Language: NOR | ENG

Våre beste eksamenstips

Studentambassadør Eirin Fossberg.

Vår studentambassadør Eirin er en av mange studenter som i høst har hjemmeeksamen. 

Hvordan kan du komme deg gjennom eksamensperioden på en best mulig måte? Vi deler eksamenstips til din jakt på gode karakterer.

Er det en ting som er sikkert, også i 2020, er det at eksamensperioden kommer mot slutten av hvert semester. Men i motsetning til tidligere så har Høgskolen i Innlandet i år som hovedregel at studentene våre skal ha hjemmeeksamen istedenfor skoleeksamen på studiestedet sitt.

Skaff deg oversikt over pensum

Å lese seg opp på pensum og læringsmålene for emnet du skal ha eksamen i, samt skaffe seg en oversikt over alt du må kunne er helt nødvendig i forkant av eksamen. Vil du være spesielt godt forberedt? Da kan du gå løs på tilleggslitteraturen.

- Min erfaring er at dette ofte er gode eksempler knyttet til pensum som er praktisk rettet mot jobben du på sikt skal inn i. Det er ofte dette som er «det lille ekstra» som skal til for å få gode karakterer, sier vår studentambassadør Karina, som studerer agronomi på Blæstad.

Karina Sinnes

Vår studentambassadør Karina studerer på Blæstad.

For å få oversikt har Karina kjøpt inn A3 ark og fargestifter. Dette bruker hun til å lage informasjonsark over ulike tema i pensum som hun ser på som viktig å ha kontroll på til eksamen.

A3-ark med forelesningsnotater.

Slik ser et av arkene til Karina ut.

Test deg selv

Når du har gjennomgått læringsmålene, kan du lage en oversikt over de emnene du trenger å lese mer om. På denne måten finner du ut hvordan du ligger an. Det kan også være lurt å forberede seg ved å lese tidligere eksamensoppgaver.

Planlegg eksamensperioden i forkant

Med utgangspunkt i oversikten du har laget deg kan du sette opp en realistisk fremdriftsplan for hele eksamensperioden, med oversikt over blant annet egne frister og tidspunktene for dem.  Forhåpentligvis virker det motiverende å stryke over de emnene du er ferdig med, i tillegg til at det driver deg til å være effektiv.

- Skriv ned en plan på hva som skal gjøres til enhver tid. Lag en plan med mål på hvor mye du eventuelt skal lese hver dag og/eller hvilke oppgaver du ønsker å få gjort, råder vår studentambassadør Alexandra, som går bachelor i eiendomsmegling på Rena.

Studentambassadør Alexandra

Vår studentambassadør Alexandra studerer eiendomsmegling på Rena.

Skaff deg nødvendig utstyr og sjekk dine rettigheter

Å gå inn i en eksamensperiode uten de nødvendige bøkene tilgjengelig er en utfordring du bør unngå. Med stadig flere eksamener hjemmefra bør du sørge for at du kan jobbe i gode omgivelser.

- Jeg synes det er viktig å ha et hyggelig hjemmekontor, slik at jeg kan skille mellom studier og fritid. Det å ha et eget område der arbeidet foregår kan være lurt, mener vår studentambassadør Eirin, som studerer organisasjon og ledelse. 

Alexandra råder deg til å skaffe deg oversikt over mulige hjelpemidler du kan benytte deg av.  

- Jeg har blant annet post- it lapper på siden av pensumbøkene, slik at det er lettere å finne sidetallene som gjelder et bestemt tema, forteller Alexandra.  

Blokk med notater på en pult.

Å ta notater i forkant av eksamen kan være lurt.

Husk å ta backup av oppgaven din ofte. Kanskje du av medisinske eller andre grunner har rett til tilrettelegging ved eksamen?

Ta vare på deg selv

Det innebærer å spise godt, få tilstrekkelig søvn og en jevn tilførsel av energi. Dette gjør det lettere for deg å holde fokus. Er du sulten, øker sannsynligheten for at selvdisiplinen faller. Tips til snacks som er bra for hjernen er blåbær, nøtter og mørk sjokolade. Her får du noen  tips om smarte matvalg, som gjør hjerne og kropp i stand til å yte bra når det gjelder.

Ta pauser i lesingen

Hjernen din kan bare tilegne seg en viss mengde informasjon om gangen. Du trenger pauser til å bearbeide det du har lært. Bruk pausene til å koble av helt fra eksamensforberedelsene. Gjør aktiviteter som gir deg energi, eller hvor du får mulighet til å «lade opp batteriene». Bruk gjerne en av pausene på å gå eller jogge deg en tur ute i frisk luft.

- Frisk luft er viktig også i eksamensperioden. Fysisk aktivitet er essensielt både for konsentrasjon, energinivå og for god søvn. La naturen være det eneste som distraherer deg. Ikke bruk pausene på sosiale medier, råder Eirin.  Hun blogget i vår om sin opplevelse av hjemmeeksamen. Bloggen kan du lese her.

Student med mobil.

Mobil og sosiale medier er for mange en forstyrrelse i eksamensperioden.

Bruk deg selv og dine medstudenter

Å lese er en passiv aktivitet. Derfor kan det være lurt å diskutere med andre i for eksempel en kollokviegruppe. Om covid-19 gjør det vanskelig å gjennomføre dette, så kan du også gjøre dette alene. Når du snakker høyt, og hører deg selv i det du akkurat har lest, bruker du mer av hjernen din. Resultatet er at det går raskere å finne frem kunnskap, og du husker informasjonen desto lenger. Repeter gjerne på ulike måter. Kanskje har du skrevet gode sammendrag i løpet av semesteret? Lag tankekart, diskuter med medelever, og still spørsmål ved det du leser.

Finn din egen skreddersydde studieteknikk

Det finnes mange studieteknikker som kan hjelpe deg å få mest mulig ut av eksamensarbeidet. Forskning tyder på at selvtesting er en teknikk som fungerer godt, og som kan ha stor nytteverdi, spesielt i forkant av eksamen.  Det, i tillegg til en del andre studieteknikker, kan du lese mer om her.

- For meg er gode rutiner helt avgjørende på hjemmeeksamen. Dette gjelder både arbeidstid, pauser, søvn og måltider. Sett krav til deg selv så det blir vanskeligere å sluntre unna, råder Eirin.

Studentambassadør Eirin

Vår studentambassadør Eirin studerer organisasjon og ledelse.

Vi er her for deg

Er du fortsatt litt stressa for eksamen? Husk at vi er her for deg, og har flere tilbud som du kan benytte deg av. Biblioteket har digitale kurs i kildeoppsummering. Du som student har tilgang til studentombud og studentprester, og Studentsamskipnaden i Innlandet, SINN, har et kompetent team som er der for deg som student.

Lurer du på noe i forbindelse med eksamen ved Høgskolen i Innlandet, kan du finne mer informasjon her.  

Lykke til med eksamensperioden!