Filmskolens 25-årsjubileum

Vi feirer med fest og to dager med faglige diskusjoner rundt filmutdanning og talentutvikling, dagens filmlandskap og norsk films fremtid. 

"Klapperen" står utenfor Filmskolen på plan 1 på Storhove.

"Klapperen" står utenfor Filmskolen på plan 1 på Storhove. (Foto: HINN)

Vi markerer at det er 25 år siden Den norske filmskolen åpnet dørene for det første kullet med studenter på Lillehammer, høsten 1997.

Alumni, studenter, tidligere og nåværende lærere og stab og alle som er engasjerte i filmskolen og norsk films fremtid inviteres til samling på Lillehammer 29.-30. november.

Vi ser tilbake, men retter først og fremst blikket fremover: Hvor er vi på vei? Vi inviterer til to dager med fest, faglige innslag og panelsamtaler med alumni fra filmskolen som har vært med på å forme filmfeltet siden de gikk ut av filmskolen, yngre talenter som representerer nye stemmer, og lærere og studenter fra dagens filmskole.

Meld deg på Filmskolens jubileum her eller ta kontakt med filmskolen@inn.no. Vi gleder oss!

PROGRAM

Dag 1: Tirsdag 29. november kl 10-18:20

 • kl 10-10:15 Vekommen v/ Dekan Eli Bø og Rektor Peer Jacob Svenkerud
 • Kl 10:20-11:15 Samtale med regissør Izer Aliu (regilinjen kull 7"Jeg vil bare ut og filme, ikke vente på penger og grønt lys" uttalte Izer til Rushprint i et intervju om hans siste film 12 bragder som har kinopremiere 2. desember og fikk prisen for Beste nordiske fiksjon under Oslo Pix. Hans karriere etter filmskolen inkluderer blant annet Amanda og nominasjon til Nordisk Råds filmpris for spillefilmdebuten Fluefangeren og priser i Canneseries for Jordbrukerne. Han er nå i forarbeid med en serie om hiphop og en film om en oppsetning av «Peer Gynt» i Groruddalen.
 • Kl 11:30-12:30: Manusforfattere Linn-Jeanethe Kyed (manuslinjen kull 6), serieskaper av Rådebank, og Kathrine Valen Zeiner (manuslinjen kull 4), serieskaper av Made in Oslo, i samtale med forfatter og fagansvarlig på manuslinjen Heidi Linde (manuslinjen kull 2) om å bruke personlige erfaringer i skriveprosessen.

Kl 12:30 - 13:10 LUNSJ

 • Kl 13:10 - 14:00: Filmskaper Åse Drivenes fra Snowfall Cinema, tidligere lærer ved filmskolen,  deler sammen med deltakerne Victor Quach og Mina Dale erfaringene fra årets sommerskole for unge regitalenter. Sommerskolen ble ledet av Hisham Zaman og Åse Drivenes og ble arrangert i samarbeid med filmskolen for å øke mangfoldsrekruttering i filmutdanningen. Hvordan når og utvikler vi talentene og et mangfold av historier? Med introduksjon av tidligere dekan ved filmskolen Karin Julsrud.
 • Kl 14:10-14:30: Regissør Liv Mari Ulla Mortensen i samtale med regissør og fagansvarlig for fiksjonsregi på masterprogrammet Arild Andresen om prosessen bak Cannesseries-vinner "Etter lørdag" som hun utviklet med Maipo mens hun gikk på master på filmskolen.
 • Kl 14:30 - 15:30: Å utvikle sin kunstneriske stemme som regissør på veien til spillefilmdebuten: Panelsamtale med Emilie Blichfeldt (regilinjen kull 10) og Fanny Ovesen (regilinjen kull 10) og Liv Mari Ulla Mortensen (MFA kull 2) Moderert av Sirin Eide. Emilie var deltager i talentutviklingsprogrammet "Mer Film: Nye Fortellinger" og fikk nylig 17 millioner i produksjonstilskudd til spillefilmdebuten Askepotts stesøster produsert av Mer Film. Fanny har hatt regi på seriene Nach og Alt som blir igjen, har deltatt i SFIs talenteprogram Wild Card og har fått støtte til debutspillefilmen Laura fra SFI og NFI, og Liv Mari ble Canneseries-vinner med Etter lørdag, og fikk i år NEO-tilskudd til spillefilmdebut. Filmskaper og pedagog Sirin Eide er faglærer på regilinjen på bachelor og var inntil nylig fagansvarlig for talentutvikling og bransjehevende tiltak på Viken Filmsenter.
 • Kl 15:45-16:15: Klipper Wibecke Rønseth (klippelinjen kull 2) (Halvbroren, Royalteens, La elva leve) i samtale med klipper og faglærer i klipp på filmskolen Sophie Hesselberg.
 • Kl 16:25 - 17:10: Produksjonsdesigner Hallvard Hellem (produksjonsdesignlinjen, kull11), i samtale med fagansvarlig for produksjonsdesign og produksjonsdesigner Siri Langdalen. Hallvard gikk rett fra filmskolen til sin første jobb som produksjonsdesigner på Netflix serien "Post Mortem, ingen dør på Skarnes" som han fikk Gullrutens fagpris for. Han er også produksjonsdesigner på NRK serien "Exit 3."
 • Kl 17:20 - 18:20 (Denne er fulltegnet, men det blir også en ekstra demo i studio kl 14 - 15 ): Live demonstrasjon av virtuell produksjon i studio - Xvision installerer bil og virtual production-rigg i Studio 1 for å gi oss en smakebit på hvordan Virtual Production fungerer i praksis. Etterfulgt av samtale med filmskolens professor Troels Linde (fagansvarlig for produsentutdanningen på master og leder for forskningsprosjektet VIPROS), produsent Anna Moland (MFA kull 3) og fotograf Rasmus Eriksson (MFA kull 3) om arbeidsprosessen i virtuell produksjon, hvilke kunnskaper vi trenger og hvilke kreative muligheter som åpnes.

