Veien til Høgskolen i Innlandet

Bilde av studenter som besøkte standen til Høgskolen i Innlandet på utdanningsmessen i Lillestrøm.

Mange studenter var innom standen vår under utdanningsmessen i Lillestrøm.

Tusenvis møtte opp til utdanningsmessen på Lillestrøm uvitende om fremtidsplanene. Men noen hadde i forkant bestemt seg for HINN.

Utdanningsmessen ‘Jobb & Utdanning’ ble arrangert på Norges Varemesse på Lillestrøm 9. – 10. januar. Høgskolen i Innlandet var blant mange høgskoler, universiteter, fagskoler og andre organisasjoner som var representert med stand, og i vårt tilfelle studentambassadører for å orientere om utdanning og yrkesvalg til elever som vurderer å starte på høyere utdanning.

Mens mange elever ennå grubler om mulighetene sine og brukte messen til å stille spørsmål og innhente informasjon, hadde atten år gamle Stine fra Drammen allerede gjort valget sitt. Hun ønsker å studere Bachelor i psykologi ved studiested Lillehammer. Ved standen vår fikk hun mer informasjon om hva som kanskje møter henne som ny student.

Vil bli psykolog

- Jeg har vurdert fram og tilbake flere ganger, men siden 5. klasse på barneskolen har jeg vært klar på at jeg ønsker å bli psykolog. Det er drømmen min, og forhåpentligvis er studier på Lillehammer første steg på veien, sier Stine.

Hun har hørt mye godt om studentmiljøet på Lillehammer, og ønsker å ta Bachelor i psykologi før hun søker seg videre til profesjonsstudiet i Danmark. Hvordan andre tenker og har det, og på hvilken måte mennesker blir påvirket av omgivelsene er det som fikk henne interessert i psykologi.

-Selv om vi alle er født like, så er vi alle så forskjellige. Tidligere har jeg vurdert å satse på en karriere som skuespiller eller makeup-artist, men nå vil jeg ta høyere utdanning for å sikre meg fast inntekt og et stabilt og fint liv videre.

Stine går nå en spennende tid i møte fram til hun får svar på søknaden.

- Overgangen til høyere utdanning blir nok stor og spennende, men nå må jeg først konsentrere meg om skolen slik at karakterene blir gode nok. Jeg ser på meg selv som selvstendig, og ser frem mot en ny start som student.

Flytter sammen for å studere

Ulrikke, Marthe og Ada er tre andre som allerede før utdanningsmessen på Lillestrøm hadde bestemt seg for videre studier. Samtlige er nå elever ved Lillehammer videregående skole Avdeling Nord, der de går barne- og ungdomsarbeiderfag med studiekompetanse. Samtlige vil ta høyere utdannelse ved Høgskolen i Innlandet.

Marthe har planer om å flytte til Løten med søsteren sin, og studere Bachelor i sykepleie ved studiested Elverum. Ada og Ulrikke ønsker å flytte sammen til Hamar for å studere henholdsvis grunnskolelærer og barnehagelærer.

- Vi liker begge å være og jobbe med barn, og hjelpe de med å lære ulike ting. Jeg har småsøsken som jeg har hjulpet mye i oppveksten, så å jobbe som lærer i spesielt i engelsk og samfunnsfag er noe jeg ønsker å gjøre i fremtiden, sier Ada, som skal søke Grunnskolelærerutdanning 1. – 7. trinn.

Tre studenter sitter og prater rundt et bord.

Ulrikke, Ada og Marthe har alle planer om å studere ved HINN. Foto : Høgskolen i Innlandet.

Har lyst til å ta høyere utdanning

Bachelor i rettsvitenskap ved studiested Lillehammer er et annet attraktiv studium blant mange elever på videregående. Emilie fra Lillestrøm går nå på Bjørkelangen videregående skole, og håper å flytte nordover for å studere juss til høsten.

- Jeg har alltid hatt lyst til å bli advokat, og har nå rettslære på skolen som er svært spennende. For meg er det helt uaktuelt med Oslo. På Lillehammer er det rimeligere å bo, trolig enklere å få deltidsjobb og jeg har også hørt mye bra om studentmiljøet der.

Studentambassadør Jørgen i dialog med tre elever.

Vår studentambassadør Jørgen i samtale med Emilie (til høyre) og to andre elever.

Emilie har tidligere vurdert å utdanne seg til veterinær eller psykolog, men er trygg på at rettsvitenskap er veien å gå.

- Jeg er veldig glad i teori, og liker å gå på skolen. Å ta høyere utdanning er noe jeg virkelig har lyst til, spesielt siden jeg slipper kjedelige fag som ikke er relevante for hva jeg ønsker å bli.  Selv om det nok blir mer jobb enn nå så gleder jeg meg til fortsettelsen, avslutter Emilie.