- Toppidrettsstatusen er avgjørende

Portrettbilde av Alexander Mitrovic.

Alexander Mitrovic kombinerer studier med å spille håndball for Elverum.

For Alexander Mitrovic går utdannelse og karrieren som håndballspiller hånd i hånd.

Da han i 2017 signerte en treårskontrakt med Elverum startet han samtidig på Bachelor - Faglærerutdanning i kroppsøving og idrettsfag. Nå har han toppidrettsstatus.

Alexander har tyske foreldre, og flyttet til Norge tre år gammel. I oppveksten har han bodd sju år i Levanger og i Tynset før han startet på NTG i Bærum. Sommeren 2017 fikk han tilbud om å gå til Elverum.

- For å få enda mer ut av oppholdet valgte jeg samtidig å starte med studier, og faglærerutdanning i kroppsøving og idrettsfag var mest interessant for meg, sier 20-åringen.

Kombinerer håndball med høyere utdanning

Han kombinerte håndballkarrieren med studier det første året, og fikk etter hvert toppidrettsstatus på HINN. Den benytter han seg nå av i det andre studieåret som er litt mer krevende med blant annet obligatorisk oppmøte.

- Uten denne statusen hadde jeg ikke hatt mulighet til å gjennomføre graden på normert tid. Bortekamper spesielt tar mye tid, og i år er det litt utfordrende siden mange av fagene krever mye tilstedeværelse. Toppidrettsstatusen hjelper, men for at den skal fungere optimalt må du selv bidra.

Innholdsbilde Mitrovic

- God kommunikasjon er essensielt

Bakspilleren forteller at god planlegging er nøkkelen for å kombinere håndballen med studier. Flere uker i forkant setter han seg ned med Elverums terminliste og skolekalenderen med oversikt over praksis, eksamener og obligatoriske aktiviteter. Sammen med toppidrettsveilederen og foreleserne på studiet legger de en plan.

- Når du har fått toppidrettsstatus må du fortsatt være på. Du må selv se når ting krasjer, organisere og ta ansvar. Toppidrettsstatusen betyr ikke at du gjør mindre enn de andre, bare at du får tilrettelagt slik at du gjør ting litt i etterkant, eller får erstatning for ting du går glipp av.

Høsten 2018 gikk han for eksempel glipp av et obligatorisk seminar på grunn av en bortekamp i Sveits. Takket være toppidrettsstatusen fikk han da tilrettelagt slik at han kunne skrive en oppgave om temaet istedenfor.

- Det har løst seg godt så langt, men det krever at du er i forkant og planlegger godt. Men heldigvis har foreleserne gjort det de kan for å hjelpe meg.

- Jeg vil se hvor håndballen tar meg

På kort sikt er målet til Mitrovic å gjøre det så bra som mulig på håndballbanen, samtidig som han fullfører graden på normert tid. Etter håndballkarrieren ser han for seg en lærerjobb i en idrettslinje på en videregående skole, kanskje etter fullført mastergrad. Han mener flere burde kombinere toppidrett med studier.

- Spesielt håndball er en skadepreget idrett, med fysiske dueller på hver trening i og i kamp. Det verste som kan skje er at jeg blir skadet, og at karrieren er over uten at jeg har noe å falle tilbake på. Med en bachelorgrad fra HINN i lomma har jeg noe å jobbe videre med.