Kl 19: FEST!

Dag 2: Onsdag 30. november kl 10-16

 • Kl 10:00-10:20: Fredrik Graver oppsummerer erfaringene fra fem år med CEFIMA, filmskolens Centre of Excellence in Education for Interactive and Media Arts, som avsluttes i år.
 • Kl 10:30 - 11:15 Monica Boracco (BFA kull 1) samtaler med dekan Eli Bø om filmskolens fremtid. Hvilke visjoner har Eli Bø for filmskolen? Eli Bø tok over som Den norske filmskolens dekan 1. mars i år. Monica Boracco ble uteksaminert fra manuslinjen på filmskolens kull 1. Som manusforfatter har hun skrevet to spillefilmer og en tv-serie (co) og hun har også skrevet flere barnebøker. De siste ti årene år har hun ledet Dramatikerforbundet. I dag er hun daglig leder og produsent på Applaus scene, som produserer og strømmer teaterforestillinger.
 • Kl 11:30-12:10: Samtale: Dokumentariske fortellinger utenfor det klassiske dokumentarfilmformatet med prisbelønt dokumentarfilmskaper og stipendiat Dalia Al Kury, som utforsker "spekulativ doku-fiksjon" eller "futuring documentary" og BAFTA-vinner og stipendiat Elin Festøy, skaperen av spillet "My Child Lebensborn", som utforsker emosjonell interaksjon i VR. (in English)
 • Kl 12:15 - 12:55 Utviklingen av et personlig dokumentarspråk - ved fagansvarlig for konseptuell dokumentar på masterutdanningen Lotte Mik-Meyer og tidligere masterstudenter Io Sivertsen (MFA kull 3), som vant pris på årets Høstutstilling for kortfilmen "Vi går ned med stil og engangsgrill", og Emilie Adelina Monies (MFA kull 3), som fikk prisen for Beste norske kortdokumentar på BIFF for "Wherever I look" som hun laget på masterstudiet.

Kl 12:55 - 13:30 LUNSJ

 • Kl 13:30-13:50: Presentasjon av tverrfaglig forskningsprosjekt som undersøker kunstneriske uttrykksmuligheter i arbeid med nye 3D surround lydformat - ved ph.d. leder ved filmskolen, Trond Lossius.
 • Kl 14-14:45: Produsenter Benedicte Westbye (MFA kull 3) og Andrea Backstrom (MFA kull 3) presenterer sitt forskningprosjekt fra masterprogrammet om hvordan nå en ung målgruppe, som selv er vant til å produsere innhold, gjennom TikTok. Begge jobber som nå som produsenter med utvikling av innhold for unge målgrupper, Andrea i NRK og Benedicte i Nordisk Film.
 • Kl 15-16:00: Panelsamtale: Kunstnerisk utviklingsarbeid - dekan Eli Bø, prodekan for forskning og kunstnerisk utviklingarbeid ved DNF og AMEK Nina Grünfeld, ph.d. leder Trond Lossius, undervisningsleder på master Frederik Hestvold, tidligere stipendiat ved filmskolen og professor ved Høgskolen i Kristiania Siri Senje. Det skal utlyses syv nye stillinger i Den norske filmskolens nye ph.d. program "Ph.d. i kunstnerisk utviklingsarbeid i film og beslektede audiovisuelle kunstformer". (Fem av stillingene er tilknyttet filmskolen og to blir tilknyttet AMEK). Hvilken plass har kunstnerisk utviklingsarbeid i filmutdanningen? Hvor vil filmskolen med sin nye phd utdanning og hvordan bidrar ph.d. programmet til utviklingen av filmfeltet?

I tillegg blir det tilbakeblikk på filmskolens 25 år med fotoutstilling og visninger av tidligere og nylige eksamensfilmer i kinosalen. 

Emneord: Den norske filmskolen, filmutdanning
Publisert 27. okt. 2022 13:35 - Sist endret 29. nov. 2022 15:04