Slik får du en best mulig studiestart

Slik så det ut under studiestarten på Hamar i 2017.

For å forberede studentene best mulig har vi samlet de beste tipsene til erfarne HINN-studenter.

Disse studentene vet hva førsteårsstudentene har i møte, og hvordan du best kan utnytte og ta del i de sosiale aktivitetene, samtidig som du får en god faglig start.

Prioriter studiestart og Fadderuka

Studiestart og Fadderuka markerer starten på høstsemesteret. Merk at enkelte studier begynner mandag 13. august. På noen av våre studiesteder er dette før Fadderuka tar til. Her finner du oversikt over når det er studiestart på ditt studiested. Ytterligere informasjon om studiestart finner du her.

Studiestarten og Fadderuka er helt grunnleggende for å bli kjent med dine medstudenter.

Fadderuka hjelper deg med å få et nettverk tidlig. Men Fadderuka er ikke viktig kun sosialt sett. Fadderne er nemlig en viktig ressurs siden de har vært i din situasjon tidligere. Bruk dem for det de er verdt, og høst av deres erfaringer. Ikke vær redd for å stille spørsmål, råder Linn, som studerer psykologi på HINN Lillehammer.

Bli kjent med studiestedet

Kari, som studerer for å bli grunnskolelærer på HINN Hamar, anbefaler de ferske studentene til å gjøre seg kjent med studiestedet tidlig, og delta på aktiviteter utenom studiene.

- Selv om det anbefales å studere mye for å lykkes, er det viktig med variasjon i hverdagen. Det kan være alt fra gratis studentsport med innebandy, basket eller volleyball, til gåturer langs strandpromenaden Koigen og jamming på studentbaren Gregers.

Uavhengig av hvilket studiested du hører til, er det lurt å bli kjent i nærområdet.

- Bli kjent med studentbyen mens du studerer der. Hamar for eksempel byr på et mangfold av muligheter, og byen er stadig i vekst! Med både rikt uteliv, skatepark, konserter, kafeer, IT, restauranter og gratisarrangementer, har Hamar noe for alle.

Skaff deg gode vaner og rutiner

Som fersk student har du en gyllen mulighet til å innarbeide gode vaner og rutiner tidlig. Cathrin, som går Bachelor i eiendomsmegling på Rena, har følgende råd.

- Jobb jevnlig med stoffet. Mange ferske studenter utsetter ting, og får det veldig travelt opp mot eksamen. Finn tidlig noen personer du kan jobbe med, så sikrer du deg en god start.

Å leve på studielånet er nærmest en kunst mange studenter lærer seg i løpet av studietiden. Andrea, som studerer på HINN Rena, ser verdien i å sette opp budsjett.

- Sett av penger fra storstipendet i starten av semesteret, og lag et budsjett. Her bør du legge inn alt av kostnader som for eksempel husleie, telefonregning og treningsabonnement. Det er mye pensum som skal kjøpes, og det er lurt å bli med i «kjøp og salg av pensumbøker» grupper på Facebook, samt andre studentgrupper. Du bør også tidlig sjekke hvilke tilbud og rabatter du har tilgang på som student.

Få kontroll på det administrative

Du kan blant annet lese deg opp på SINN sine sider. Her kan du lese om hvilke tilbud samskipnaden har for studenter på HINN. Gjør deg ellers kjent med rabattordninger og skaff deg Studentkortet og undersøk om det finnes studentrabatt når du bestiller for eksempel flybilletter eller togbilletter.

Å få kontroll på det administrative, som blant annet innebærer å betale semesteravgift, søke lån og stipend og bekrefte utdanningsplanen er med på å sikre en god start på studietilværelsen.

- Tiden går fort i starten av semesteret. Det er kjedelig å være den i faddergruppa som får stipend først etter fadderuka. Storstipendet i starten av semesteret hjelper dessuten på å få alt du trenger til hybelen på plass. Men husk at du ikke får utbetalt stipend før du har betalt semesteravgift, minner Linn om.

Vær frempå

Et annet råd det kan være lurt å følge er å være frempå og offensiv. Følg med på hva som skjer i starten av semesteret, og holdt deg oppdatert gjennom HINNs sosiale medier og følg med på egen e-post.

- Du bør prioritere å være ute i god tid med å vite hva som skjer, slik at du får meldt deg på og deltatt på det du ønsker. Ikke hold noe tilbake, kast deg ut i det og ta ansvar. Gå ut av komfortsonen og vær et ja-menneske, råder Linn.

Tenk langsiktig fra starten av

Som fersk student kan det være en god ide å tenke fremover, og ikke bakover. Studietilværelsen består nemlig av mange valg det er viktig å tenke nøye gjennom.

Kanskje kunne du tenkt deg å reise på utveksling i løpet av studietiden? Vil du klare deg på stipend, eller trenger du en deltidsjobb? Det er smart å komme tidlig i gang med å kartlegge hvilke muligheter du har, mener Linn.