Samarbeider for økt kvalitet på studentpraksis i sykepleie

Bildet viser en sykepleier og en pasient

Prosjektet GIVE (Gjensidig involvering og villet endring), som Høgskolen i Innlandet leder, har fått 10 millioner kroner til å forbedre og videreutvikle studentpraksis i sykepleierutdanningen.

Sykepleierstudenter er i praksis nær halve utdanningen. Et nytt samarbeidsprosjekt skal bidra til studentpraksis som har økt kvalitet og relevans for kommunehelsetjenesten, blant annet ved å utvikle nye digitale verktøy.

– Prosjektet er unikt ved at høgskolen, kommuner, andre aktører og studenter skal jobbe sammen om å utvikle framtidas praksis i sykepleierutdanningen, sier prosjektleder Janca Molthe van Doorn ved Høgskolen i Innlandet (HINN).

– Vi skal forbedre oss sammen så vi er tryggere på rollene våre, har bedre dialog og samarbeider mer. Vi ønsker å gi studentene økt utbytte av praksis, og samtidig bidra til at kommunene får framtidige ansatte som har den kompetansen som kommunehelsetjenesten trenger, fortsetter hun.

Tildelt 10 millioner

Det er Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (DIKU) som har fordelt 97 millioner kroner til 12 prosjekter som skal videreutvikle praksisfeltet.

Prosjektet GIVE (Gjensidig involvering og villet endring), som Høgskolen i Innlandet leder, fikk 10 millioner kroner i tildelingen.

Les pressemelding fra Kunnskapsdepartementet om tildelingen

Hamar, Stange og Tynset kommuner står bak prosjektet sammen med HINN. Det samme gjør Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Innlandet (Hedmark) og OsloMet.

Sykepleierstudenter er aktivt med i samarbeidet og deler av sin erfaring med å være i praksis.

Utvikler digital plattform

Prosjektet skal utvikle digitale plattformer som en arena for dialog og diskusjon om praksis.

Digitale verktøy skal brukes til å fremme læring og refleksjon, vurdering av studentenes progresjon, og støtte ansatte i helsetjenesten i rollens om veiledere. Det er for eksempel aktuelt å bruke video i veiledning, gjennomføre samarbeidsseminarer og skape en bloggplattform hvor alle parter kan utveksle erfaringer.

– Digitale verktøy skal hjelpe oss til å lære mer og bedre. De skal bidra til refleksjon, dialog og samarbeid så vi kan få bedre praksis, bedre veiledning og bedre studenter, sier Janca Molthe van Doorn.

Prosjekt gjennom fire år

Beregninger viser at kommunehelsetjenesten i årene framover trenge mange flere sykepleiere. Prosjektet håper at tett samarbeid med kommunene skal kunne bidra til den nødvendige rekrutteringen ved at flere ser kommunehelsetjenesten som en attraktiv arbeidsplass.

Prosjektet starter opp på nyåret og skal pågå i fire år.

– Jeg opplever et stort engasjement for prosjektet fra partnernes side. Vi ser alle behovet for å jobbe sammen for å sikre at framtidas studenter får praksis som oppleves som relevant og meningsfylt for alle, sier prosjektlederen.

Se nettsiden til prosjektet

Prosjektleder Janca Molthe van Doorn