Ny nominasjon for prisbelønt dokumentarfilm

Professor ved TV-skolen Nefise Lorentzen er nominert til filmfestivalen Cinema For Peace.

-Dette har jeg ventet lenge på!

Dokumentarfilmen «Sex, Revolution and Islam» er et portrett av den kvinnelige imamen Seyran Ates og hennes kamp for seksuell frigjøring innenfor religionen Islam. Dokumentarfilmen har deltatt på over 50 internasjonale filmfestivaler som CPH:DOX, HotDocs, Movies that matter, One World, San Francisco Film Festival, Hot Spring etc.,  og har vunnet flere priser:

  • Best documentary feature | New York City independent film festival | Usa | 2022
  • Audience award - best documentary feature | fire!! Mostra Barcelona lgbt film festival | Spain | 2022
  • Best documentary feature | International queer film festival merlinka | Serbia | 2022

Tid for endring

At filmen vekker interesse på mange ulike festivaler tror hun er et tegn på at tiden er inne for endring.

-Det er helt klart viktig at kvinner får en sterkere stemme og at kvinner og menn kan omgås på en likestilt måte.

Dette har vært min kamp i mange år og jeg har laget flere filmer som omhandler dette temaet. Jeg tror mine tidligere filmer «Gender me, A ballon for Allah» og «Manislam» var litt forut for sin tid, men det var samtidig disse filmene som ga meg muligheten til å lage Sex, Revolution and Islam, forteller professor i dokumentarregi Nefise Lorentzen.  

Professor ved TV-skolen Nefise Lorentzen. Foto: Adrian Özkal Lorentzen

Nominasjonen til Cinema For Peace er en av hennes største drømmer som går i oppfyllelse. 

–Cinema For Peace Award er en sterk merkelapp for en film. Der konkurrerer man med alle Oscar -nominerte filmer. Filmer som ofte har et stort apparat rundt seg.

Vår film var også longlistet for Oscar, men kom ikke med i nominasjonsprosessen. Derfor er det veldig spennende for meg og mitt team å få konkurrere med disse filmene igjen, sier Lorentzen.

Ved å samarbeide med det internasjonale filmmiljøet og det globale menneskerettighetsnettverket er Cinema For Peace med på å gi humanitære spørsmål en stemme og offentlig oppmerksomhet.

Dette er viktig, mener Lorentzen.

–Mange innflytelsesrike beslutningstakere og opinionsledere i media, politikk, næringsliv og samfunn får vite om vår misjon -nemlig seksuell revolusjonen innen Islam. Vår film skal minne publikum om at det finnes håp. Akkurat nå demonstrerer iranske kvinner for sine rettigheter, så revolusjonen er i gang. Men for å komme videre trenger kvinner støtte fra innflytelsesrike mennesker på alle plattformer.

Jeg håper at Cinema for Peace gir oppmerksomhet rundt kvinners situasjon i islam.

Om filmen

I filmen møter vi den tyrkiske imamen Seyran Ates. Hun leder en moské i Berlin hvor både kvinner og menn kan delta sammen. At menn og kvinner møtes og deltar sammen i hennes moske har ført til at Ates er den mest bevoktede sivile kvinnen i Europa for øyeblikket. Allerede i 1984 ble hun forsøkt skutt og drept.

Hvordan har arbeidet med denne filmen vært?

–Jeg har jobbet med henne i flere år og blitt kjent med nesten alle politimennene som jobber rundt henne. I starten var det krevende, men etter hvert ble både min fotograf og jeg en del av hennes "fredsteam". Selvfølgelig tar jeg også en risiko ved å gå ved siden av henne. Da jeg var på festivalvisning med henne, fikk jeg kjenne ubehaget på kroppen fordi en mann fra publikum oppførte seg aggressivt mot henne og meg.

Likevel er det så spennende og lærerikt å se hvordan apparatet rundt henne håndterer slike ting. Hun kaller polititeamet sitt "engler" fordi uten deres beskyttelse kan hun ikke fortsette kampen.

 

Nefise Lorentzen underviser i dokumentarregi ved TV-skolen

Mer informasjon om Nefise Lorentzen produksjoner 

Kontaktinformasjon

 

Bilde av Nefise Özkal Lorentzen
Professor
E-post
nefise.lorentzen@inn.no
Telefon
+47 61 28 81 40

Bilde av Jo Sondre Moseng
Instituttleder
E-post
jo.sondre.moseng@inn.no
Telefon
+47 61 28 83 28

 

 

 

 

 

Av Trude Lindland
Publisert 28. okt. 2022 10:15 - Sist endret 28. okt. 2022 10:15