Søketips fra opptakskontoret

Bilde av student som holder en bok.

Søknadsfristen for høyere utdanning nærmer seg. Opptakskontoret ved HINN kommer her med sine søketips. Foto : Høgskolen i Innlandet.

Det er flere fallgruver du kan havne i når du skal søke studier. Her får du de fem beste tipsene fra opptakskontoret.

15. april er søknadsfristen for høyere utdanning. Tradisjonen tro får opptakskontoret mange henvendelser med spørsmål fra nåværende og fremtidige studenter opp mot søknadsfristen. Hvert eneste år gjøres det feil og det oppstår misforståelser i forbindelse med søking til høyere utdanning. For å redusere dette antallet gir vi deg her noen konkrete søketips fra opptakskontoret, samt svar på noen av de vanligste spørsmålene som kommer inn til Samordna opptak.

Se og les opptakskravet nøye

Opptakskravene til studiet du ønsker å søke finner du i studieomtalen under opptakskrav på våre nettsider. Opptakskrav og dokumentasjon henger tett sammen. Før du begynner å laste opp dokumentasjon bør du derfor studere opptakskravet.

Last opp dokumentasjon som dekker opptakskravet

Når du registrerer en søknad i lokalt opptak eller i Samordna opptak må du også laste opp dokumentasjon som viser at du dekker opptakskravene. Opptakskontoret får hvert år mange spørsmål om hva som må dokumenteres og lastes opp.  Dokumentasjon på opptakskravene, frister og hvordan du laster opp dokumenter kan du lese mer om her.

Sjekk e-posten din

Det er viktig at du i forbindelse med søknader til høyere utdanning regelmessig sjekker e-posten din, også søppelposten slik at du ikke går glipp av viktig informasjon. Se også til at det er riktig e-post adresse som er oppgitt i søknaden din.

Søk det du har mest lyst til på 1. prioritet

Hvert år får vi eksempler på at søkere enten bevisst eller ubevisst har rangert studiene sine feil i søknaden. Dobbeltsjekk derfor slik at det du har aller mest lyst til å studere er prioritert øverst. Husk også at du kan søke opptil ti studier i søknaden hos Samordna opptak.  Enkelte som ikke kommer inn på førstevalget sitt angrer i ettertid på at de ikke har søkt på flere studier i søknaden.

Svar innen fristen

Svar på søknaden din før du innen 20. juli. Det er viktig at du svarer på tilbudet innen svarfristen, ellers mister du plassen din. 24. juli er siste frist for å svare på tilbudet fra Samordna opptak.

Ofte stilte spørsmål til Samordna Opptak med svar finner du her.