Slik takler du overgangen til høyere utdanning

Portrettbilde av studentprestene Anne Anker Bolstad og Thomas Tinglum.

Thomas Tinglum er nyansatt studentprest ved våre studiesteder i Hedmark, mens Anne Anker Bolstad er studentprest i Oppland. Foto : Høgskolen i Innlandet.

Å starte med studier betyr forandringer og mye nytt. Her får du noen helsefaglige råd, og litt informasjon om helsetilbudene ved HINN.

Tilværelsen som student har mange positive sider, og du har mye å glede deg til. Men den nye tilværelsen innebærer også mange nye erfaringer og utfordringer. Kanskje flytter du hjemmefra for første gang til en relativt ukjent by, der du ikke har et stort nettverk?

Flere tar kontakt med SINN Helse

Studentenes Helse- og Trivselsundersøkelse (SHoT) viser at studenter er sårbare for psykiske plager som for eksempel uro, angst, søvn og ensomhet, og at andelen som rammes av slike plager er økende. I SINN Helse er det de siste to årene registrert en økning i antall henvendelser på mellom 15 og 20 prosent.

- Studenter kommer til oss med ulike utfordringer. Det kan være generell uro, søvnproblemer, lettere angst, depresjoner, ensomhet eller studenter som har blitt dumpa av kjæresten. Vårt hovedfokus er å hjelpe studentene til å gjennomføre studiene sine og mestre sine personlige utfordringer sier helsesjef i SINN, Erna Bragadottir.

Bragadottir sier studentenes helse og trivsel er deres førsteprioritet. Hun er opptatt av at studenter vet det er hjelp å få og at de tidlig i semesteret kan ta kontakt med stort eller smått, for eksempel om de føler seg ensomme. Nær en av tre studenter på landsbasis er ofte ensomme.

- Dette er et samfunnsproblem og vi ser at studenter er mer sårbare for dette.  Ensomhet er sammensatt, og kan henge sammen med ulike opplevelser av utenforskap, lav selvtillit, redsel for å ikke passe inn og prestasjonsangst, tror Bragadottir.

- Deltakelse i fadderuken er viktig for å komme i kontakt med medstudenter og inn i studiemiljøet og kan virke forebyggende i forhold til ensomhet.  Bruk den anledningen, oppfordrer hun.

-Vær sosial og åpen for nye impulser

Det å flytte til et helt nytt sted kan være en stor overgang for mange. Bragadottir har følgende råd til nye studenter som nå skal i gang med studier ved HINN.

- Gled deg til å bli student! Det er en unik tid i livet. Vær nysgjerrig og åpen mot det du møter. Om ikke alt går på skinner, husk at det er hjelp å få. Via dine faddere, medstudenter, forelesere eller de du bor med. Eller ta kontakt med Sinn Helse.

Studentrådgivere på samtlige studiesteder

SINN Helse har rådgivertjeneste på samtlige studiesteder, og har styrket tjenesten i år med en ny stilling på Elverum/Rena. Rådgiverne er vant til å snakke med studenter om alt mulig. Via studentrådgiverne kan en få kontakt med psykolog.  I tillegg finnes det studentprester tilgjengelig. Om du trenger kontakt med andre helsetjenester, så kan SINN Helse være behjelpelig med det.

Nytt fra studiestart er at du nå ved samtlige studiesteder kan booke samtale med rådgiver når det passer deg via SINNs hjemmesider.

9 av 10 føler seg godt mottatt ved HINN

Selv om studiestarten kan by på noen utfordringer, er det verdt å ha i bakhodet at de aller fleste får en veldig god start på studenttilværelsen ved HINN. SHoT-undersøkelsen fra oktober i fjor viser at 9 av 10 føler seg godt mottatt på studieprogrammet sitt ved HINN.

- Dette er gode og betryggende tall som viser at HINN legger godt til rette for nye studenter. Ved studiestart gjelder det å være nysgjerrig på nye folk og aktiviteter. Ha et åpent sinn, slik at du kan utforske nye miljøer og få nye impulser, råder Bragadottir.

Fadderuka spesielt omfatter sosiale aktiviteter der alkohol for enkelte er en naturlig ingrediens. For noen kan terskelen senkes for å ta kontakt med nye mennesker. Men for andre kan alkohol virke som et hinder for sosial kontakt slik at de velger å la være å delta i arrangementer relatert til fadderuka.

- Vi vet at alkohol for enkelte kan fungere som et sosialt smøremiddel. For andre hindrer det deltakelse. Uansett er det lurt å delta på noe og bli inkludert i studiemiljøet. Vær med på det du ønsker og har lyst å være med på! Ha det moro og pass på deg selv og dine medstudenter.

- Det viktigste med Fadderuka er muligheten å bli kjent med dine medstudenter og aktuelle aktiviteter du kan bli med på!  Vær inkluderende og nysgjerrig på andre studenter. Fokus på alkohol og rus er ikke nødvendig i den sammenheng, sier Bragadottir.