Slik får du en best mulig studiestart

Musker som spiller under studiestarten på Hamar i august 2019.

Om noen få uker er det duket for studiestart ved våre studiesteder. Her fra studiestarten på Hamar i 2019.

Det nærmer seg studiestart, men hva kan du som ny student gjøre for å få en vellykket start? Her får du noen tips fra våre studentambassadører.

Våre studentambassadører vet hva førsteårsstudentene har i møte, og hvordan du best kan utnytte og ta del i de sosiale aktivitetene, samtidig som du får en god faglig start.

Prioriter InnStart og Fadderuka

Studiestart og Fadderuka markerer starten på høstsemesteret. INNStart arrangeres i starten av uke 34 i forbindelse med studiestart, og er rettet mot alle nye studenter på års- og bachelornivå.

Merk at INNStart for de aller fleste starter mandag 17. august, før Fadderuka gradvis tar over midt i uka. Ytterligere informasjon om studiestart finner du her.

Studiestart og Fadderuka er helt grunnleggende for å bli kjent med dine medstudenter. Fadderne i seg selv er en viktig ressurs siden de har vært i din situasjon tidligere, så det er lurt å høste av deres erfaringer.

- Det blir uten tvil en annerledes fadderuke i år, men vi jobber iherdig for at den skal bli bra. Høgskolen strekker seg langt for å hjelpe oss med at du som ny student skal bli tatt godt imot av dyktige faddere, sier studentambassadør Fatema Al-Musawi, som også er fadderleder ved studiested Lillehammer.

I planleggingsfasen har det vært spesielt viktig for fadderstyret at fadderuka blir gjennomført med fysisk oppmøte.

- Vi skal møtes for å bli kjent, le og kanskje feste litt. Selv om det trolig blir litt annerledes enn tidligere, betyr det ikke at vi ikke vil få en god fadderuke.

Bli kjent med studiestedet ditt

Reka, som studerer bachelor i folkehelsearbeid ved studiested Elverum, anbefaler de ferske studentene til å gjøre seg kjent med studiestedet tidlig. Er noe uklart, er det bare å stille spørsmål til dine medstudenter eller fagmiljøet.

- Mitt beste råd til deg som helt fersk student er å stille spørsmål. Som fersk student er det naturlig at du sitter man med mange ubesvarte spørsmål, og kanskje spesielt nå som følge av covid-19. I Fadderuka kan du komme i kontakt med eldre studenter som går samme studium. De aller fleste er hyggelige og hjelper som regel til.

Uavhengig av hvilket studiested du hører til, er det lurt å bli kjent i nærområdet og få en fot inn i studentmiljøet.

- En av fordelene med å bo og studere ved litt mindre studiesteder i Innlandet er at studentmiljøet blir mye tettere og intimt enn i storbyene. Du har med andre ord gode muligheter til å bli kjent med mange medstudenter og studenter fra andre studieretninger, sier Reka.

Skaff deg gode vaner og rutiner

Som fersk student har du en gyllen mulighet til å innarbeide deg gode vaner og rutiner tidlig. Dette omfatter å jobbe jevnlig med studiene og ikke utsette ting, slik at du slipper å få det veldig travelt opp mot eksamensperioden.

Studentambassadør Amanda startet på bachelor i barnevern høsten 2019, og har personlig hatt stor nytte av kollokviegruppen hun ble med i.

- I andre semester ble jeg invitert med i en kollokviegruppe. Det var ikke mange møter jeg hadde med denne gruppen før jeg angret på at jeg ikke hadde blitt med på dette tidligere. Det hjalp på motivasjonen og jeg ble mer tvunget til å lese til gitte datoer for å kunne bidra inn i møtene.

Å leve på studielånet er nærmest en kunst mange studenter lærer seg i løpet av studietiden. Vår studentambassadør Andrea har akkurat fullført master i økonomi og ledelse med spesialisering i markedsføringsledelse. Her kan du lese hennes tips om hvordan du kan leve på stipendet.

- Sett av penger fra storstipendet i starten av semesteret, og lag et budsjett. Her bør du legge inn alt av kostnader som for eksempel husleie, telefonregning og treningsabonnement. Det er mye pensum som skal kjøpes, og det er lurt å bli med i «kjøp og salg av pensumbøker» grupper på Facebook, samt andre studentgrupper. Du bør også tidlig sjekke hvilke tilbud og rabatter du har tilgang på som student.

Få kontroll på det administrative

Å få kontroll på det administrative, som blant annet innebærer å søke studielån og stipend og registrere seg for høstsemesteret 2020 er med på å sikre en god start på studietilværelsen. Merk at fristen for å betale semesteravgiften og fullføre semesterregistreringen for høstsemesteret er 1. september.

Det kan også være lurt å lese deg opp på SINN sine sider. Her kan du lese om hvilke tilbud samskipnaden har for studenter på HINN. Gjør deg ellers kjent med rabattordninger og skaff deg  Studentkortet og undersøk om det finnes studentrabatt når du bestiller for eksempel flybilletter eller togbilletter.

Vær frempå

Et annet råd det kan være lurt å følge er å være frempå og offensiv. Følg med på hva som skjer i starten av semesteret, og holdt deg oppdatert gjennom HINNs sosiale medier og følg med på egen e-post.

Eiendomsmeglerstudent og studentambassadør Alexandra mener det aller viktigste for en ny student er å være engasjert fra starten av.

- Gjør deg kjent med studiemiljøet, bli med på sosiale kvelder og engasjer deg i studentorganisasjoner om du er interessert i det. På den måten kan du komme deg litt mer ut av komfortsonen, men også bli kjent med flere personer.

- Ta initiativ. Både når det gjelder det faglige og det sosiale. Kast deg ut i studenttilværelsen og ta ansvar. Gå ut av komfortsonen og vær et ja-menneske, råder studentambassadør Amanda.