Svarte skjermer skaper debatt

Rydland Nilsen i tv-studio

Høgskolelektor Gaute Rydland Nilsen i NRK Innlandets tv-studio tirsdag.

Skal studenter tvinges til å ha på kamera under hjemmeundervisningen? Debatten går etter publisering av ny undersøkelse fra HINN.

Forskere ved  Institutt for organisasjon, ledelse og styring og Institutt for pedagogikk har undersøkt hvordan studentene oppfattet undervisningssituasjon i perioden Norge var nedstengt som følge av covid-19.

Nå får rapporten de publiserte før jul oppmerksomhet i regionale og nasjonale medier.

I en undersøkelse svarer halvparten av studentene at de skrur av kameraet. Samtidig svarer 60 prosent at de føler de har mindre læringsutbytte av svart skjerm. Det bekymrer høgskolemiljøet, skriver nrk.no.

– Det er utfordrende for en lærer å snakke til bare svarte skjermer, sier forsker Gaute Rydland Nilsen i artikkelen.

Rydland Nilsen var også intervjuet i en radioreportasje som ble sendt i NRK Innlandets morgensending og Nyhetsmorgen i NRK P2 i tillegg til at han var gjest i NRK Innlandets regionale tv-sending.

Onsdag kveld ble saken  debattert i Dagsnytt 18

Nettavisa Khrono har også publisert flere artikler om undersøkelsen fra Høgskolen i Innlandet.

— Jeg ser ofte at studentene selv ønsker mer studentaktiv undervisning. Men de gjør det vanskelig for oss når de nekter å vise seg. Det gjør noe med kommunikasjonen når du må snakke inn i et svart hull, sier Sylvi Rørvik, professor i engelsk språk ved Høgskolen i Innlandet til Khrono.

Student foran skjerm

Studenthverdagen har endret seg under pandemien. Hjemmeundervisning er nå det normale. (Illustrasjonsfoto: Colourbox).

Vil du hjelpe oss å bli bedre?