bokbussen, hvor den da besøker skoler, bibliotek eller andre institusjoner.

Arrangør

Høgskolen i Innlandet
Publisert 31. aug. 2022 13:01 - Sist endret 5. sep. 2022 11:47