Samisk feiring ved høgskolen

– Vi vil feire samisk språk og kultur. Derfor inviterer vi til samisk språkuke på Hamar og Lillehammer, sier Christina Neimi Mølstad ved HINN. 

Samisk flagg (Foto: HINN)

Fra mandag 24. oktober og ut uka vil den samiske kulturen være synlig ved de to studiestedene til Høgskolen i Innlandet. 

Utstillinger, foredrag, filmvisninger forfatterbesøk og paneldebatt er noen av aktiviteten i løpet av uka. Og i høgskolens kantiner serveres det samisk mat.

– Vi mener det er viktig for oss som utdanningsinstitusjon å vise fram det samiske. Den samiske kulturen er under press og mange samer opplever hets og trakassering fordi de viser sin samiske identitet. Vi vil markere at dette ikke er greit og at samisk kultur er verdifull for oss alle, sier Kristina Brodal Syversen ved fakultetet for lærerutdanning og pedagogikk.

Foredrag om reindrift

På Hamar inneholder programmet i språkuka blant annet et foredrag ved Dan Richard Mortensson fra reinbeitedistriktet Sahken Sijte i Engerdal kommune. Han vil fortelle om livet som ung samisk reindriftsutøver og om reindriftens åtte årstider. 

På Lillehammer blir det paneldebatt om samehets, med utgangspunkt i rapporten «Holdninger til samer og nasjonale minoriteter i Norge» som Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) ga ut i høst. 

Mjøsa og omegn sameforening har stand på studiested i forkant av paneldebatten.

Formidler historier

Blant andre arrangementer under språkuka er sørsamiske historier fortalt av Linn Therese Bern, under overskriften «10 000 mygg og andre umulige oppgaver». 

Forfatter Marie Winther leser høyt fra boka «Aurora Borealis» for skolelever som besøker studiested Hamar, mens forfatter Rita Helmu Toimosdatter Laakso leser høyt til inviterte barnehager fra sin egen bok «Lilleprinsen og runebomma» på studiested Lillehammer. 

Kultur- og biblioteksbussen kommer på besøk til både Hamar og Lillehammer, med en egen avdeling med litteratur og filmer om sørsamisk og samisk kultur og historie.

Ved studiested Hamar blir det også filmkveld med visning av filmen «Sameblod» som har vunnet flere filmpriser.

Nyttige lenker

Kontakt:

Bilde av Kristina Brodal Syversen
Førsteamanuensis
E-post
kristina.syversen@inn.no
Telefon
+47 62 59 79 51

Instituttleder
E-post
christina.molstad@inn.no
Telefon
+47 62 51 72 90

Av Tore Høyland
Publisert 21. okt. 2022 16:15 - Sist endret 24. okt. 2022 17:03