Bilde av to bibliotekarer i forbindelse med meråpne bibliotek ved HINN Lillehammer.

Satsningene på meråpne bibliotek har vært en suksess, mener spesialbibliotekarene Per Waage Prebensen og Henriette Sundgaard.

Meråpne bibliotek på HINN har vært en suksess. Det viser både statistikken og tilbakemeldingene som har kommet inn.

Mer bibliotek

HINN Hamar kan vise til en økning på 300 prosent på lørdager etter at det ble startet med meråpent. På søndager er det i snitt 150 studenter som bruker biblioteket på Hamar. Også de andre studiestedene har gode erfaringer, blant annet HINN Lillehammer. Som siste studiested ble det der meråpent bibliotek 15. januar.

Gode tilbakemeldinger fra brukerne

- Vi har fått gode tilbakemeldinger fra studentene siden vi startet opp. HINN Rena var først ute, og nå har de andre studiestedene kommet etter. På Lillehammer har studenter og ansatte nå tilgang til biblioteket alle dager, hele uka fra kl. 0700 til 2230, forteller spesialbibliotekar Henriette Sundgaard.

Meråpne bibliotek på alle studiesteder

Samtlige bibliotek på HINN tilbyr nå meråpent bibliotek, i litt ulike varianter. Det innebærer at du som student og ansatt har tilgang til biblioteket utenom betjent åpningstid. Utenom ordinær åpningstid låser du deg inn med student- eller ansattkortet ditt. Hvis du går ut fra biblioteket, må du ha kortet ditt for å komme inn igjen.

Bakgrunnen for at HINN gikk for meråpne bibliotek var i større grad å gi studentene anledning til å jobbe sammenhengende og lenger utover kvelden. Når det passer dem, og ikke nødvendigvis de ansatte på bibliotekene. Nå kan studentene studere og komme når og hvor de vil.

- Meråpne bibliotek sørger for mer fleksibilitet. Tidligere kunne det være kø før åpningstid kl. 0800. Nå kommer de inn på egenhånd kl. 0700, og det sitter alltid folk igjen når vi drar hjem fra jobb. Vi opplever at studentene føler seg hjemme på biblioteket og vi kan gjette på at dette fører til et bedre studie- og arbeidsmiljø,  sier spesialbibliotekar Per Waage Prebensen.

Flere bruker bibliotekene

Det har blitt installert tellere ved biblioteket på HINN Lillehammer, men siden de ennå ikke fungerer som de skal er det uklart hvor mange flere som benytter seg av biblioteket etter at det ble meråpent i januar, men inntrykket er at biblioteket brukes i langt større grad.

- Samtidig er det få negative hendelser, og aldri noe kaos. Studentene har vist seg verdig den tilliten de har fått, og bibliotekene brukes enda mer. Tanken om biblioteket som møteplass er i ferd med å bli realisert, sier Prebensen.

For de ansatte betyr endringen at de får litt flere bøker å sette på plass, men samtidig slipper de å måtte kaste ut studenter fra lesesalen. Vaktene på Lillehammer slipper også unna med en istedenfor to runder på kvelden.

- Vi har fått gode tilbakemeldinger fra samtlige involverte, så tiltaket ser ut til å være vellykket, avslutter Sundgaard.