Uten mat og drikke, duger helten ikke

Illustrasjonsbilde fra Blæstad.

Helt siden 1923 har Blæstad vært en ledende arena for landbruksutdanninger i Norge. Foto : Høgskolen i Innlandet.

Med litt grønne briller på kan man si at bondeyrket er verdens viktigste yrke. Hvordan skal vi ellers overleve?

5.233.000, det er antall mennesker i Norge i dag. 7.585.000.000, det er antall mennesker i verden i dag. Cirka.Vi har aldri vært så mange mennesker på jorda. Og vi kommer til å bli flere. Det kommer nok til å gå bra, det. MEN! Da må vi overleve. Og da trenger vi mat. Nok mat til alle. Vi er avhengig av kvalitet og mengde når det gjelder mat.

Midt i matfatet

På Blæstad undervises det i praktiske, dagsaktuelle og svært nødvendige fag. Vi lærer om jorda, kornet, husdyra, korntreskeren, om driftsbygninger, og vi lærer om samfunn og miljø. Norge trenger over 300 kvalifiserte folk hvert år til jobber innenfor landbruket de neste ti årene. Dette viser en undersøkelse gjort av AgriAnalyse. Men det uteksamineres på langt nær så mange. Det er et behov for mennesker med høyere utdanning innenfor jordbruksnæringa, til jobber som er med på å utvikle, selge, produsere, utdanne og ta vare på norsk jordbruk.

Alle kommer hit

Helt siden 1923 har Blæstad vært en ledende arena for landbruksutdanninger i Norge. Studentene kommer fra hele landet. For at vi skal ha kvalitetssikker og egenprodusert mat, trenger vi flinke folk med kunnskap. Hvorfor grønn utdanning spør du? Hvorfor ikke svarer jeg. En ting er etterspørselen av dyktige folk, men det er jo ille trivelig å tralle rundt i et fjøs! Bondeyrket er verdens viktigste yrke. Hvordan skal vi ellers overleve? Det går ikke. For dere: uten mat og drikke, duger helten ikke. Det er ikke nok at vi vet hvordan vi skal lage maten. Vi må også ha kunnskap om hvordan vi skal håndtere og fordele mat.