Samisk språkuke

Christina Niemi Mølstad og Hege Merete Somby er blant arrangørene av Samisk språkuke på HINN.

I uke 43 arrangeres Samisk språkuke. Målet er å løfte statusen til de samiske språkene og øke kunnskap om samiske språk og kultur i hele samfunnet.

Samisk språkuke arrangeres i år for andre gang, og Høgskolen i Innlandet er med på markeringen. Denne uka vil vi at de samiske språkene skal høres og synes ved Høgskolen i Innlandet og vi inviterer både studenter og ansatte til arrangementer hele uka. Vi har invitert både eksterne og interne foredragsholdere, musikere og dramaturger til å bidra.

Se gjerne  https://giellavahkku.no/ for mer informasjon om den nasjonale markeringen.

Her på lærerutdanninga har vi et spesielt ansvar for å lære om og videreformidle samiske kulturer og tradisjoner. Bli med på språkuka og bli inspirert til hvordan du kan bruke samisk i opplæringen.

Litt om programmet:

Mandag 19. oktober: Kampen om Alta: Aksjonen som skapte ny politisk virkelighet. Inger Mokkelbost Haug forteller. Aud 2, kl 12:00-13:00.

Tirsdag 20. oktober: Gutten som gikk til brødfjellet. Fortellerstund med Linn Therese Bern fra boken "Samiske beretninger". Foajeen, ved piano kl 12:15.

Onsdag 21. oktober: NB! UTGÅR! Kunstnerisk innslag i foajeen på Hamar kl. 12:30

Torsdag 22. oktober: Sápmi - i går, i dag, i morgen. Journalist Svein Lian bidrar med historier og beskrivelser som hjelper oss i utdanningen av våre studenter. Aud 3, kl 12:00 til 14:00.

Klikk her for mer informasjon og påmelding

Fredag 23. oktober: Ved lávvu. Mjøsen Sameforening har lávvo, steker láibi og har natursti med språkleker. Ute foran hovedinngangen, kl 11 til kl 13.

Sametingspresident Aili Keskitalo og leder i NSR Runar Myrnes Balto kommer fredag 23. oktober på besøk for å avslutte en omfattende samisk språkuke ved HINN.

10.15-11.00 Velkommen og omvisning på campus Hamar, dekan Morten Ørbeck ønsker velkommen. Hege Merete Somby og Christina Niemi Mølstad forteller om aktiviteter ved campus i løpet av språkuka

11.00-12.00 Mjøsan Dajve Saemien Siebrie ønsker velkommen til lávvu’en og forteller om sine aktiviteter i den lokale samiske foreningen, ved Rita Helmi T. Laakso

Hele programmet for Samisk språkuke finner du ved å klikke her