Søketips fra opptakskontoret

Bilde av en klokke.

Søknadsfristen for høyere utdanning er 15. april 2020. Foto : Colourbox.

Er du litt redd for å gjøre noen feil når du skal søke studier? Her får du noen gode råd på veien fra opptakskontoret.

15. april er søknadsfristen for høyere utdanning. Tradisjonen tro får opptakskontoret mange henvendelser med spørsmål fra nåværende og fremtidige studenter opp mot søknadsfristen. Hvert eneste år gjøres det feil og det oppstår misforståelser. Her gir vi deg noen konkrete søketips fra opptakskontoret.

1. Se og les opptakskravet nøye

Opptakskravene til studiet du ønsker å søke finner du i studieomtalen under opptakskrav på våre nettsider. Opptakskrav og dokumentasjon henger tett sammen. Før du begynner å laste opp dokumentasjon bør du derfor studere opptakskravet.

2. Last opp dokumentasjon som dekker opptakskravet

Når du registrerer en søknad i l okalt opptak eller i Samordna opptak må du også laste opp dokumentasjon som viser at du dekker opptakskravene. Det er viktig at du overholder fristene for opplasting.

Opptakskontoret får hvert år mange spørsmål om hva som må dokumenteres og lastes opp.  Dokumentasjon på opptakskravene, frister og hvordan du laster opp dokumenter kan du lese mer om her.

3. Sjekk e-post og telefon

Det er viktig at du i forbindelse med søknader til høyere utdanning regelmessig sjekker e-posten din, også søppelposten slik at du ikke går glipp av viktig informasjon. Se også til at det er riktig e-post adresse som er oppgitt i søknaden din.

Har du registrert telefonnummer, får du også varsler på SMS om viktige e-poster. Kontroller derfor at du har registrert riktig telefonnummer.

4. Søk det du har mest lyst til på 1. prioritet

Hvert år har vi eksempler på at søkere enten bevisst eller ubevisst har rangert studiene sine feil i søknaden. Dobbeltsjekk derfor slik at det du har aller mest lyst til å studere er prioritert øverst. Husk også at du kan søke opptil ti studier i søknaden hos Samordna opptak.  Enkelte som ikke kommer inn på førstevalget sitt angrer i ettertid på at de ikke har søkt på flere studier i søknaden.

5. Svar innen fristen

I Samordna Opptak får du svar på søknaden din innen 20. juli. 24. juli er siste frist for å svare på tilbudet fra Samordna Opptak.

I lokalt opptak er det ikke faste datoer for når svar på søknaden gis. Noen får svar allerede i løpet av mai, mens andre må vente til juli. Du må med andre ord følge godt med på SMS/e-post, slik at du rekker å svare på tilbud innen svarfristen.

I alle opptak er det viktig at du svarer på tilbud innen svarfristen, ellers mister du studieplassen din.

Ofte stilte spørsmål til Samordna Opptak med svar finner du her.