Student til høsten? Nå kan du søke studielån

Portrettbilde av Nina Schanke Funnemark, administrerende direktør i Lånekassen.

Så fort du har fått studieplass, bør du søke om støtte sier administrerende direktør i Lånekassen, Nina Schanke Funnemark. Foto : Lånekassen.

Har du fått bekreftet studieplass kan du søke om studielån allerede nå.

Lånekassen åpnet denne uken for søknader om studielån. Som både fersk og erfaren student er det mye å tenke på opp mot semesterstart, og Lånekassen oppfordrer derfor samtlige som har fått studieplass fra høsten av om å søke så raskt som mulig.

- Desto tidligere du søker, jo mindre slipper du å bekymre deg for om du har penger på konto til studiestart, sier Nina Schanke Funnemark, administrerende direktør i Lånekassen.

Hovedopptaket er først 20.juli for deg som søker studieplass for første gang, men mange andre har allerede fått bekreftet studieplass. Lånekassen oppfordrer alle som skal studere til å bruke Lånekassens støttekalkulator for å beregne hvor mye lån og stipend du kan få. Du søker om støtte på Dine Sider på lanekassen.no.

Når du har søkt, må følgende være på plass før pengene kommer på konto:

• Du må signere avtalen om støtte og registrere kontonummeret ditt på Dine sider.
  • Du må ha betalt semesteravgift.
  • Lærestedet ditt må ha bekreftet studieplassen din.

Du kan få inntil 121 220 kroner i basisstøtte i undervisningsåret 2019–2020, og du kan også ha rett til andre typer stipend og lån. Første utbetaling skjer i starten av august. Fristen for å søke støtte for høstsemesteret er 15. november.

Endringer i studiestøtten

Fra og med skoleåret 2019–2020 blir det flere endringer i reglene for omgjøring av lån til stipend. Du som går på høgskole må nå fullføre en grad for å få full omgjøring fra lån til stipend, det vil si 40 prosent omgjøring.

25 prosent av lånet kan fortsatt gjøres om til stipend etter hvert som du består studiepoeng, men for å få de siste 15 prosentene gjort om til stipend, må du nå bestå en grad. Forutsetningen for begge typene omgjøring er at du har trygd, inntekt og formue under de satte grensene, består eksamen og bor borte under studiene.

Neste studieår fullføres også opptrappingen fra 10 til 11 måneders studiestøtte. Det betyr at fulltidsstudenter som tar høyere utdanning eller fagskoleutdanning, vil få utbetalt en full måned med basisstøtte i juni 2020.