- Studiene har gjort meg til en bedre hopper

Hopperen Maren Lundby i aksjon i hoppbakken.

Takket være toppidrettsstatusen ved HINN klarer Maren Lundby å kombinere studier med karrieren som hopper.

Maren Lundby er olympisk mester i hopp og vinner av verdenscupen. I tillegg er hun student med toppidrettsstatus ved HINN.

- Mye av det jeg har lært har hjulpet meg til å bli en enda bedre hopper. Både anatomi og treningsfysiologi er tema som er veldig relevante, siden balanse og forståelse av kroppen er helt nødvendig for å lykkes. Utdannelsen har hjulpet meg til å forstå mekanismene bak det jeg driver med.

Skihopperen fra Toten studerer Bachelor i idrettsvitenskap på Lillehammer. Hun er omtrent halvveis i studieløpet, og toppidrettsstatusen på HINN gjør at hun kan kombinere studier med å være toppidrettsutøver.

En av 160 toppidrettsstudenter

Lundby har et fleksibelt studieopplegg. Med denne tilretteleggingen av studiet kan hun  kombinere hopping og utdannelsen. Våren 2019 er planen å fullføre emnet Arbeidsfysiologisk metode og statistikk, samtidig som hun konkurrerer i hopp verden rundt.

- Utdanning er noe som står høyt på prioriteringslisten min. Å studere har vist seg å være lurt. Det er en slags friarena der jeg får noe annet å tenke på.

Lundby innholdsbilde

Toppidrettsstatusen har hun benyttet seg av i flere sammenhenger. Hun har gjennomført eksamener i både Oslo og Russland. Obligatorisk møte er ofte en utfordring, spesielt om vinteren da hun konkurrerer i verdenscupen og i mesterskap.

- Det er veldig gunstig å få tilpasset studiehverdagen. I forbindelse med eksamen fungerer det slik at jeg må søke om å avlegge eksamen et annet ste enn på høgskolen, og så får en av trenerne mine tilsendt eksamensoppgaven. Jeg har eksamen samtidig og på samme måte som alle andre, samt at eksamensbesvarelsen min må oversendes høgskolen fra der jeg befinner meg.

Har som mål å sette verdensrekord

Sesongen 2017/18 tok Lundby Norges første OL-gull i hopp for kvinner i Pyeongchang, og vant verdenscupen. Motivasjonen er fortsatt på topp, og nye mål har blitt satt. Hun håper på VM-gull, og på sikt at kvinner får lov til å konkurrere i skiflyging. Målet er å hoppe lenger enn den nåværende verdensrekorden blant guttene.

- Det som gjenstår er å få storbakke inn på programmet i VM og OL, og at vi har renn i skyflyging. Forskning viser også at kvinner under riktige forhold har bedre fysiske forutsetninger for å fly langt enn menn med tanke på fysikk og aerodynamikk. Det er motiverende å tenke på.

Ønsker seg jobb innen idrett

24-åringen har mange år igjen som aktiv utøver før idrettskarrieren er over. Da håper hun å kombinere sin erfaring som hopper med det hun har lært ved Bachelor i idrettsvitenskap.

- Jeg ser for meg at jeg passer bra til å jobbe innen idrett, men jeg har ingen definitive planer ennå. Det kan være aktuelt å starte noe eget, eller jobbe med noe innen ledelse. Jeg er også åpen for å studere mer etter hvert.

At hun valgte å kombinere karrieren som toppidrettsutøver med studier på HINN har hun ikke angret på.

- For meg har det vært positivt, spesielt på grunn av toppidrettsstatusen. Utdannelse er viktig, og studiene har gitt meg noe ekstra. Jeg må bare ta tiden til hjelp.