– Ville gå mytene om riksheksa etter i sømmene

Johanne Kielland Servoll med boka i hånda

Johanne Kielland Servoll har nylig gitt ut «Vibeke Løkkeberg. En kunstnerbiografi».

Medieviter Johanne Kielland Servoll har skrevet biografien om omdiskuterte Vibeke Løkkeberg.

Boka er en forlengelse av arbeidet Johanne Kielland Servoll gjorde som stipendiat ved daværende Høgskolen i Lillehammer, med doktorgradsavhandlingen « Den norske auteuren. En begrepshistorisk analyse». Vibeke Løkkeberg var en av filmregissørene hun skrev om.

Portrett av Løkkeberg

– Da Løkkeberg ble tildelt æresprisen på Den norske filmfestivalen i Haugesund og reaksjonene var ambivalente, skrev jeg en kronikk og bestemte jeg meg for å skrive en biografi om filmskaperen som gikk mytene om riksheksa etter i sømmene, sier hun.

Tok mye plass

Mange har ment mye om den mangfoldige bergensfødte skuespilleren, regissøren og forfatteren siden hun ble kjent på 1960-tallet.

Løkkeberg var sexobjekt, feminist og aktiv samfunnsdebattant – og «riksheks». Hun tok mye plass.

– Jeg har primært vært interessert i fortellingen om kunstneren Vibeke Løkkeberg og de rollene hun er blitt tildelt og har inntatt i offentligheten, sa Kielland Servoll til Morgenbladet i forbindelse med boklanseringen.

Løkkeberg fylte nylig 75 år. Biografen sier hun håper boka kan bidra til å endre bildet av kunstnerskapet.

– Jeg har prøvd å komme bak mediebildet av henne, sier hun.

Biografien lansert

Johanne Kielland Servoll er utdannet medieviter og jobber i dag i Forskningsavdelingen ved Høgskolen i Innlandet.

«Vibeke Løkkeberg. En kunstnerbiografi» er utgitt på Fagbokforlaget.

Boka har fått oppmerksomhet i flere store medier etter lanseringen på Lillehammer 17.januar, blant annet med et lengre innslag i NRK Dagsrevyen.

– Jeg fikk se mitt liv fra Johannes ståsted og jeg ble veldig berørt, sa Løkkeberg om boka i studiointervjuet.

Lanseringen markeres også med et arrangement på Litteraturhuset i Oslo 28.januar.